Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Gezinssynode van start gegaan

‘Roeping en missie van het gezin in Kerk en wereld’

gepubliceerd: maandag, 5 oktober 2015

Zondag 4 oktober 2015 is met een Pontificale Eucha­ris­tie­viering in de Sint Pieter in Rome de Algemene Gewone Vergadering van de Bis­schop­pen­synode van start gegaan. De synode vergadert over het thema ‘De roeping en de missie van het gezin in de Kerk en in de wereld van vandaag.’ Namens de Neder­landse Bis­schop­pen­con­fe­ren­tie is kardinaal Eijk afgevaardigd om deel te nemen aan deze synode die tot 25 oktober aanstaande zal duren.

Sint Pieter (foto: cloudzilla)‘Het was een indruk­wek­kende openings­viering, waarin we hebben gebeden om de bijstand van de Heilige Geest, en we zijn klaar om deze intensieve periode van luisteren naar en overleggen en discussiëren met elkaar in te gaan. Ik hoop dat gelovigen wereldwijd en in Nederland in het bijzonder met ons mee bidden om Gods zegen voor deze synode’, aldus kardinaal Eijk vanuit Rome.

De synode is het vervolg op de Buitengewone Bis­schop­pen­synode over het gezin die vorig jaar is gehouden. Het eind­rap­port van deze synode (Relatio Synodi) heeft geleid tot vervolgvragen. De antwoorden daarop vanuit de Bis­schop­pen­con­fe­ren­ties wereldwijd zijn verwerkt in het werk­do­cu­ment (Instrumentum Laboris) van de huidige synode. Met deze tekst als uitgangspunt buigen de synodevaders zich over de uitdagingen voor het gezin in deze tijd.

Aan de synode nemen in totaal 270 synodevaders deel waaronder de hoofden van de oosters-katholieke kerken, afgevaardigden van nationale bis­schop­pen­con­fe­ren­ties, afgevaardigden van de religieuze ordes en con­gre­ga­ties, hoofden van de dicasteries van de Romeinse Curie en leden die door de paus benoemd zijn. Verder zijn er nog vele gasten uitgenodigd van andere kerken en kerkelijke gemeen­schappen, maar ook experts en echtgenoten en ouders zijn vertegen­woor­digd bij deze synode over het gezin.

In elke week tijdens de synode wordt een hoofdstuk uit het Instrumentum Laboris besproken. Eerst in een plenaire sessie en vervolgens in kleinere taal­groepen. De gespreksverslagen van deze kleinere groepen worden vervolgens ook weer plenair besproken. Al gedurende de synode wordt op basis van deze besprekingen gewerkt aan het eind­do­cu­ment dat naar verwachting op zaterdag 24 oktober kan worden ge­pre­sen­teerd in een plenaire sessie. Hierover wordt door de synodevaders gestemd. De definitieve versie van het eind­do­cu­ment wordt aan het slot overgedragen aan de paus, die uit­ein­de­lijk het laatste woord heeft naar aanleiding van elke synode.

Tijdens deze synode zal worden herdacht dat vijftig jaar geleden de zalige paus Paulus VI de Bis­schop­pen­synode in het leven riep. Deze herdenking vindt plaats op 17 oktober a.s.

Op 18 oktober aanstaande zal paus Franciscus de zalige Louis en Zélie Martin canoniseren. Het is het eerste echtpaar dat in één viering heilig wordt verklaard. Al hun dochters waren kloosterzusters. Een van hen is kerklerares Sint-Teresia van Lisieux. Gedurende de gehele synode zullen de relieken van Teresia en haar ouders te zien zijn in de Romeinse groot­basi­liek Santa Maria Maggiore. De paus heeft de gelovigen opgeroepen op voorspraak van deze heiligen te bidden voor het welslagen van de tweede ‘gezins­synode’. (rkkerk.nl)

Meer informatie
Gerelateerde nieuwsberichten

vrijdag, 8 april 2016Paus onderstreept in Exhortatie de vreugde van de liefde
vrijdag, 8 april 2016Amoris Laetitia: Gods barmhartigheid voor huwelijk en gezin
zondag, 25 oktober 2015Gezinssynode afgesloten
woensdag, 21 oktober 2015Laatste week Gezinssynode
dinsdag, 20 oktober 2015Toespraak Neocatechumenale Weg op Gezinssynode
dinsdag, 13 oktober 2015Eerste week synode
vrijdag, 2 oktober 2015Gezinssynode gaat zondag van start
vrijdag, 25 september 201524 Uur van gebed voor de Gezinssynode
donderdag, 25 juni 2015Werkdocument gezinssynode 2015 gepresenteerd
maandag, 2 februari 2015Kardinaal Eijk naar Synode Gezin in oktober
vrijdag, 23 januari 2015Vragenlijst Gezinssynode oktober 2015 is uitgezet in parochies
maandag, 20 oktober 2014Stemresultaten openbaar gemaakt in eindverslag synode
vrijdag, 10 oktober 2014Eerste week gezinssynode
donderdag, 2 oktober 2014Synode over het gezin gaat zondag van start
woensdag, 24 september 2014Dag van gebed voor Synode over het Gezin
dinsdag, 25 februari 2014Paus Franciscus: Bid mee voor gezinnen wereldwijd
vrijdag, 7 februari 2014Uitslagen vragenlijst rond huwelijk en gezin naar Rome
donderdag, 14 november 2013Bisschoppen sturen vragenlijst voor gezinssynode naar parochiesBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose