Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Zestigste militaire bedevaart naar Lourdes

gepubliceerd: maandag, 28 mei 2018

Voor de zestigste keer pelgrimeerden militairen vanuit allerlei landen naar Zuid-Frankrijk in het kader van de Inter­nationale Militaire Bedevaart Lourdes. Dit jaar ging Emy Jansons mee als vlogger en geven een viertal filmpjes die ze maakte een goede indruk van deze mooie traditie.

Jaarlijks vind in de maand mei de Inter­nationale Militaire Bedevaart plaats in Lourdes. Deze traditie, die in 1956 ter verbroedering werd bedacht door Franse en Duitse priesters, brengt jaarlijks 15 tot 20 duizend militairen bij elkaar uit meer dan dertig verschillende landen. Onder hen bevinden zich 200 tot 300 Nederlanders, die op de motor, per bus of per vliegtuig de bedevaart ondernemen.

Mgr. Punt, die nog maar net terug is uit Assisi, liet zich vertegen­woor­digen door Mgr. A.J.J. Woolderink, vicaris-generaal van het Militair Ordinariaat. Ook Hoofd­krijgs­macht­aal­moe­ze­nier A.J.H. van Vilsteren was mee op bedevaart.

Vlog #1

Dit jaar is in de Franse bedevaarts­plaats Lourdes voor de zestigste keer de Inter­nationale Militaire Ontmoeting. In totaal zijn er 300 deelnemers mee vanuit Nederland, onder wie ook veteranen en militairen in opleiding. De grootste groep deelnemers vertrok vandaag vanaf vliegbasis Eindhoven. Ook is er een groep met de motor en een groep met de bus. Traditiegetrouw stonden de Nederlandse militairen de motorrijders op te wachten bij de brug. Benieuwd waarom deze militairen naar Lourdes gaan?

Vlog #2

Tijdens de inter­nationale openings­viering is de militaire bedevaart deze middag officieel geopend. In totaal zijn er 14 duizend deelnemers uit vijftig verschillende landen. Op het tentenkamp waar de jongeren verblijven was een ceremonie waarna grote delegaties afmarcheerden naar de officiële openings­viering in de Pius X-basiliek.

Vlog #3

Deze derde dag van de bedevaart staat in het teken van ontmoeting voor de Nederlandse militairen in Lourdes. Na de viering in de Josephkapel gaan zij naar het Accueil voor een gezamenlijke lunch en receptie.

In de middag nemen de jongeren deel aan de inter­nationale sportwedstrijd. ’s Avonds is de indruk­wek­kende lichtprocessie.

Vlog #4

Deze laatste dag van de bedevaart begint met de inter­nationale hoogmis waar het feest van Pinksteren wordt gevierd. In de middag staat de Esplanade vol militairen de ceremoniële afsluiting van de zestigste inter­nationale militaire ontmoeting in Lourdes.

De Nederlandse delegatie heeft ook een eigen afscheids­viering waarna ze gezamenlijk de bedevaartkaars ontsteken. Benieuwd naar deze dag, en wat de deelnemers van de bedevaart mee naar huis nemen?Gerelateerde nieuwsberichten

zondag, 22 september 2019Requiemmis voor overleden defensiepersoneel
maandag, 10 juni 2019Militaire bedevaart naar Lourdes
woensdag, 7 november 2018Niemand leeft voor zichzelf Fotoreportage
vrijdag, 21 september 2018Requiemmis overleden defensiepersoneel
maandag, 6 november 2017Grote belangstelling herdenkingsviering Defensiepersoneel
maandag, 22 mei 2017Militaire Bedevaart naar Lourdes
maandag, 24 oktober 2016Jaarlijkse Requiemviering overleden militairen
maandag, 25 april 201658e Militaire bedevaart naar Lourdes
woensdag, 11 november 2015Nationaal Militair Requiem
dinsdag, 12 mei 201557e Militaire bedevaart naar Lourdes
woensdag, 8 oktober 2014Nationale Militaire Requiemviering
maandag, 2 juni 201456e Militaire Bedevaart Lourdes 2014
maandag, 5 mei 2014Mgr. Punt naar 56e internationale militaire bedevaart
dinsdag, 8 november 2011Plechtige herdenkingsdienst voor overleden Defensiepersoneel VideoBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose