Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Bisschoppen bezoeken Joods Historisch Museum

In het kader van de Dag van het Jodendom - 17 januari

gepubliceerd: vrijdag, 6 januari 2017
Algemeen directeur van het Joods Historisch Museum Emile Schrijver (rechts)
Algemeen directeur van het Joods Historisch Museum Emile Schrijver (rechts)

Een delegatie van de Bis­schop­pen­con­fe­ren­tie bezocht op 5 januari het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Het bezoek vond plaats in het kader van de Dag van het Jodendom, die jaarlijks op of rond 17 januari wordt gehouden.

Deze Dag van het Jodendom is in het leven geroepen om de kennis over het Jodendom onder christenen te bevorderen. In het Joods Historisch Museum bezochten de bis­schop­pen de expositie ‘De glorie van het Joodse boek’, die deze week voor het laatst te zien is.

Kardinaal Eijk, mgr. Woorts (referent voor de relaties met het Jodendom), mgr. De Jong en mgr. Hendriks waren namens de Bis­schop­pen­con­fe­ren­tie aanwezig, voorzitter mgr. Van den Hende was wegens ziekte verhinderd. Zij werden vergezeld door diverse leden van de Katholieke Raad voor Kerk en Jodendom.

‘De glorie van het Joodse boek’

De tentoon­stel­ling ‘De glorie van het Joodse boek’ toont Joodse liturgische en andere boeken die in Europa zijn vervaardigd. De collectie van Ets Haim - Livraria Montezinos, de oudste nog functionerende joodse bibliotheek ter wereld die is gehuisvest in de Portugese Synagoge, vormt het beginpunt. De aanleiding is het feit dat Ets Haim dit jaar 400 jaar bestaat. Tijdens de tentoon­stel­ling zijn ook middeleeuwse topstukken uit de Vaticaanse bibliotheek te zien: deze bibliotheek n bezit een grote verzameling Hebreeuwse manuscripten. Een ander getoond Vaticaans topstuk is het enige nog bestaande afschrift van de filosoof Baruch Spinoza (1632-1677). In 2011 werd het verloren gewaande afschrift in de bibliotheek van het Vaticaan teruggevonden.

Rondleiding door Algemeen directeur Emile Schrijver

Algemeen directeur Emile Schrijver, tevens bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het Joodse Boek, leidde het gezel­schap rond. Hij gaf voor­af­gaand een korte introductie op het Joods Historisch Museum, dat het hart vormt van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam. Daar maken ook de Portugese Synagoge met de eeuwenoude bibliotheek Ets Haim, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum in oprichting deel van uit, zo vertelde hij. Dit Holocaust Museum wil het verhaal van de vernietiging van de Neder­landse Joden vertellen: “daarbij willen we niet alleen vijf jaar ellende laten zien, maar ook de ver­schil­lende effecten op de samenleving. Zoals de trauma’s in families: dat is een relevant onderwerp, ook in verband met oorlogsvluch­te­lingen die nu in Nederland verblijven.”

Joods Historisch Museum   Joods Historisch Museum

Kardinaal Eijk dankte de directeur voor de geboden gastvrijheid: “Dit bezoek roept herinneringen op aan de eerste Neder­landse Dag van het Jodendom in 2008, toen we met de gehele Bis­schop­pen­con­fe­ren­tie hier in het museum waren en aansluitend een sjoel bezochten. Dat was een onvergetelijke dag, sindsdien is deze Dag van Jodendom jaarlijks ook in de Neder­landse bisdommen voortgezet, onder andere met bezoeken aan synagogen. Dit om blijvend aandacht te hebben voor onze band met het Joodse geloof.”

Mgr. Hendriks: “Positief broederlijke verhoudingen”

Mgr. Hendriks was eerder bij de opening van de expositie, maar vond deze begeleide rondleiding zeer de moeite waard. “Het is goed te constateren dat de verhoudingen tussen de R.-K. Kerk en het Jodendom zo positief broederlijk zijn. Er is weder­zijdse waardering en de katholieke Kerk wil zich van harte inzetten om de weder­zijdse relaties te bevorderen en antisemitisme te bestrijden,” aldus Mgr. Hendriks.

Na afloop van het bezoek aan de expositie bezocht het gezel­schap de tegenover­ge­le­gen Portugese Synagoge. Deze was vanwege het Amsterdam Light Festival van binnen fraai verlicht met honderden kaarsen.

Dag van het Jodendom

Sinds 2008 wordt in de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland op 17 januari de Dag van het Jodendom gehouden. In 2017 staat deze dag in het kader van het thema Vreemdeling.Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 12 februari 2019Tien jaar Dag van het Jodendom
zondag, 9 september 2018Dag van het Jodendom
maandag, 12 februari 2018Bezoek aan Synagoge - Dag van het Jodendom
woensdag, 30 juli 2014Haat tegen Joden verwerpelijk
dinsdag, 14 januari 2014Katholieke Kerk viert Dag van het JodendomBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose