Bisdom Haarlem-Amsterdam
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Eerste week gezinssynode

Tweede week synode vooral gesprekken in kleinere groepen

gepubliceerd: vrijdag, 10 oktober 2014

De eerste week van de buitengewone synode over het gezin zit er bijna op. Het weekend is een periode van rust en overdenking. Ook wordt achter de schermen gewerkt aan het verslag van de plenaire sessies die de afgelopen dagen hebben plaats­ge­von­den. Volgende week gaat het gesprek verder, voornamelijk in kleinere groepen.

Australisch echtpaar Pirola

foto: Mazur/catholicnews.org.uk
Paus Franciscus begroet de fotograaf vlak voordat hij de synode opent (foto: Mazur/catholicnews.org.uk)
Paus Franciscus begroet de fotograaf
vlak voordat hij de synode opent

Paus Franciscus heeft bij de opening van de synode de deelnemende synodevaders gevraagd open met elkaar te spreken en met respect naar elkaar te luisteren, ook over thema’s waarover de meningen mogelijk verdeeld zijn. De voorzitters van de bis­schop­pen­con­fe­ren­ties wereldwijd zijn onder anderen toegesproken door het Australische echtpaar Pirola, al 55 jaar gelukkig getrouwd, ouders van vier kinderen en grootouders van acht kleinkinderen.

Zij schetsten een beeld van waar katholieke echtparen in de dagelijkse praktijk van hun gezinsleven en in de parochie mee te maken hebben. Volgens dit echtpaar wordt de schoonheid van de kerkelijke leer over huwelijk en gezin vaak niet gezien omdat de taal waarin deze wordt uitgedrukt ‘als van een andere planeet’ is voor ‘gewone’ mensen.

Eindverslag

De bijdragen van de deelnemers van de synode worden tijdens deze synode niet gepubliceerd. Tevens heeft de secretaris-generaal van de synodekardinaal Baldisseri de deelnemers verzocht hun bijdragen niet te distribueren. Het besprokene zal een plek krijgen in het verslag dat aan het eind van de synode zal worden ge­pre­sen­teerd.

Kleinere groepen

Komende week gaan de synodevaders in kleinere groepen dieper in op de onderwerpen zoals die zijn aangestipt in het werk­do­cu­ment dat als uitgangspunt dient voor deze synode. In dit document zijn onder meer de uitkomsten van de vragenlijsten verwerkt, die eind 2013 zijn rondgestuurd om de pastorale praktijk rondom huwelijk en gezin wereldwijd in kaart te brengen.

Hardnekkig misverstand

Het blijft een hardnekkig misverstand in veel media dat de paus een wereldwijde peiling heeft laten houden naar de mening van katholieken over allerlei zaken rond huwelijk en gezin. Dit is al eerder stellig ontkend bij monde van pater Lombardi, de woordvoerder van het Vaticaan. De vragen waren gericht op het in kaart brengen van de praktijksituaties in de parochies en zeker niet bedoeld om meningen te polsen.

De praktijkschets die dit heeft opgeleverd, maakt duidelijk waar de uitdagingen liggen in relatie tot het gezin in de context van de evan­ge­li­sa­tie en het pastoraat. Er wordt dan ook, zoals paus Franciscus wilde, vanuit een pastorale invalshoek gesproken over veel meer kwesties dan slechts over in de media vaak genoemde thema’s als echtscheiding, abortus en homo­sek­sua­li­teit. (Rkkerk.nl)

Werk­do­cu­ment

Het Instrumentum Laboris, oftewel het werk­do­cu­ment voor deze buitengewone synode is nu ook be­schik­baar in officiële Neder­landse vertaling.
Gerelateerde nieuwsberichten

vrijdag, 8 april 2016Paus onderstreept in Exhortatie de vreugde van de liefde
vrijdag, 8 april 2016Amoris Laetitia: Gods barmhartigheid voor huwelijk en gezin
zondag, 25 oktober 2015Gezinssynode afgesloten
woensdag, 21 oktober 2015Laatste week Gezinssynode
dinsdag, 20 oktober 2015Toespraak Neocatechumenale Weg op Gezinssynode
dinsdag, 13 oktober 2015Eerste week synode
maandag, 5 oktober 2015Gezinssynode van start gegaan
vrijdag, 2 oktober 2015Gezinssynode gaat zondag van start
vrijdag, 25 september 201524 Uur van gebed voor de Gezinssynode
donderdag, 25 juni 2015Werkdocument gezinssynode 2015 gepresenteerd
maandag, 2 februari 2015Kardinaal Eijk naar Synode Gezin in oktober
vrijdag, 23 januari 2015Vragenlijst Gezinssynode oktober 2015 is uitgezet in parochies
maandag, 20 oktober 2014Stemresultaten openbaar gemaakt in eindverslag synode
donderdag, 2 oktober 2014Synode over het gezin gaat zondag van start
woensdag, 24 september 2014Dag van gebed voor Synode over het Gezin
dinsdag, 25 februari 2014Paus Franciscus: Bid mee voor gezinnen wereldwijd
vrijdag, 7 februari 2014Uitslagen vragenlijst rond huwelijk en gezin naar Rome
donderdag, 14 november 2013Bisschoppen sturen vragenlijst voor gezinssynode naar parochiesBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose