Bisdom Haarlem-AmsterdamDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Gebedsdag Vrouwe van alle volkeren

gepubliceerd: woensdag, 30 mei 2012

Op Pinksteren werd in de Beurs van Berlage de gebeds- en ontmoetingsdag ter ere van de Vrouwe van alle Volkeren gehouden.

Het was een dag waarop lezingen, getuigenissen, gebed en ontmoeting elkaar in een serene en ingetogen sfeer afwisselden. Aan die sfeer werd in belangrijke mate bij­ge­dra­gen door het combo onder leiding van Vera van Dijk, dat het rozen­krans­ge­bed, de aanbidding van het Aller­heiligste en de heilige Mis opluisterde met mooie en goed mee te zingen liederen. De zaal in dit karakteristieke gebouw baadde in een gedempt licht, het schilderij van de Vrouwe kende een prominente plaats en was prachtig versierd, de deelnemers bezetten ook de laatste rijen.

Gebedsdag Vrouwe van alle volkerenDe sprekers waren te zien op een groot scherm, waarop meer dan één bijdrage werd ondertiteld.

Prof. Mark Miravalle was gekomen om toe te lichten dat er enkele dagen geleden een website (peacethroughawoman.org) was begonnen met een online-petitie waarin aan de H. Vader wordt gevraagd Maria uit te roepen tot spirituele moeder van de mensheid (onder de drie aspecten van Mede­ver­los­seres, Middelares en Voorspreekster) zodat zij op haar beurt kan vragen om een nieuw Pinksteren en een tijdperk van wereldvrede, zoals zij in de bood­schappen meermalen heeft aangegeven.

Verder liet hij de documentaire over de Vrouwe zien, waarvan hij vorig jaar een voorproefje had getoond en waarin de commentaarstem die van de acteur Martin Sheen is.

Mevrouw Mercedes Tuason, ambassadeur van de Filippijnen bij de H. Stoel, hield een pleidooi voor de afkondiging van het vijfde Mariale dogma en zei dat de president van de Filippijnen haar had gevraagd die wens van haar aan de Paus over te brengen, hetgeen zij inmiddels heeft kunnen doen.

En er waren er meer uit de VS. Drie studenten. Twee jongens en een jonge vrouw, studerend aan de Fran­cis­caanse uni­ver­si­teit in Steubenville. Zij hadden aan het begin van dit jaar de beweging Mary’s Crowning opgericht. Hun sprankelend getuigenis maakte indruk. Zij zeiden dat de jeugd genoeg heeft van de malaise waarin de wereld verkeert. Het dogma moet worden afgekondigd en een nieuwe komst van de H. Geest en een periode van wereldvrede zal ons deel zijn, zo spraken zij vastberaden.

De Filippijnse journaliste Castro was door ziekte verhinderd te komen. Haar bijdrage werd voorgelezen door een landgenote. De lezing ging over de verschijningen van Maria in Akita in Japan en over het verband van die verschijningen met die van Fatima en Amsterdam.

Mgr Hendriks, hulp­bis­schop van Haarlem-Amsterdam gaf tenslotte een heldere uiteenzetting over de vier Mariale dogma’s en over de moge­lijk­heid van een vijfde waarbij hij aantoonde dat in de constitutie Lumen Gentium van het tweede Vaticaans Concilie uitdrukkelijk wordt gesproken over het aandeel van Maria in het mysterie van de verlossing. Hij verwees tevens naar het evangelie van Johannes waar Maria bij de bruiloft te Kana en onder het Kruis wordt aangesproken als “vrouw”. Deze aanspreektitel “Vrouw” verwijst naar Maria’s betrokken-heid bij het werk van de verlossing.

De lezing van mgr. Hendriks is gepubliceerd op Arsacal.nl

In de preek tijdens de H. Mis die de gebedsdag afsloot, ging mgr. Punt in op het belang van het gebed van de Vrouwe en op het belang van de afkondiging van het vijfde Mariale dogma.

Na de H. Mis dankte de bisschop de sprekers, Vera van Dijk en haar combo, en de vele vrij­wil­lig­ers die de dag zo gedegen hadden voorbereid en door wier toedoen de dag zelve een vlekkeloos verloop kende.

Verslag door Steven van Weede
Fotoreportage door Steef J. Pardoen
Gerelateerde nieuwsberichten

maandag, 16 september 2019Gebedsdag Vrouwe van alle volkeren Düsseldorf
zaterdag, 1 juni 2019Indrukwekkende gebedsdag Vrouwe van alle Volkeren
dinsdag, 28 mei 2019Jim Caviezel bezoekt Amsterdam
dinsdag, 22 mei 2018Pinksteren - Gebedsdag
woensdag, 6 september 2017Mgr. Punt bij gebedsdag in Düsseldorf
vrijdag, 28 april 2017Gebedsdag Vrouwe van alle Volkeren
maandag, 26 mei 2014H. Eucharistieviering ter ere van de Vrouwe van alle Volkeren
maandag, 15 april 2013Gebedsdag ter ere van de Vrouwe van alle Volkeren
woensdag, 2 mei 2012Gebedsdag Vrouwe van Alle Volkeren
zondag, 29 mei 20111e Pinksterdag - Gebedsdag Vrouwe van alle Volkeren
woensdag, 19 mei 2010Mariale Gebedsdag in Beurs van BerlageBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose