Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Geen € 50 in broekzakken

Kledingbeurs in Kruispuntkerk in Velserbroek

gepubliceerd: donderdag, 19 mei 2016
Geen € 50 in broekzakken
Geen € 50 in broekzakken

U herinnert zich van vroeger vast dat kleding vaak thuis door uw eigen moeder werd gemaakt. Die werd vervolgens door de oudste gedragen, dan door de middelste en, met een beetje geluk, daarna door het jongste kind in het gezin. En als de kleding afgedragen was, maakte moeder er poetslappen van of ging die mee met de voddenboer. Die tijden zijn geweest.

De winkelstraten vandaag de dag puilen uit van de kledingzaken; zo ook onze kledingkasten. Wat doen we met onze overtollige kleding? Groepjes hippe vriendinnen houden wel eens een eigen kledingbeurs. Iedereen neemt wat mee en zo wordt er, bij een kopje thee of glaasje wijn, onderling geruild, gepast, gekletst en gaat kleding voor een schappelijk prijsje van de ene naar de andere kledingkast.

Ook zijn er diverse organisaties die oude kleding ophalen, bij­voor­beeld voor hergebruik of voor Afrika. Voor veel parochies is Sam’s Kledingactie een bekende. In Velserbroek wordt in de kerk ’t Kruispunt iedere dinsdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur een kledingbeurs gehouden. De kerkdeur staat wagenwijd open en iedereen is welkom. Achter in de kerk zijn tafels en kledingrekken klaar gezet om de dames-, heren- en kinderkleding te presenteren. Voor schappelijke prijsjes van € 2 tot € 4,50 gaan er vele kledingstukken over de toonbank, in dit geval eerder: over de kerkbank. Er zijn ook schoenen, (hand)tassen en andere accessoires verkrijgbaar. Volop keus dus.

Willem Meesters is samen met mevrouw Wally de Vries-Ooms coördinator van deze kledingbeurs. Zij worden gesteund door een twaalftal vrij­wil­lig­ers, die de kleding inzamelen, sorteren, nakijken, verkopen enzovoort. Meesters: “Iedere dinsdag is om 9.00 uur één van de twee vrij­wil­lig­ers­groepen aanwezig om alles klaar te zetten. Dan drinken we om 9.30 uur een kopje koffie voordat om 10.00 uur de kledingbeurs begint. De ene week is het drukker dan de andere week. Maar op dinsdag is hier marktdag op het parkeerterrein van het winkel­cen­trum (tegenover de kerk – red.). En dat helpt.”

Jaar van de Barm­har­tig­heid

De zeven werken van barm­har­tig­heid zijn:

Heilig Jaar van Barmhartigheid
  1. de hongerigen spijzen
  2. de dorstigen laven
  3. de naakten kleden
  4. de vreemdelingen herbergen
  5. de zieken verzorgen
  6. de gevangenen bezoeken
  7. de doden begraven

Zes van deze werken zijn gebaseerd op de woorden van Jezus in het Evangelie van Matteüs (Mt. 25,35-36). Het zevende is gebaseerd op het Bijbelboek Tobit (1,17). In de zeven edities van jaargang 2016 van SamenKerk besteden wij, tijdens het Heilig Jaar (van de Barm­har­tig­heid), steeds aandacht aan een van de werken van barm­har­tig­heid. Bij deze serie is steeds in het midden van SamenKerk een afbeelding afgedrukt van ‘De werken van barm­har­tig­heid’ van de Meester van Alkmaar uit 1504 (thans te bezichtigen in het Rijks­mu­seum).

Deze kledingbeurs is begin 2010 gestart door het Leger des Heils. Omdat dit initiatief niet goed van de grond kwam, trok het Leger zich in september 2011 terug en nam ’t Kruispunt het over. “We zagen dat er in deze omgeving veel stille armoede was; daarom vonden we dit belangrijk om zo deze mensen te helpen toch af en toe voor weinig geld wat kleding te kunnen kopen,” aldus Meesters. Met de inzet van de vrij­wil­lig­ers werd de kledingbeurs een succes. Nu komen er wekelijks tientallen mensen van diverse achtergronden. “Rijk of arm, ze komen hier allemaal. Ook onze buren van de dagbesteding ‘Boshoek’ komen hier graag naar iets nieuws kijken.”

Fred, Ineke en Hilly zijn vandaag als vrij­wil­lig­er actief. Ze hebben veel plezier aan dit werk, zoals de kleding uitsorteren, het helpen en adviseren van de klanten bij het maken van een keuze. Alle kleding wordt goed nagekeken of die niet vies is en nog bruikbaar, gesorteerd, gevouwen enzovoort. Mannen laten vaak iets zitten in hun broekzakken of overhemd… Is er wel eens iets gevonden, bij­voor­beeld een vijftig-eurobiljet? “Nee,” zeggen ze in koor, “dat niet. Wel vinden we in de kledingzakken, die we krijgen aangeboden, naast kleding ook knuffels en boeken. Die brengen we naar een speelgoedbank respectievelijk boekenbeurs.” Naast de kleding vinden ze het samen doen en het koffiedrinken even zo belangrijk aan dit vrij­wil­lig­erswerk.

Mensen leveren hun kleding gratis aan. Soms brengen ze die zelf naar de kerk, maar het gebeurt ook dat iemand, naast een cadeautje, een tas oude kleding meeneemt naar een verjaardag van een bij deze kledingbeurs betrokken vrij­wil­lig­er. De meeste kleding wordt verkocht. Wat overblijft, of uit de mode is, wordt vervolgens weer weggebracht naar de Kledingbank IJmond. Omdat de kerk het gebouw gratis ter beschikking stelt, als ook de koffie/thee, wordt het hele bedrag van de verkoop van de kleding – jaarlijks een paar duizend euro – besteed aan goede doelen. Meesters: “Die goede doelen zijn in Velserbroek of omgeving of in het buitenland. Maar altijd heeft één van onze vrij­wil­lig­ers er een directe band mee. Wij geven niet aan grote organisaties, maar direct voor iets concreets. Als vrij­wil­lig­ers­groep komen we twee keer per jaar bijeen om over de voorstellen van de giften te praten en een goed doel uit te kiezen.” Als voorbeelden noemt hij de gift van een paardenwagen voor gehandicapten voor de plaatselijke manege, of het hospice in Santpoort. Ook noemt hij de steun aan een bejaardenhuis in Sri Lanka en hulp voor een project in Nepal, waar de dochter van de dominee van de kerk werkt.

Kledingbeurs in Kruispuntkerk, Velserbroek

Kledingbeurs in ’t Kruispunt

dinsdag van 10.00-12.00 uur
Zon Bastion 3 in Velserbroek
mevr. Wally de Vries (023-5384997)
dhr. Willem Meesters (023-5373281)

Kledingbank IJmond is bedoeld voor sociale minima vergelijkbaar met voedselbank. Info: www.kledingbankijmond.nl

In veel parochies is ook Sams kledingactie bekend. Info: www.samskledingactie.nl

’t Kruispunt was tot een paar jaar geleden een kerk­ge­bouw, waar de PKN-gemeente en de RK-parochie gezamenlijk gebruik van maakten. Nu is het gebouw eigendom van de PKN-gemeente en huurt de parochie de kerk eens per week voor een gebeds­viering en eens per maand voor een eucha­ris­tie­viering. Dat gaat al jaren in goede harmonie. Geen van beiden heeft er de broek aan… Dat gaat ook niet, want iedere dinsdag worden de broeken verkocht voor ’t goede doel!

Eric van Teijlingen
Petra Vermeer

 

In SamenKerk is een serie gestart over de zeven werken van barm­har­tig­heid. Dit is het tweede artikel dat ook verscheen in editie mei 2016 van SamenKerk.Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 20 december 2016Zeven werken van barmhartigheid
maandag, 19 december 2016“Ik geloof heilig in een tweede kans”
dinsdag, 1 november 2016De naam noemen doet pijn; niet noemen nog meer...
donderdag, 1 september 2016‘Een zegen om haar te verplegen’
maandag, 22 augustus 2016Pelgrimage Amsterdam - Jaar van Barmhartigheid
vrijdag, 1 juli 2016‘Nu voel ik mij veilig’
vrijdag, 15 april 2016Paus Franciscus spreekt op Nederlandse dag in Rome
woensdag, 30 maart 2016De dorstige laven in de Efteling
donderdag, 11 februari 2016“Iedere keer weer lekker…”
zaterdag, 2 januari 2016Opening Heilige Deur St. Bavokathedraal Video
dinsdag, 15 december 2015Heilige Deuren geopend - Heiloo & Amsterdam
woensdag, 2 december 2015Opening Heilige Deuren in het Jaar van de Barmhartigheid
vrijdag, 20 november 2015Jaar van de Barmhartigheid op Facebook
maandag, 16 november 2015Brochure over het Jaar van de Barmhartigheid
vrijdag, 13 november 2015Website Heilig Jaar van de Barmhartigheid online
dinsdag, 15 september 2015Bisschoppen schrijven brief bij ‘Heilig Jaar van de Barmhartigheid’
donderdag, 28 mei 2015Voorbereiding op Heilig Jaar van de BarmhartigheidBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose