Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Symposium ‘Vrouw, wie ben je?’ - Eenheid in verscheidenheid

Veel belangstelling voor symposium ‘Vrouw, wie ben je?’

gepubliceerd: donderdag, 7 mei 2009
De opkomst overtrof alle hoopvolle verwachtingen van de organisatie: zo’n 250 vrouwen en mannen van alle leeftijden verzamelden zich zaterdag­ochtend 2 mei in Ede om te luisteren naar een aantal gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland over een onderwerp dat zowel binnen als buiten de kerk de gemoederen vaak flink beroert: de waardigheid van de vrouw en haar rol in maat­schappij en kerk.

Door de eeuwen heen is er veel gezegd, geschreven en gedacht over de relatie tussen mannen en vrouwen. En het blijft ons bezighouden bleek op 2 mei in Ede tijdens het symposium ‘Vrouw, wie ben je?’ In onze moderne maat­schappij bestaat nogal eens de neiging verschillen tussen mannen en vrouwen weg te poetsen: man en vrouw zijn gelijk en hebben dezelfde kennis en kunde. In de praktijk levert dit een grote spanning op: veel vrouwen willen zich niet laten verplichten tot een bepaalde levensinvulling door de nieuwe ‘powerfeministes’, door de overheid of door sociale druk uit de omgeving. Het symposium wil een positieve bood­schap geven, legt medeorganisator Lisette van Aken, staf­me­de­werker Huwelijk & Gezin van ons bisdom uit in een interview in het tijd­schrift Inspiratie: “We willen duidelijk maken dat we als man en vrouw elkaar aanvullen en elkaar nodig hebben.” Die bood­schap bleek zonneklaar uit de inleidingen van de hoofdsprekers. Zo concludeerde priester Marc Timmersmans dat ieder mens een per­soon­lijk beeld van God is, maar dat de mens God pas werkelijk zichtbaar kan maken in de wereld als hij in relatie treedt met anderen en een persoon­ge­meen­schap vormt: “Man en vrouw hebben elkaar als medemensen nodig en zijn voor elkaar een oproep tot medemenselijkheid. Door ons lichaam en dat van de ander ontdekken we de opdracht om de ander als gelijke en als anders te herkennen en te beminnen, niet voor onszelf, maar voor de ander.”

Uitgangspunt voor het symposium vormde de apos­to­lische brief van paus Johannes Paulus II over de waardigheid en roeping van de vrouw: Mulieris Dignitatem. Daarin geeft de paus een aanzet voor een nieuwe richting in het denken over de vrouw. Hij laat zien dat het menselijke huwelijk als een weerspiegeling bedoeld is van de huwelijksband die Christus met zijn kerk is aangegaan: liefdevol, gelijk­waar­dig en wederkerig. De Amerikaanse tv-per­soon­lijkheid Pia de Solenni legde helder uit dat de paus in zijn brief Maria tot archetype van de gehele mensheid maakt. In Maria bestaan maagdelijkheid en moeder­schap naast elkaar en zo geeft zij als mens volledig antwoord aan Gods roep.

Werk in uitvoering

Vrouw, wie ben je?: het vervolg

Wie de inleidingen via radio nog wil beluisteren, kan terecht bij Radio Maria. De uitzendtijden vindt u op de website www.vrouwwiebenje.nl De teksten worden gepubliceerd in het tijd­schrift Communio.

Het symposium van 2 mei wil een ‘aftrap’ vormen. Zo wordt er eind dit jaar een vervolgseminar georga­ni­seerd en wordt er weer een seminar ‘Theologie van het lichaam’ aangeboden (zie hiervoor: www.hoeksteen.org)

En wie wil meedenken of meewerken aan vervolg­acti­vi­teiten kan via de website www.vrouwwiebenje.nl contact opnemen met de organisatie.
In de optiek van Johannes Paulus II, aldus De Solenni, gaat het moeder­schap verder dan de strikt biologische dimensie. De paus benadrukt dat het ouder­schap een logische stap zou moeten zijn die voortvloeit uit het huwelijk. Hij verstaat onder het huwelijk echter iets anders dan het ‘delen van bed en huishouden’, constateert De Solenni. De paus pleit voor bijbelse kennis als basis voor een relatie waarin de echtgenoten elkaar niet domineren of manipuleren, maar daarentegen volledig open zijn voor elkaar, zodat het een samenzijn wordt waarin beide echtgenoten zich volledig aan de ander geven. En laten we eerlijk zijn, zegt De Solenni: hij daagt ons daarmee flink uit. Het huwelijk gaat niet alleen om huwelijkse trouw, het is een constant ‘werk in uitvoering’ waarbij het meeste werk aan onszelf moet gebeuren. Vrouwen hebben een unieke rol, besluit De Solenni haar betoog: als ze volledig vrouw zijn, kunnen ze ons allemaal leren hoe we Kerk kunnen zijn en hoe we Gods roep kunnen beantwoorden. Als we echter besluiten het pad te volgen dat het merendeel van de ontwikkelde wereld volgt, dan verliezen we niet alleen onze waardering voor het huwelijk en gezin, maar verliezen we ook het vermogen met elkaar in contact te treden, relaties aan te gaan en onszelf te leren kennen. We zullen dan namelijk geen ervaring meer hebben met de meest intieme verbintenis die de mens heeft, namelijk die zoals die bestaat tussen Christus en de Kerk.

Complementair

Het Italiaanse echtpaar Giulia di Nicola en Attilio Danese maakte een aantal van de punten van Di Solenni concreet. Samen ontwikkelden zij bij­voor­beeld vijf karakteristieken van de vrouw en van de man. Het blijken eigen­schappen die elkaar volmaakt aanvullen, zoals assertiviteit (mannelijk) versus gerichtheid op relaties (vrouwelijk) en conformisme (vrouwelijk) versus grens­over­schrij­ding (mannelijk). Di Nicola en Danese noemen ook voorbeelden van ‘ver­vor­ming’ van deze karakteristieken oftewel: wat gebeurt er als mensen ‘doorslaan’. Dan wordt assertiviteit bij­voor­beeld egoïsme en narcisme, wat kan leiden tot misbruik van de ander. En het feit dat vrouwen zich conformeren, kan ook omslaan in bekrompenheid. Kortom, betogen Di Nicola en Danese, man en vrouw zijn volmaakt complementair aan elkaar: “de volledige werkelijkheid is te vinden in de eenheid van man en vrouw.” Een huwelijksband die deze volledige werkelijkheid weergeeft, is liefdevol, eert zowel de man als de vrouw en geeft beide partners alle ruimte zichzelf te verwezenlijken.

Margot de Zeeuw


Gerelateerde nieuwsberichten

woensdag, 22 augustus 2018Wereldgezinsdagen Dublin geopend Video
woensdag, 21 oktober 2015Laatste week Gezinssynode
dinsdag, 20 oktober 2015Toespraak Neocatechumenale Weg op Gezinssynode
dinsdag, 13 oktober 2015Eerste week synode
donderdag, 2 mei 2013Geslaagd symposium - Een seksuele revolutie
dinsdag, 5 juni 2012WereldFamilieDagen 2012 te Milaan: Meer dan een miljoen pelgrims!
woensdag, 9 mei 2012Filmpje KISI Kids - Hemel op Stelten Video
maandag, 23 april 2012Zaterdag 19 mei 2012 - KISI-dag
vrijdag, 4 november 2011Boek Theologie van het Lichaam toe aan tweede druk
donderdag, 3 november 2011Videoverslag van de Familiedag Video
donderdag, 20 oktober 2011Bestel nu kaarten voor de Familiedag!
woensdag, 14 september 2011Familiedag 29 oktober
vrijdag, 29 april 2011Bisschop ontvangt studie over theologie van het lichaam
woensdag, 10 november 2010Kerk op Weddingfair
dinsdag, 13 juli 2010Nieuw seminar Theologie van het Lichaam
donderdag, 23 juli 2009Cursus huwelijksvoorbereiding weer van start
zaterdag, 18 juli 2009Familiedag ‘Relatie en Communicatie’
woensdag, 20 mei 2009Seminar Theologie van het Lichaam
donderdag, 8 januari 2009Jong echtpaar vertegenwoordigt bisdom in MexicoBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose