Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Gebed en zegen Urbi et Orbi

Voorbereiding vanuit de kathedraal vanaf 17.00 uur

gepubliceerd: vrijdag, 27 maart 2020

Op vrij­dag 27 maart zal paus Fran­cis­cus bid­den bij het heilig Sacra­ment en het Pest­kruis dat tij­den de pest­epi­de­mie in de zes­tien­de eeuw door Rome is gedragen. Daarna zal hij de zegen Urbi et Orbi geven. Dit wordt uitgezon­den door de KRO op NPO 2. Het pro­gram­ma begin om 17.55 uur. Daarvoor om 17.00 uur is er een gees­te­lij­ke voor­be­rei­ding met aanbid­ding en boete­vie­ring vanuit de ka­the­draal, te volgen op de live-stream.

Boete­vie­ring

De boete­vie­ring en aanbid­ding dient als gees­te­lij­ke voor­be­rei­ding op de zegen Urbi et Orbi waaraan een volle aflaat is verbon­den (zie hierover ook de ker­ke­lijke Corona updates, nr. 3 vie­ring van het sacra­ment van de Biecht).

Normaal ge­spro­ken bevindt het pest­kruis zich in de kerk van S. Marcello al Corso waar paus Fran­cis­cus bijna twee weken gele­den is geweest om er te bid­den. Officiaal kanun­nik dr. André van den Hout ver­telt over het bezoek dat hij niet lang gele­den aan deze kerk bracht:

Een bezoek aan de S. Marcello van kan. André van den Hout

Vanavond zal Paus Fran­cis­cus bid­den bij het zogeheten ‘Pest­kruis’ (gebruikt tij­dens de pest­epi­de­mie van 1522 in Rome), dat voor deze gelegen­heid naar het Vati­caan is over­ge­bracht vanuit zijn plek in de San Marcello al Corso.

Pelgrimage

De Paus was voorbije zon­dag al gaan bid­den bij dit kruis, nadat hij eerst was gepel­gri­meerd naar de icoon Salus populi romani in de Santa Maria Maggiore. Bij­zon­der voorval: ik heb bij mijn laatste bezoek aan Rome op 12 no­vem­ber 2019 bij het­zelfde kruis gebe­den (trouwens de dag erop, vóór mijn vertrek naar Fiumicino per Leonardo Express, ook nog bij Onze Lieve Vrouw in de Santa Maria Maggiore).

Een geopende kerk...

Na een lange dag (al om 3 drie uur opgestaan voor het vieren van de H. Mis, om op tijd te zijn voor het vertrek van mijn vliegtuig om 7 uur ’s morgens) met bespre­kingen in een Romeinse Con­gre­ga­tie, maakte ik ’s avonds nog een wan­de­ling door het centrum van Rome. Te­rug­lo­pend van de Spaanse Trappen naar mijn nacht­ver­blijf bij de zusters Bir­git­ti­nes­sen passeerde ik de kerk van San Marcello al Corso: deze was geopend voor per­soon­lijk gebed. Er waren best wat gelo­vi­gen op afge­ko­men. Ik kon er een uur uitrusten, bid­dend bij de Heer.

Het Pest­kruis

In de kerk staan grote (foto)afbeel­dingen opge­steld van recente heiligen: Johannes Paulus II, Madre Teresa, Padre Pio. Ik zat in het mid­den van de kerk en kon zo met een schuine blik ook kijken in de kapel waar zich het kruis bevond. Rond negen uur ging men lang­zaamaan aanstalten maken om te sluiten. Op dat moment voelde ik me inner­lijk gedreven om naar voren te lopen, naar de zij­ka­pel en daar nog even te bid­den voor het kruis. Ik heb er gebe­den voor mezelf, mijn dier­ba­ren, de Kerk in Neder­land, de Paus. Bij het weg­gaan las ik nog wel dat het om een pest­kruis ging...

Met miljoenen samen...

Merk­waar­dig: vier maan­den gele­den nog alleen vóór dit kruis, van­avond in ver­bon­den­heid met Paus Fran­cis­cus en de miljoenen gelo­vi­gen over de hele wereld die thuis zullen meebid­den, God smekend om erbarmen opdat Hij de gesel van het corona­vi­rus van ons mag afwen­den.

André van den Hout, pr.


Gerelateerde nieuwsberichten

vrijdag, 17 juni 2022Update coronamaatregelen
woensdag, 23 februari 2022Versoepelingen in onze kerk
woensdag, 16 februari 2022Versoepelingen coronamaatregelen
woensdag, 26 januari 2022Versoepeling coronamaatregelen in de kerk
dinsdag, 18 januari 2022Nu geen wijzigingen coronamaatregelen
maandag, 20 december 2021Aanscherping coronamaatregelen
woensdag, 1 december 2021Uitbreiding coronamaatregelen
woensdag, 10 november 2021Opnieuw anderhalve meter en mondkapjes
vrijdag, 5 november 2021Bisschoppen bevestigen huidige coronamaatregelen
dinsdag, 21 september 2021Einde anderhalve meter-regel per 25 september
woensdag, 15 september 2021Overleg over versoepeling coronamaatregelen
donderdag, 24 juni 2021Update coronaprotocol
woensdag, 2 juni 2021Versoepeling coronamaatregelen
donderdag, 29 april 2021Beperkte verruiming voor grote kerkgebouwen
woensdag, 21 april 2021Wijziging coronamaatregelen per 28 april
donderdag, 25 maart 2021Resultaten jongerenonderzoek
woensdag, 24 maart 2021Geen versoepelingen met het oog op Pasen
dinsdag, 9 maart 2021Bidden voor Corona-slachtoffers
zondag, 21 februari 2021Corona-maatregelen in de Goede Week
donderdag, 28 januari 2021Geef jongeren hoopBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose