Bisdom Haarlem-AmsterdamDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Aartshertog bezoekt Heilige Stede

gepubliceerd: maandag, 19 maart 2012

Het was een bijzondere Stille Omgang, dit jaar. Niet die van zaterdag­nacht, waar duizenden mensen in herinnering aan het Mirakel kwamen bidden voor hun per­soon­lijke intenties en die van de Kerk. Natuurlijk was en is die ook wel bijzonder, want nog altijd uniek in de wereld en een bijna anachronistisch blijk van Godsvertrouwen in een cultuur die een afgrondelijke zelfverant­woor­de­lijk­heid, zelfredzaamheid en zelfbeschikking propageert.

Aartshertog bezoekt Heilige Stede (foto: Erik van den Boom)Maar zeker die Omgang van drie dagen daarvoor, op 15 maart, het Hoog­feest van het Mirakel, zoals het in het bisdom Haarlem-Amsterdam gevierd wordt.

Veel van zijn faam ontleent Amsterdam aan het feit dat het vijf eeuwen geleden werd begunstigd met het privilege, de keizerskroon te mogen dragen, een soort van uitzonderlijk keurmerk. De stad had het te danken aan keizer Maximiliaan von Habsburg ,die zijn bede tot Christus in het Mirakel van Amsterdam verhoord zag en daarop deze gunst verleende.

Afgelopen woensdag was het huidige hoofd van de Habsburg-dynastie, aartshertog Karl von Habsburg, in Amsterdam. Op uit­no­di­ging van mgr. Punt bezocht de kleinzoon van Oostenrijks laatste keizer Amsterdam – waar hij voor zijn werk regelmatig komt – ditmaal met andere ogen. De bisschop, vergezeld van hulp­bis­schop mgr. Hendriks, emeritus-hulp­bis­schop mgr. Van Burgsteden SSS wiens Con­gre­ga­tie van de sacra­men­tijnen momenteel verant­woor­de­lijk is voor de devotie rond het Aller­heiligste in de Amsterdamse binnenstad, ontving de aartshertog in het klooster van de Sacra­men­tijnen, gelegen aan de Nieuwezijds en het Begijnhof. De Pastores van de Binnenstad hadden zich daar verzameld, evenals (oud-)bestuursleden van het Gezel­schap dat jaarlijks de befaamde processie organiseert. Er was een kort Lof en vervolgens toog men naar buiten, opgewacht door talrijke ver­te­gen­woor­digers van de media.

De aartshertog toonde zich onder de indruk en verheugd over de nog altijd in het Amsterdamse bewustzijn levende band met zijn familie, die onder meer tot uitdrukking komt in de gevelsteen boven het Zuiderportaal van de Oude Kerk. Pijnlijk was de klassieke rondgang rond de Heilige Stede, waarvan de grote bede­vaartkerk nog in 1908 werd afgebroken en vervangen door de kleinere hervormde kerk die thans in gebruik is als spookhuis.

De aartshertog vierde aan het einde van zijn bezoek de Eucha­ris­tie met mgr. Punt. Hij vertelde dat hij graag in 2013 zou terugkomen om zelf, mogelijk vergezeld van familieleden, de Omgang te lopen.

(foto’s Erik van den Boom)
Gerelateerde nieuwsberichten

zondag, 17 maart 2019Vreugdevol jongerenprogramma Stille Omgang
woensdag, 21 maart 2018Stille Omgang Jongerenprogramma - verslag
donderdag, 23 maart 2017Mgr. Punt bij Stille Omgang Video
donderdag, 17 maart 2016Indrukwekkende Stille Omgang-viering bij Sant’Egidio
woensdag, 16 maart 2016Bijzondere Stille Omgang
maandag, 24 maart 2014Stille Omgang 2014 - Getuigen in stilte
maandag, 11 maart 2013Een Von Habsburg neemt deel aan de Stille Omgang
vrijdag, 25 november 2011Hoogste pauselijke onderscheiding voor Maarten Elsenburg
donderdag, 24 maart 2011Verslag jongerenprogramma Stille Omgang
donderdag, 25 maart 2010(Foto)verslag jongerenprogramma Stille Omgang
woensdag, 25 maart 2009(Foto)verslag Jongeren­programma Stille Omgang
zondag, 10 februari 2008Houd The Gift niet voor jezelf
maandag, 20 maart 2006Ruim 350 jongeren bij 125e Stille Omgang
maandag, 22 maart 2004Fotoimpressie Stille Omgang 2004Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose