Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Kerkbalans 2016 inluiden

Zaterdag 16 januari 2016 om 12.00 uur

gepubliceerd: vrijdag, 13 november 2015

Kerkbalans 2016 inluidenHoe zorgen we voor een nog positievere sfeer rond Kerkbalans? Uit die vraag is het idee ontstaan om als Rooms Katholieke Kerk, Protestantse Kerk en Oud-Katholieke Kerk Kerkbalans aankomend jaar letterlijk in te luiden.

Op zaterdag 16 januari 2016 willen we om 12.00 uur door heel Nederland de klokken luiden voor de vrijwil­ligers van Kerkbalans. Zodat ze zich gesteund weten. De klokken luiden we niet zelf. Dat laten we doen. Door bekende Nederlanders die de waarde van de kerk zien en willen uitdragen. Behalve de vrij­willigers nodigen we ook jour­nalisten uit om bij het inluid­moment aanwezig te zijn. Zo creëren we een manier om journalisten op een positieve manier over Kerkbalans te informeren. In dit artikel leest u hoe u in uw woon­plaats een Kerkbalans-inluid­moment kunt organiseren. En wat het u oplevert als u dat zou doen.

Nieuwe manier

Voordat we direct in de organisatie­modus schieten, doen we eerst een stapje terug naar de achtergrond van het idee. Waarom zouden we Kerkbalans op zo’n nieuwe manier van start willen laten gaan? Hieronder de belang­rijkste redenen:

Voorbeeld invulling start­bij­een­komst

• 11.15 uur – Inloop met koffie, thee, limonade en wat lekkers, gevolgd door een welkomst­woord door de kerk­rent­meester/penning­meester of voor­ganger/pastoor en een korte speech door de BN’er die de klok luidt

• 12.00 uur - De klok wordt geluid

• 12.15 uur – Eventueel uitdelen materialen aan vrijwilligers en einde

Wat levert een Kerkbalans-inluidmoment u op?

• Vrijwilligers voelen zich gewaardeerd en gemotiveerd

• Gevers kennen Kerkbalans en zijn enthousiast

• Positieve berichten in de lokale media

• Hogere opbrengst

Waarom Amstelveen Kerkbalans inluidt

“Met het inluid­moment worden alle betrokkenen enthousiast gemaakt over wat de kerk kan betekenen. Niet alleen voor de kerkleden maar ook voor de buurt, wijk of stad. Een mooie motivatie voor Kerkbalans!”

Yvonne Teitsma, communi­catie­adviseur Protestantse Kerk Amstelveen - Buitenveldert

Samen­wer­king Kerken

Bijzonder aan het inluidmoment is de samen­werking tussen de Rooms Katholieke Kerk, Protestantse Kerk en de Oud-Katholieke Kerk. Door de samen­werking ligt de focus op de maat­schappelijke rol van de kerk op lokaal en nationaal niveau. De actie Kerkbalans zelf wordt wel per lokale parochie of gemeente uitgevoerd.

Vrijwilligers in het zonnetje

Kerkbalans is voor vrijwilligers niet altijd de meest gemakkelijke actie. Soms krijgen ze nare reacties aan de deur. Onderzoek wijst uit dat een gezamenlijk, positief moment bijdraagt aan hun motivatie. Vrijwilligers voelen zich gezien en gesteund. Bovendien krijgen ze eventueel ook direct hun spullen uitgereikt en worden zo dus ook letterlijk toegerust.

Positieve verhalen

Journalisten zoeken soms de negatieve toon­zetting: krimpende kerk, teruglopende opbrengsten. Door bekende Nederlanders de waarde van de kerk te laten uitdragen, geven we hand­vatten voor positieve verhalen. Bovendien biedt dit idee hand­vatten om zelf meerdere ‘pers­waardige momenten’ te organiseren (aankondiging, voor­be­rei­ding, interview met de klokken­luider, de actie zelf, verslag na afloop). Zo creëert u meerdere berichten in lokale en regionale kranten en worden ook de potentiele gevers via de media optimaal geïnformeerd dat Kerkbalans eraan komt.

Het belang van Kerkbalans

Dankzij Kerkbalans kunnen kerk­gemeen­schappen actief zijn. Het idee leeft vaak dat dit een ‘gas-water-licht’-actie is. Niet iets om mee naar buiten te treden. Terwijl het juist dankzij Kerkbalans is dat de kerk haar rol van betekenis kan spelen.

Kerk in de samenleving

De kerk vervult van oudsher een maat­schappelijk rol in de samen­leving in allerlei projecten en verbanden. Met deze inluid­actie laten we de bekende Nederlanders / inwoners vertellen waarom ze enthousiast zijn over de kerk en op die manier komt aan bod wat de kerk voor onze samen­leving betekent: van schuld­hulp­verlening, tot onder­steuning van mantel­zorgers. Van een plek om te vieren en te rouwen, tot een schuil­plaats voor wie dat nodig heeft.

Realistische aanpak

Wordt u al enthousiast? Bent u al aan het bedenken wie in uw woon­plaats dé aangewezen persoon is om Kerkbalans in te luiden? Of ziet u vooral de krappe tijdspanne en vraagt u zich af hoe u dit er in ’s hemelsnaam bij kunt hebben? We realiseren ons dat het idee nieuw is en de nodige inspanning vraagt. Daarom kiezen we voor een realistische aanpak. Als in 2016 in ieder geval in één stad per provincie Kerkbalans op deze manier van start gaat, maken we een mooi statement. Vanuit het Landelijk campagne­team Kerkbalans gaan we zorgen dat deze plaatsen veel aandacht krijgen. Ook van de landelijke pers.

Stappenplan en onder­steuning

Ziet u het ook zitten om in uw plaats Kerkbalans in te luiden? Weet dan dat u op onder­steuning kunt rekenen. We hebben com­mu­ni­ca­tie­bureau Buro Dirigo ingehuurd om uit­no­di­gings­brieven, persberichten en andere uitvoerende werkzaamheden op te pakken. Als u besluit met dit idee aan de slag te gaan, kunt u gebruik maken van een stappenplan met bijbehorende materialen. Dit stappenplan helpt u het inluidmoment op lokaal niveau te realiseren. Hierin vindt u alle middelen die u nodig hebt voor het inluidmoment, zoals een draaiboek. Op de Kerkbalans-website kunt u meer over de actie lezen en het stappenplan downloaden. Gebruik maken van het stappenplan en bijbehorende materialen is gratis. U betaalt alleen de kosten voor lokale zaken als koffie en thee en misschien een bloemetje voor de bekende Nederlander en dergelijke.
Gerelateerde nieuwsberichten

vrijdag, 18 januari 2019Uitslag fotowedstrijd Actie Kerkbalans
donderdag, 17 januari 2019Vijf tips voor een AVG-proof KerkBalans
maandag, 17 december 2018Inzendtermijn verlengd
donderdag, 15 november 2018Weer fotowedstrijd Actie Kerkbalans
donderdag, 11 oktober 2018Actie KerkBalans houdt peiling
zaterdag, 20 januari 2018Winnaars fotowedstrijd Actie Kerkbalans Video
woensdag, 10 januari 2018Start Actie Kerkbalans
vrijdag, 22 december 2017Fotowedstrijd Actie Kerkbalans verlengd
donderdag, 9 november 2017Kerkbalans fotowedstrijd
zaterdag, 8 oktober 2016Ontwerp de beste Kerkbalansfolder
woensdag, 29 juni 2016Inkomsten R.-K. parochies blijven in 2014 stabiel
dinsdag, 19 januari 2016Kerkbalans feestelijk ingeluid
woensdag, 13 januari 2016Inluiden actie Kerkbalans
vrijdag, 10 juli 2015Wedstrijd voor beste ontwerp Kerkbalans folder
woensdag, 14 januari 2015Actie Kerkbalans van start Video
maandag, 6 januari 2014Kerkbalans: 40 jaar succesvol interkerkelijk samenwerken
woensdag, 2 januari 2013Materiaal Kerkbalans 2013
donderdag, 13 januari 2011Uiteenlopende resultaten Actie KerkbalansBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose