Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Eerste week synode

Luisteren naar de uitdagingen voor gezinnen

gepubliceerd: dinsdag, 13 oktober 2015
De eerste week van de Algemene Gewone Vergadering van de Bis­schop­pen­synode die van 4 tot 25 oktober in Rome wordt gehouden, zit er op. In deze eerste week was het subthema ‘Luisteren naar de uitdagingen voor gezinnen’ en dit verwees onder meer terug naar wat tijdens de voorgaande synode in 2014 is besproken. Kardinaal Eijk: “Het was een intensieve maar boeiende week. Ik vind het ook dit keer weer bijzonder dat ik deelnemer mag zijn aan de synode.”

GezinssynodeDe deelnemers aan de synode vergaderen in plenaire bijeenkomsten tijdens de zogeheten Algemene Con­gre­ga­ties, maar ook in kleinere taal­groepen, de Circuli minores. De komende twee weken buigen zij zich over de laatste twee hoofdstukken uit het werk­do­cu­ment met de titels ‘Onderscheiding van de roeping van het gezin’ en ‘De missie van het gezin vandaag’.

Ook de korte bijdragen, de zogeheten interventies, van de deelnemers aan de plenaire besprekingen en de inbreng van de deskundigen worden besproken. Het algemeen secretariaat van de Bis­schop­pen­synode heeft gevraagd de teksten van de interventies niet te publiceren. Wel worden de verslagen van het overleg in de taal­groepen gepubliceerd, direct nadat deze de discussie over een van de drie delen van het Instrumentum laboris hebben afgerond en het verslag ervan in een plenaire zitting is voorgelezen. Van deze in totaal dertien Circuli minores, zijn er drie Frans­ta­lig, vier Engels­ta­lig, drie Italiaans­ta­lig, twee Spaans­ta­lig en één Duits­ta­lig.

Vervolgens werkt een commissie op basis van deze verslagen aan een concepttekst van het slot­do­cu­ment. Deze tekst wordt vervolgens ge­pre­sen­teerd in de laatste Algemene Con­gre­ga­tie, waarna de synodevaders hun reactie kunnen geven. Een en ander wordt dan weer verwerkt in het slot­do­cu­ment dat op zaterdag­ochtend 24 oktober tijdens de Algemene Con­gre­ga­tie zal worden voorgelezen. Tijdens de laatste Algemene Con­gre­ga­tie op zaterdag­middag 24 oktober zal worden gestemd over het slot­do­cu­ment; daarbij kunnen de synodevaders bij elk van de artikelen van het document aangeven of ze het ermee eens zijn of niet (placet of non placet).

(bron: rkkerk.nl)
Gerelateerde nieuwsberichten

woensdag, 22 augustus 2018Wereldgezinsdagen Dublin geopend Video
vrijdag, 8 april 2016Paus onderstreept in Exhortatie de vreugde van de liefde
vrijdag, 8 april 2016Amoris Laetitia: Gods barmhartigheid voor huwelijk en gezin
zondag, 25 oktober 2015Gezinssynode afgesloten
woensdag, 21 oktober 2015Laatste week Gezinssynode
dinsdag, 20 oktober 2015Toespraak Neocatechumenale Weg op Gezinssynode
maandag, 5 oktober 2015Gezinssynode van start gegaan
vrijdag, 2 oktober 2015Gezinssynode gaat zondag van start
vrijdag, 25 september 201524 Uur van gebed voor de Gezinssynode
donderdag, 25 juni 2015Werkdocument gezinssynode 2015 gepresenteerd
maandag, 2 februari 2015Kardinaal Eijk naar Synode Gezin in oktober
vrijdag, 23 januari 2015Vragenlijst Gezinssynode oktober 2015 is uitgezet in parochies
maandag, 20 oktober 2014Stemresultaten openbaar gemaakt in eindverslag synode
vrijdag, 10 oktober 2014Eerste week gezinssynode
donderdag, 2 oktober 2014Synode over het gezin gaat zondag van start
woensdag, 24 september 2014Dag van gebed voor Synode over het Gezin
dinsdag, 25 februari 2014Paus Franciscus: Bid mee voor gezinnen wereldwijd
vrijdag, 7 februari 2014Uitslagen vragenlijst rond huwelijk en gezin naar Rome
donderdag, 14 november 2013Bisschoppen sturen vragenlijst voor gezinssynode naar parochies
donderdag, 2 mei 2013Geslaagd symposium - Een seksuele revolutieBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose