Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Katholieke Kerk viert Dag van het Jodendom

Thema: Uitweg uit de Crisis

gepubliceerd: dinsdag, 14 januari 2014

Op 17 januari viert de Rooms-katholieke kerk in Nederland op verschillende plaatsen de jaarlijkse Dag van het Jodendom. Deze dag is een initiatief van de Nederlandse bis­schop­pen. Zij sluiten hiermee aan bij initiatieven in Polen, Italië en Oostenrijk.

foto: Günther Sturms
Dag van het Jodendom 2012 (foto: Günther Sturms)
Dag van het Jodendom 2012

Het doel is kennis­ma­king voor iedereen binnen de Kerk met de Joodse wortels van het Christendom, door ontmoeting met het Jodendom van nu. De Dag heeft geen politieke oogmerken.

De Dag van het Jodendom is niet alleen een symbolische viering of herdenking, maar heeft een actief en inhoudelijk karakter. Door kennisuitwisseling vanuit beide tradities ontwikkelen deelnemers nieuwe inzichten rond een jaarthema. Voor 2014 luidt dit thema ‘Uitweg uit de Crisis’.

De datum 17 januari is gekozen voor de Dag van het Jodendom omdat een dag later de Gebedsweek voor Eenheid van de Christenen begint. Daarmee wilden de bis­schop­pen uitdrukken dat alle christelijke kerken wortelen in het Jodendom.

Activiteiten

  • In veel Nederlandse parochies wordt aan de Dag van het Jodendom ook op 18 en 19 januari tijdens de zondags­vieringen aandacht besteed. vieringen. Verder zijn er speciale activiteiten rond de Dag van het Jodendom, waaronder de volgende:
  • In Utrecht organiseert de Diocesane Werk­groep Kerk en Jodendom een studie­middag voor de leden van de pastorale teams van het Aartsbisdom met Dr. Marcus van Loopik over de binding van Isaac (Genesis 22). Ook kardinaal Eijk zal hier aan deelnemen.
  • In Dieren (LJG Synagoge) spreekt Marcel Poorthuis, hoogleraar Interreligieuze Dialoog aan de Uni­ver­si­teit Tilburg, op 15 januari over het jaarthema van de Dag van het Jodendom.
  • In Groningen spreekt op 19 januari Berma Klein Goldewijk, Centre for Conflict Studies van de Uni­ver­si­teit Utrecht, in de Synagoge Folkingestraat, over het thema ‘Uitweg uit de crisis; actuele Joodse visies.’ Ook bisschop De Korte bezoekt de synagoge.
  • De Petrus- en Paulus­parochie in Tilburg herdenkt per­soon­lijk enkele Joodse stadgenoten die slachtoffer werden van de Sjoa. De Eucha­ris­tie­viering in de Paulus­kerk op 19 januari staat in het teken van de Dag van het Jodendom. Het enige Joodse koor in Zuid-Nederland, Ima Sara, levert een muzikale bijdrage.
  • In Amersfoort verzorgt Eric Ottenheijm, assistent-hoogleraar Judaïca en Nieuwe Testament in Utrecht, op 5 februari een workshop getiteld ‘Vingeroefeningen in Verbeeldings­kracht’.

Zevende keer

Dit is de zevende keer dat de Dag van het Jodendom wordt gehouden. Eerdere jaarthema’s waren onder meer De Schrift (2009), Zorg om de Naaste (2012), en Zorg om de Wereld (2013). De dag is ingesteld in 2007 onder auspiciën van Mgr. A.H. van Luyn s.d.b., de toenmalige bisschop-referent voor Kerk en Jodendom. De huidige bisschop met deze portefeuille is Mgr. H.W. Woorts.

Dagvanhetjodendom.nl

Actuele informatie over activiteiten in het kader van de Dag van het Jodendom is te vinden op de website www.dagvanhetjodendom.nl. Hier staat ook een verslag van de jaarlijkse Impulsdag, die de Katholieke Raad van Kerk en Jodendom organiseert ter voor­be­rei­ding van de Dag van het Jodendom. Deze Impulsdag vond plaats in oktober 2013 in de Synagoge te Zwolle. (SRKK)
Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 12 februari 2019Tien jaar Dag van het Jodendom
zondag, 9 september 2018Dag van het Jodendom
maandag, 12 februari 2018Bezoek aan Synagoge - Dag van het Jodendom
vrijdag, 6 januari 2017Bisschoppen bezoeken Joods Historisch Museum
woensdag, 30 juli 2014Haat tegen Joden verwerpelijkBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose