Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Bonifatiusdag met onderscheiding voor Ben Hartmann

gepubliceerd: vrijdag, 21 oktober 2011

Zo’n honderd deelnemers volgden op zaterdag 15 oktober het symposium bij gelegenheid van het 12,5 jarig bestaan van het Sint Bo­ni­fa­tius-instituut over kerk en media. Prominente sprekers belichtten langs verschillende elkaar goed aanvullende invalshoeken de niet altijd gemakkelijk verlopende verhouding tussen Kerk en Media en kwamen tot de conclusie dat de Kerk hier beleid op moet ontwikkelen. Studieleider en vice-directeur drs. B. Hartmann werd door de Bisschop van Haarlem-Amsterdam onderscheiden met de Bavopenning wegens zijn grote verdiensten voor de ont­wik­ke­ling van het Instituut.

Bonifatiusdat 15 oktober 2011Sprekers waren Antoine Bodar, Anke Bisschops, Maarten Jansen (EO), Pieter Kohnen (kerkprovincie), Wim Peeters (bisdom Haarlem-Amsterdam) en Paul Koopman die dagvoorzitter was en samen met Marieke Karsten-Vrusch, Christoph Sevenster en Ben Hartmann de werk­groep had gevormd die de dag had voorbereid.

Beide kanten kwamen uitgebreid aan de orde: hoe de Kerk het moeilijk heeft om op een goede en aansprekende manier te communiceren (M. Jansen) en hoe de media niet zelden met een negatieve insteek de vertegen­woor­digers van de Kerk bejegenen (W. Peeters). Ook een begin van media-training werd aan de aanwezigen gegeven: de do’s en don’ts van de geínterviewde werden aangegeven (P. Kohnen) en Antoine Bodar vertelde ontroerend en soms ontroerd over zijn eigen ervaringen met de media.

Mw. dr. Anke Bisschops is intussen een bekende op De Tiltenberg. Zij is reeds enkele malen terug gevraagd om workshops te leiden met de jonge priesters, diakens, pastoraal werkers en te spreken voor de seminaristen in verband met thema’s rond afstand en nabijheid in het pastoraat en het seksueel misbruik. Ook dit studiejaar zal zij op 6 februari - wanneer het rapport deetman is verschenen - daar een vervolg aan geven. Op deze dag sprak zij over het thema: “Hoe zit je er zelf? Angst voor de media” met een ook heel per­soon­lijk en integer verhaal, waarop de bijdrage van Antoine Bodar goed aansloot

Duidelijk werd dat het goed zou zijn breder media-trainingen te geven en te zien hoe de Kerk pro-actiever media kan benaderen.

Aan het einde van de dag sprak de Bisschop van Haarlem-Amsterdam en feliciteerde en bedankte het Sint Bo­ni­fa­tius-instituut, dat vanaf het begin door drs. B. Hartmann als vicedirecteur en studieprefect wordt geleid. De voortreffelijke wijze waarop hij dit tot nu toe heeft gedaan, heeft er zeer aan bijgedragen dat het Instituut groeit en bloeit.Tenslotte werd het in 2008 door de H. Stoel opgericht als Hoger Instituut voor Godsdienst­weten­schappen, zodat het nu ook academische graden kan verlenen. De Bavopenning is het teken van verdienste dat door het bisdom Haarlem-Amsterdam is ingesteld en dat onder meer is verleend aan de directeur van de kathedrale koor­school, de heer F. Ziekman, bij het jubileum van dat instituut, en aan mw. L. Starrenburg-Nederpelt, die jarenlang secretaris en koster van de kathedraal is geweest. (Tiltenberg.org)
Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 24 april 2018Onderscheidingsdag levensweg
dinsdag, 24 april 2018Geslaagde open dag Bonifatiusinstituut
dinsdag, 20 maart 2018Boodschap paus Franciscus voor Roepingenzondag
maandag, 20 april 2015Boodschap paus Franciscus voor Roepingenzondag
zaterdag, 16 november 2013Twee catechisten en vier diakens rijker!
dinsdag, 16 april 2013Open Dag Bonifatiusinstituut
dinsdag, 18 september 2012Nieuwe studieprefect voor Sint-Bonifatiusinstituut
maandag, 4 juni 2012Indrukwekkende priesterwijding tussen de steigers
maandag, 4 juni 2012Nieuwe ‘tuinzaal’ Tiltenberg ingezegend
donderdag, 31 mei 2012Drie wijdingen in kathedraal
dinsdag, 22 mei 2012Vier wijdingen in Pinksterweek
maandag, 14 november 2011Zes diakens gewijd Fotoreportage
dinsdag, 8 november 2011Kardinaal Burke legt eerste steen uitbreiding De Tiltenberg Fotoreportage
maandag, 31 oktober 2011Docent J. Vijgen gepromoveerd
donderdag, 27 oktober 2011G. Bruggink nieuwe rector Tiltenberg
zondag, 2 oktober 2011Zonovergoten misdienaarsdag druk bezocht Fotoreportage
donderdag, 8 september 2011Seminarie start met zeven nieuwe studenten Fotoreportage
zaterdag, 27 augustus 2011Bonifatiusinstituut begint met 22 nieuwe studenten
vrijdag, 26 augustus 2011Nieuwe uitgave handboek Kerkelijk Recht
vrijdag, 19 augustus 2011Kardinaal Burke op Dies TiltenbergBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose