Bisdom Haarlem-Amsterdam










Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Woord van de bisschop


Kerstmis in een wereld vol geweld

gepubliceerd: dinsdag, 15 december 2015

Na de aan­slagen in Parijs en in Amerika houdt de wereld de adem in. Hoe nu ver­der? Politici spreken ferme taal, maar hebben geen wer­ke­lijke oplos­sing. Deze strijd is niet met mili­tai­re mid­de­len alleen te winnen. Dit is vooral een gees­te­lij­ke en ideo­lo­gische strijd. Hoe moeten we die voeren? Aller­eerst is het, denk ik, een strijd die gevoerd moet wor­den binnen de Islam zelf. De radi­ca­li­sering is als een virus dat deze religie van binnenuit aanvreet. Maar tege­lijk is een brede en eer­lijke dialoog nodig om samen met de moslim­ge­meen­schap te zoeken naar oplos­singen en wegen van vrede. De paus roept hiertoe op. En een respect­volle dialoog sluit ge­tui­ge­nis niet uit. In een artikel las ik overigens dat de moslim­ge­meen­schap in deze tijd ook spi­ri­tu­eel sterk in bewe­ging is.

De nauwe deur naar de hemel

God de Vader bij Maria met kind, Giovanni Benedetto Castiglione, 1645-1647. (Collectie Rijksmuseum)
God de Vader bij Maria met kind, Giovanni Benedetto Castiglione, 1645-1647. (Col­lec­tie Rijks­mu­seum)

De Pakistaanse arts Nabeel Qureshi schreef er een boek over: ‘Seeking Allah, fin­ding Jesus’. Hij ver­telt daarin hoe hij ook zelf westerse immora­li­teit iden­ti­fi­ceerde met het christen­dom, en slechts min­ach­ting voelde voor dit zwakke geloof, maar wel met open hart de Bijbel las. De Heer ant­woordde Nabeel met een droom. In zijn droom stond hij voor een nauwe deur. Daar­achter was een ruimte waar een groot feest aan de gang was. Hij wilde naar binnen, maar kon niet. Hoe­zeer hij het ook pro­beerde, het lukte niet. De vol­gende dag ver­telde hij een chris­te­lijke vriend over de droom. Deze was vol­doende bijbel­vast om hem meteen te wijzen op Lucas 13, waar Jezus zelf zegt: “Spant u tot het uiterste in om door de nauwe deur binnen te komen, want Ik zeg u, velen zullen het proberen, maar er niet in slagen...”. De Heer wil ons hiermee niet ont­moe­digen, maar duide­lijk maken dat niemand op eigen kracht alleen de hemel kan bereiken. Goede daden en het volgen van Gods gebo­den zijn essen­tieel, maar niet genoeg. “Nie­mand is zon­der zonde”, zegt de Schrift, “niet één”. Een Ver­los­ser is nodig.

Zoon van de Aller­hoog­ste

En daar­mee ben ik bij Kerst­mis. God is mens gewor­den, zegt de Schrift, om “ons te verlossen door de ver­ge­ving van onze zon­den”. Door zijn lij­den en dood heeft Jezus alle con­se­quenties van onze zon­den op zich geno­men, en is er ver­ge­ving en verlos­sing voor ieder die zijn kwaad oprecht berouwt. Maar dat wijst de Islam af. Het erkent Jezus wel als een van de grootste profeten. Het getuigt van zijn maag­de­lijke geboorte, en heeft diepe ver­ering voor Miriam, zijn Moeder. Het erkent dat Hij blin­den deed zien, doven deed horen, en zelfs doden tot leven wekte. Maar het aanvaardt Hem niet als de mens gewor­den Zoon van God, de Redder, die voor onze zon­den stierf aan het kruis, en weer opstond uit de dood. Moslims zien dat als een soort veelgo­den­dom. Maar dat is het niet. Met hen geloven ook wij dat er slechts één God is, maar tege­lijker­tijd dat Hij geen eenzame Almacht is, maar liefde en relatie in Zich­zelf. Simpel gezegd: Wie zou Hij hebben kunnen lief­heb­ben vóór de schep­ping van engelen en mensen. Liefde is geen energie die je in een potje kunt stoppen. Het is een bewe­ging tussen twee harten. Dat is de kern van Gods Drieëne wezen. Door Christus mogen ook wij God ‘Abba’, Vader, noemen, en ons bemind weten met een eeuwige liefde. Dat alleen is de basis van onze hoop op red­ding, ver­ge­ving en eeuwig leven.

Boko Haram en het gebed

Dat vieren we met kerst­mis. De “Zoon van de Aller­hoog­ste”, zoals de engel Gabriël Hem bij de aan­kon­di­ging aan Maria noemt, is geko­men in de ge­schie­de­nis, en zal weder­ko­men in de ge­schie­de­nis. Tot die tijd is Hij onder ons in de kracht van Zijn Geest. Het is aan ons om Zijn hulp in te roepen of niet. Al eer­der heb ik het mooie voor­beeld genoemd van bis­schop Doeme uit Nigeria, die worstelt met de gruwelen van Boko Haram. Op een nacht bad hij om inzicht. In een visioen verscheen Jezus hem en reikte hem een zwaard aan. Toen hij het aannam ver­an­der­de het in een rozen­krans. Hij begreep dat de Heer hem dui­de­lijk maakte dat het gebed en de bemid­de­ling van Maria alle strijd van mensen moet steunen en zuiveren. Hier raken we aan de essentie van de gees­te­lij­ke strijd, waarin zowel chris­te­nen als moslims verkeren. Als we dat met ver­trouwen doen in de dra­ma­tiek van deze tijd zullen we Gods hulp ervaren, in de wereld en in ons eigen leven. In die zin wens ik u allen van harte een gezegend kerst­feest.



+ Mgr. dr. Jozef M. Punt
Bisschop van Bisdom Haarlem-Amsterdam
overzicht van bijdragen:
zondag, 24 maart 2024Het leven overwint de dood
zondag, 28 januari 2024Het mysterie van het kwaad
woensdag, 20 december 2023Vrede op aarde?
donderdag, 2 november 2023Wat gaan we stemmen?
donderdag, 7 september 2023In Gods naam samenkomen
donderdag, 6 juli 2023De stilte in
donderdag, 4 mei 2023Door welke geest laat je je leiden?
donderdag, 2 maart 2023Vasten?
donderdag, 19 januari 2023Verwelkomen - Nabij-zijn - Begeleiden
donderdag, 15 december 2022De stijl van Jezus
donderdag, 6 oktober 2022Vrouwen in de Kerk
donderdag, 4 augustus 2022Leren uit het verleden
donderdag, 2 juni 2022Moedig en principieel
donderdag, 7 april 2022Oog voor het wonder
maandag, 28 februari 2022Aan het begin van de veertigdagentijd
dinsdag, 25 januari 2022Bedankt!
donderdag, 23 december 2021Vrede op aarde
woensdag, 1 december 2021Advent
maandag, 1 november 2021Allerzielen
zaterdag, 28 augustus 2021Geluk
donderdag, 1 juli 2021Vrijheid
maandag, 3 mei 2021Mei - een maand voor Maria
donderdag, 1 april 2021Paasboodschap 2021
donderdag, 4 maart 2021Geïnspireerd leven in dienst van God en mensen
donderdag, 21 januari 2021Paus Franciscus nodigt ons uit...
donderdag, 17 december 2020Toch wordt het Kerstmis
donderdag, 1 oktober 2020Mijn wensen voor u in coronatijd
donderdag, 6 augustus 2020Onze nieuwe bisschop
maandag, 1 juni 2020Brief van Mgr. Hendriks
dinsdag, 5 mei 2020Bevrijdingsdag en geen vrede



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose