Bisdom Haarlem-Amsterdam










Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Woord van de bisschop


Terugkeren tot de Bron

gepubliceerd: dinsdag, 2 februari 2016

Albert Einstein is we­reld­be­roemd om zijn relativi­teitstheorie. Maar in zijn brieven schreef hij over een ‘mach­tige onzicht­ba­re kracht’ die hij zelf veel be­lang­rijker vond.

De onbekende Einstein

Op de nieuw­jaars­re­cep­tie kreeg ik van een van de gasten een tekst van Albert Einstein. Het was de inhoud van één van de 1400 brieven die zijn dochter Lieserl in de jaren tach­tig, ruim 25 jaar na zijn dood, aan de He­breeuwse Uni­ver­si­teit had gedo­neerd. Zij vervulde daar­mee de wens van haar vader die haar had gevraagd “de brieven zo lang te bewaren als nodig zou zijn, jaren, decennia, totdat de maat­schap­pij voldoende ont­wik­keld is om te ac­cep­teren, wat ik hierin uitleg... Toen ik de relativi­teitstheorie voor­stelde, waren er maar weinigen die mij begrepen. Wat ik nu onthul om over te brengen aan de mens­heid, zal ook botsen met mis­ver­stan­den en vooroor­de­len in de wereld”.

Het ver­kla­rings­prin­ci­pe van alles

Hij schrijft in de brief over een geheim dat aan het hele universum ten grond­slag ligt, en dat veel be­lang­rijker is dan zijn relativi­teitstheorie. “Er is een extreem mach­tige kracht waarvoor de weten­schap tot nu toe geen formele ver­kla­ring heeft. Het is een kracht die alle andere omvat en beheerst, en zelfs ten grond­slag ligt aan elk ver­schijn­sel in het universum, en toch door ons nog niet is herkend. Deze uni­ver­se­le kracht is Liefde.

Terugkeren tot de bronToen weten­schappers zochten naar een alom­vat­tende theorie van het universum, vergaten ze de meest mach­tige onzicht­ba­re kracht.” Einstein bedoelde dit niet als een vrome gedachte of een morele waar­heid, maar als wer­ke­lijke ‘energie’ die het hele universum draagt, als het ultieme weten­schap­pe­lijk ver­kla­rings­prin­ci­pe van alles. Hij was zich er terdege van bewust dat de rationalis­tische ma­te­ria­lis­tische geest van zijn tijd niet open was om dit geheim te vatten, maar hoopte dat toe­koms­tige erva­ringen van de mens­heid en de voor­uit­gang van de weten­schap hier wellicht ver­an­de­ring in zou­den brengen. Inmiddels zijn we zes­tig jaar ver­der. Nog steeds viert een naïef ma­te­ria­lis­tisch denken hoogtij, maar het lijkt op z’n grenzen te stuiten.

Geest en materie

Hoe dieper de weten­schap door­dringt in het wezen van de materie, hoe raad­sel­ach­tiger alles wordt. Uit­ein­de­lijk is alles opge­bouwd uit atomen, die weer bestaan uit protonen, elektronen en neutronen, die op hun beurt weer zijn terug te brengen tot zoge­naamde kleinste deeltjes, ook wel ‘Higgs deeltjes’ of ‘God partikels’ genoemd. En daar­mee zijn we op won­der­baar­lijk terrein. Deze ‘deeltjes’ of trillingen lijken hun eigen leven te lei­den en te rea­geren op het denken. Hoe dieper we door­drin­gen in de materie, hoe dichter we komen bij de geest. “Alles is geest”, zei Boeddha al, en ook Jezus zelf sprak vaak over de geest die zoveel sterker is dan de materie en het bio­lo­gisch leven, en in vele tekenen liet Hij het ook zien. In de materie drukt de geest zich uit, en de hoogste mani­fes­ta­tie van geest is de liefde.

Voor Einstein is dit de grote uni­ver­se­le kracht, die alles verklaart en bete­ke­nis geeft. “Dit is de variabele die we al te lang hebben gene­geerd, mis­schien omdat we bang waren dat dit de enige energie is in het universum, die de mens niet heeft geleerd te beheersen.” En dan vat hij alles samen: “Liefde is God, en God is Liefde.” Ik schreef het al eer­der. Liefde is geen energie die je in een potje kunt stoppen. Het is een bewe­ging tussen twee harten. Liefde ver­on­der­stelt een persoon die liefheeft. De liefde is eeuwig, en heeft geen begin en einde. Zonder het besef van een lief­heb­bende God die er was vóór de oerknal en zich daarin mani­fes­teert, en door zijn Geest alle bewe­ging en ont­wik­ke­ling in het universum draagt, is alle ver­dere ver­kla­ring onzin.

De toe­komst van schoon­heid

Aan dit besef hangt de toe­komst van de mens­heid. “Als we als species willen overleven; als we zin willen vin­den in het leven; als we de aarde willen red­den en elk wezen dat daar woont,” schrijft Einstein, “dan is liefde het enige en ultieme ant­woord.” Want waar geen liefde is, daar ontkiemt haat. Meer dan ooit is dit een oproep voor onze tijd. We voelen dat het kil wordt in onze wereld, dat agressie, haat en geweld ongekende vormen aan­ne­men. Politici zoeken naars­tig naar oplos­singen, maar vergeten - in de woor­den van Einstein - de be­lang­rijk­ste “variabele”, de “mach­tigste onzicht­ba­re kracht”, de liefde.

Ook poli­tiek, economie en de betrek­kingen tussen mensen en volkeren kunnen uit­ein­delijk niet zon­der liefde. We lijken soms op mensen die rond een elektrische kachel zitten die lang­zaam afkoelt. We doen alles om de warmte vast te hou­den, maar vergeten dat we als samen­le­ving de stekker uit het stop­con­tact hebben gehaald. De bron van alle licht, leven en liefde is God. Er is geen andere.

Het is tijd ons weer aan te sluiten op de Bron, als we door onver­schil­lig­heid of om een andere reden de band met Hem hebben verbroken. Hij wacht op ons met immense teder­heid. Er is door het offer van Christus altijd een weg terug, maar we moeten wel zelf bereid zijn die weg te gaan. Verge­ving vragen voor alles wat niet goed was, en onze wegen richten naar de liefde tot God en de naaste. De Kerk heeft daarvoor een prach­tig sacra­ment. Dan kan Gods kracht en liefde weer in ons leven stromen. Je moet eerst liefde ont­van­gen, om het te kunnen geven.

Het was de in­spi­ra­tie van paus Fran­cis­cus om in dit jaar van de barm­har­tig­heid de deuren van de genade wijd open te zetten. De toe­komst is onzeker, en de tijd is kort. Moge dit jaar van barm­har­tig­heid en de ko­men­de veer­tig­da­gen­tijd ons bemoe­digen een nieuw begin te maken: Liefde, ver­ge­ving en vrede van God ont­van­gen, en dan uit­de­len aan de wereld om ons heen.



+ Mgr. dr. Jozef M. Punt
Bisschop van Bisdom Haarlem-Amsterdam
overzicht van bijdragen:
zondag, 24 maart 2024Het leven overwint de dood
zondag, 28 januari 2024Het mysterie van het kwaad
woensdag, 20 december 2023Vrede op aarde?
donderdag, 2 november 2023Wat gaan we stemmen?
donderdag, 7 september 2023In Gods naam samenkomen
donderdag, 6 juli 2023De stilte in
donderdag, 4 mei 2023Door welke geest laat je je leiden?
donderdag, 2 maart 2023Vasten?
donderdag, 19 januari 2023Verwelkomen - Nabij-zijn - Begeleiden
donderdag, 15 december 2022De stijl van Jezus
donderdag, 6 oktober 2022Vrouwen in de Kerk
donderdag, 4 augustus 2022Leren uit het verleden
donderdag, 2 juni 2022Moedig en principieel
donderdag, 7 april 2022Oog voor het wonder
maandag, 28 februari 2022Aan het begin van de veertigdagentijd
dinsdag, 25 januari 2022Bedankt!
donderdag, 23 december 2021Vrede op aarde
woensdag, 1 december 2021Advent
maandag, 1 november 2021Allerzielen
zaterdag, 28 augustus 2021Geluk
donderdag, 1 juli 2021Vrijheid
maandag, 3 mei 2021Mei - een maand voor Maria
donderdag, 1 april 2021Paasboodschap 2021
donderdag, 4 maart 2021Geïnspireerd leven in dienst van God en mensen
donderdag, 21 januari 2021Paus Franciscus nodigt ons uit...
donderdag, 17 december 2020Toch wordt het Kerstmis
donderdag, 1 oktober 2020Mijn wensen voor u in coronatijd
donderdag, 6 augustus 2020Onze nieuwe bisschop
maandag, 1 juni 2020Brief van Mgr. Hendriks
dinsdag, 5 mei 2020Bevrijdingsdag en geen vrede



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose