Bisdom Haarlem-AmsterdamDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

NKSR helpt bij voorbereiding op Kerstmis

Poster, lesmateriaal en video

gepubliceerd: vrijdag, 29 november 2019

Katho­lie­ke basisscholen en parochies ontvingen vorige maand een kerstposter met daarbij een lespakket voor de Advent. Hiermee onder­steunt de Neder­landse Katho­lie­ke Schoolraad (NKSR) de scholen en parochies bij de voor­be­rei­ding op Kerstmis.

Sjef Hutschemakers

De afbeelding op de kerstposter is het schilderij ‘Een vredige Kerst’ van kunstenaar Sjef Hutschemakers. Deze Limburgse kunstenaar heeft veel schilderijen en glas-in-loodramen gemaakt voor kerken. De NKSR heeft dit schilderij met de dieren rond de kribbe gekozen als een verwijzing naar de heilige Franciscus, die geldt als bedenker van de kerststal. De kerstafbeelding vol dieren verwijst ook naar duurzaamheid.

Duurzaamheid

Eerder dit jaar stond de Week van het Katho­liek Onderwijs (30 september tot en met 4 oktober) in het teken van duurzaamheid. “De weken waarin we toeleven naar het feest van de geboorte van Jezus Christus zijn voor katho­lie­ke scholen een bijzonder rijke tijd”, onderstreept de NKSR op zijn website.

Maria, moeder van Jezus

In het materiaal heeft Maria, als (aanstaande) moeder van Jezus een belangrijke rol. Het materiaal voor de midden- en bovenbouw vertelt dat er in de hele wereld miljoenen moeders en vaders zijn die hun kind niet de veiligheid en de kansen kunnen geven die ze zouden willen geven: “Door gebrek, ziekte en geweld zijn kinderen en hun ouders kwetsbaar. Ook het kerstverhaal begint met een kwetsbare moeder. Een jonge vrouw, eigenlijk nog een meisje, reist op een ezeltje naar Bethlehem. In een stal wordt haar kind geboren. Het verhaal laat zien hoe God zich verbindt met kwetsbare mensen.”

Doordat het materiaal breed be­schik­baar is, kunnen katho­lie­ke basisscholen en parochies de voor­be­rei­ding op Kerstmis ook samen vormgeven.

Downloads

Video

Bij het les­ma­te­riaal hoort ook een video van het verhaal van het paleis van de kleine muis.

 Gerelateerde nieuwsberichten

maandag, 7 oktober 2019NKSR op de bres voor vrijheid van onderwijs
woensdag, 18 september 2019Duurzaamheid
vrijdag, 18 september 2015Week van het Katholiek Onderwijs
donderdag, 28 augustus 2014Lesbrief - Feest vieren - voor de week van het katholiek onderwijsBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose