Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Haat tegen Joden verwerpelijk

Verklaring van de R.-K. Bisschoppen van Nederland

gepubliceerd: woensdag, 30 juli 2014

In onze Neder­landse samenleving alsook daarbuiten is er – als gevolg van de oorlog tussen Israël en Hamas – een toename van uitingen van haat tegen Joden. De R.-K. bis­schop­pen van Nederland, die haat tegen Joden categorisch verwerpen, zien zich verplicht om opnieuw krachtig elke vorm van antisemitisme te veroordelen.

Nederlandse BisschoppenconferentieHet mag niet zo zijn dat mensen die (al vele eeuwen) onvervreemdbaar deel uitmaken van onze samenleving zich onveilig en ongewenst voelen. De onvoorstelbare en ten hemel schreiende tragedie van de Holocaust tijdens de Tweede Wereld­oor­log heeft meer dan duidelijk gemaakt waartoe haat tegen Joden kan leiden.

Voor ons als christenen geldt bovendien dat Joden onze oudere broers en zussen zijn in het geloof in de ene God, Vader en Schepper van alle mensen. De band die wij als Kerk hebben met Joden en het Jodendom is onverbrekelijk en onopgeefbaar. Onze Heer Jezus Christus was een Jood en uit het Joodse volk komen wij christenen voort. Paus Franciscus heeft onlangs niet voor niets gezegd: “Je kunt geen echte christen zijn zonder je Joodse wortels te erkennen” (interview met de Spaanse krant ‘La Vanguardia’).

Wij erkennen het recht van zowel Joden als Palestijnen om veilig en in vrede te kunnen leven in een eigen staat. De huidige oorlog tussen Hamas en Israël en het Israëlisch-Palestijnse conflict zijn zeer complexe kwesties. Voor een duurzame vrede zien wij het als noodzakelijk dat die Joden en Palestijnen die elkaar bestrijden of als vijanden zien, de strijd beëindigen en met elkaar gaan samenwerken aan de opbouw van landen die vreedzaam met elkaar kunnen leven, tot zegen van de komende generaties en heel de wereld.

Wij bidden om de vrede voor het Heilig Land, het Midden-Oosten en heel onze wereld. Tevens bidden wij dat ieder mens zich veilig en gewenst mag weten zowel in ons land als in alle andere landen. Immers, allen – Joden, christenen, moslims en alle mensen – zijn Gods schepselen, door Hem uit liefde tot leven geroepen om met elkaar te leven als Zijn kinderen.

Namens de R.-K. Bis­schop­pen van Nederland:

+ Willem Jacobus kardinaal Eijk
Voorzitter van de Neder­landse
Bis­schop­pen­con­fe­ren­tie
+ Hermanus W. Woorts
Bisschop-referent voor Kerk
en Jodendom

(bron: SRKK)
Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 12 februari 2019Tien jaar Dag van het Jodendom
zondag, 9 september 2018Dag van het Jodendom
maandag, 12 februari 2018Bezoek aan Synagoge - Dag van het Jodendom
vrijdag, 6 januari 2017Bisschoppen bezoeken Joods Historisch Museum
dinsdag, 14 januari 2014Katholieke Kerk viert Dag van het JodendomBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose