Bisdom Haarlem-Amsterdam










Het rozenkransgebed

Oktober is rozenkransmaand

gepubliceerd: dinsdag, 1 oktober 2024

In onze kerken wordt in die maand bij­zon­dere aan­dacht gegeven aan dit gebed. De meeste katho­lieken hebben wel een rozen­krans. Tallozen bid­den die bij­voor­beeld als ze onderweg zijn. Ik zie regel­ma­tig zo’n rozen­krans in auto’s hangen. En een over­le­de­ne krijgt er vaak een in zijn han­den gelegd. Zeker onder de ouderen zullen er velen zijn, die her­in­ne­ringen hebben aan het rozen­krans­ge­bed ’s avonds in het gezin. Een bede­vaart of pro­ces­sie zon­der dit gebed is ondenk­baar. Wat is het geheim en de kracht van de rozen­krans?

Hoe kun je bid­den?

Er zijn vele manieren om te bid­den. Een gebed in gees­te­lij­ke duisternis en nood is niet min­der waard dan gebed vervuld van vreugde. Spon­taan kunnen we onze dank­baar­heid uiten en God loven om iets moois, dat ons over­komt. We bid­den voor allerlei intenties, denken in ons gebed aan dier­ba­re mensen, over­we­gen medi­te­rend het evan­ge­lie, enzo­voorts. Het wezen van gebed is echter uit­ein­delijk dat we luis­te­ren, niet dat we iets zeggen. Bidden is meer luis­te­ren naar God dan praten met God, hoe goed dat laatste ook is. De stilte kan gebed wor­den. Bidden is bij de Heer zijn en bij zijn moe­der Maria, in de kracht van de Heilige Geest. Bij het bid­den laten we onze noden en plannen los, om die in Gods han­den te leggen: U zorgt voor mij, daarop mag ik ver­trouwen.

Rozen­hoedje en rozen­krans

Oktober - RozenkransmaandEr is een verschil tussen een rozen­krans en een rozen­hoedje. Drie rozen­hoedjes is een volle­dige rozen­krans, maar meestal beperkt men zich bij het bid­den tot een rozen­hoedje dat - na enkele inlei­dende gebe­den - uit vijf ‘tientjes’ bestaat. Een tientje is één Onze Vader en tien keer een Wees gegroet, af­ge­slo­ten met een korte lofprij­zing: Eer aan de Vader en de Zoon en de Heilige Geest... Er is een kraal voor elk Onze Vader en elk Wees gegroet aan een rozen­krans. Vóór elk tientje wordt meestal een episode uit het leven, lij­den of de ver­heer­lij­king van Jezus gememoreerd (de zogeheten ‘geheimen van de rozen­krans’).

Een saai gebed?

Is het niet saai en eentonig om zoveel Onze­va­ders en Wees­ge­groeten achter elkaar te bid­den? Dat zou je inder­daad kunnen denken. Het is dan ook niet de bedoeling bij elk woord stil te staan of de rozen­krans te bid­den als een soort pres­ta­tie, een werk dat áf moet. Het gaat er niet om dat wij­zelf steeds aan het woord zijn. De gedachte is juist dit gebed zó te bid­den dat we in een rus­tige, medi­ta­tieve sfeer komen - een luister­hou­ding. De geheimen van de rozen­krans bie­den daarbij een thema om over te medi­te­ren tij­dens het daarop volgende tientje.

Een ge­mak­ke­lijk gebed

Het rozen­krans­ge­bed kun je overal doen: onderweg in de auto, als je aan het wan­de­len bent, zittend of geknield, thuis of in de kerk. Het is geen inge­wik­keld gebed en het kan helpen om slechte gedachten van je weg te hou­den. Het is een Mariaal en medi­ta­tief gebed: we eren Maria en brengen ons haar leven en voor­beeld te binnen.

Kokosmat

Zelf bewaar ik goede her­in­ne­ringen aan de mei­maand en de ok­to­ber­maand in mijn vroege jeugd. Dan baden we in het gezin de rozen­krans rond het Maria­beeld, dat we als kin­de­ren had­den versierd met allerlei bloemen, die we zelf had­den geplukt. O, ik weet dat som­mi­ge mensen tien­tal­len jaren later nog hebben gezucht dat dit gebed thuis zo werd afgeraffeld en dat ze de rozen­krans had­den moeten bid­den, geknield op een kokosmat. Het ging bij ons thuis ook wel wat snel, maar een kokosmat had­den wij niet.

Rozen­krans­maand

Paus Leo XIII (paus van 1878-1903) heeft de rozen­krans­maand inge­steld in zijn en­cy­cliek Supremi apostolatus (1883). De paus vroeg in die en­cy­cliek om van 1 ok­to­ber tot 2 no­vem­ber in alle paro­chie­kerken de rozen­krans te bid­den met de Litanie van Loreto. Hij had zelf een grote devotie voor het rozen­krans­ge­bed en heeft er maar liefst negen en­cy­clie­ken aan gewijd, plus één over de rozen­krans­broe­der­schappen! Hij was er sterk van overtuigd dat het bid­den van de rozen­krans in de ge­zin­nen verloe­dering van de samen­le­ving en onheil kon afwen­den en dat dit gebed Kerk en samen­le­ving al voor vele rampen had behoed.

Ontstaan rozen­krans

Het gebed zelf is nog veel ouder. Een legende verhaalt dat de heilige Dominicus (1170-1221) de rozen­krans van Maria zelf in een visioen zou hebben ont­van­gen. Dit verhaal is in de kunst vaak ver­beeld. Het schijnt dat een Neder­landse Do­mi­ni­caan Alanus de Rupe (+ 1475 te Zwolle) deze legende voor het eerst in de wereld heeft gebracht. Hij verwarde waar­schijn­lijk zijn stichter met een Karthuizermonnik van dezelfde naam. Het bid­den van Onze­va­ders aan een kralensnoer deden monniken al in de vierde eeuw. Nog steeds wordt een rozen­krans daarom wel “Paternoster” (Onze Vader) genoemd. Karthuizers hebben de geheimen van het leven van Jezus eraan toe­ge­voegd. Gelei­de­lijk ont­wik­kelde het rozen­krans­ge­bed zich. De Dominicaner paus Pius V (paus van 1566-1572) heeft de hui­dige vorm vast­ge­legd.

Ik hoop U hiermee geïn­spi­reerd te hebben om het rozen­krans­ge­bed te blijven bid­den of ermee te beginnen. En hoe dan ook: blijf bid­den!

+ Bis­schop Joannes Hendriks

overzicht van bijdragen:
maandag, 30 juni 2025Eropuit...
zaterdag, 26 april 2025Grazie Santo Padre
donderdag, 20 februari 2025Als je gedoopt gaat worden
donderdag, 23 januari 2025Twee concilies centraal in dit Jubeljaar
donderdag, 19 december 2024Pelgrims van hoop?
dinsdag, 1 oktober 2024Het rozenkransgebed
donderdag, 1 augustus 2024Brood uit de hemel
donderdag, 6 juni 2024Op bezoek bij de paus
zondag, 24 maart 2024Het leven overwint de dood
zondag, 28 januari 2024Het mysterie van het kwaad
woensdag, 20 december 2023Vrede op aarde?
donderdag, 2 november 2023Wat gaan we stemmen?
donderdag, 7 september 2023In Gods naam samenkomen
donderdag, 6 juli 2023De stilte in
donderdag, 4 mei 2023Door welke geest laat je je leiden?
donderdag, 2 maart 2023Vasten?
donderdag, 19 januari 2023Verwelkomen - Nabij-zijn - Begeleiden
donderdag, 15 december 2022De stijl van Jezus
donderdag, 6 oktober 2022Vrouwen in de Kerk
donderdag, 4 augustus 2022Leren uit het verleden
donderdag, 2 juni 2022Moedig en principieel
donderdag, 7 april 2022Oog voor het wonder
maandag, 28 februari 2022Aan het begin van de veertigdagentijd
dinsdag, 25 januari 2022Bedankt!
donderdag, 23 december 2021Vrede op aarde
woensdag, 1 december 2021Advent
maandag, 1 november 2021Allerzielen
zaterdag, 28 augustus 2021Geluk
donderdag, 1 juli 2021Vrijheid
maandag, 3 mei 2021Mei - een maand voor Maria



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose