Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

56e Militaire Bedevaart Lourdes 2014

Verslag en foto’s

gepubliceerd: maandag, 2 juni 2014

Ook dit jaar vond begin mei de jaarlijkse Inter­nationale Militaire Bede­vaart naar Lourdes plaats. Er waren maar liefst zo’n 13.000 militairen uit 36 ver­schil­lende landen. Een bont en kleurrijk gezel­schap trok door Lourdes. Lourdes, het stadje aan de voet van de Pyreneeën, was voor een week even een militaire vesting.

Een indruk­wek­kend geheel van jongeren, ouderen, zieken, gezonde, gelovigen, ongelovigen die allemaal in navolging  van de verschijningen van de dame in het wit aan Bernadette Soubirous  naar deze bijzondere plaats komen om te bidden of om kracht op te doen voor de gedachten en intenties meegebracht van huis. Bij deze grot in Lourdes, een bijzondere plek, heerst vrede en rust. Altijd zijn er mensen te vinden, dag en nacht. Overdag vele drommen mensen die de grot willen aanraken en er willen bidden of stil zijn. Om bij de waterbron, door Bernadette in opdracht van de dame in het wit gevonden, kracht op te doen en te drinken tot heil en gezondheid. De vele kaarsen als blijk van gebedsintenties maken diepe indruk.

Vanuit Nederland was een militaire delegatie van zo’n 200 man aanwezig. Vervoerd met de bus, het vliegtuig en op de motor. Een groep adelborsten, het muziekkorps van de Garde grenadiers en jagers,  een grote delegatie uit Aruba, o.l.v. Ds. Gert Pennenkamp, de motor­bede­vaart-gangers, een grote groep veteranen, zieken en gewonden, onder­steund door het korps aalmoezeniers met legerbisschop Mgr. Jozef Punt en onder­steund door het bestuur van de stichting militaire Lourdes­bede­vaart. Daarnaast waren er een aantal genodigden, waaronder een prachtig zingende tenor, winnaar van Holland got talent uit 2010.

In Lourdes was er een indruk­wek­kend pro­gram­ma met inter­nationale vieringen, zoals de massale openings- en sluitingsceremonies. Daarnaast had elk land eigen bijeenkomsten en gebeds­vieringen.  Deze nationale vieringen hadden een intiem karakter. Hier werd stil gestaan voor de eigen gedachten en intenties. Ook de grote en kleine kruisweg­vieringen op de Calvarieberg waren indruk­wek­kend en mensen werden er geraakt! Mede door de per­soon­lijke getuigenissen van militairen werd de kruisweg actueel.

Lourdes is ook een plaats van ontmoeting met mensen. Dit is misschien wel het grootste wonder van Lourdes. Mensen zijn als pelgrim onderweg en als een familie met elkaar verbonden. Er was voldoende tijd voor een goed gesprek, voor ontspanning, voor een concert, samen onderweg te zijn naar het heiligdom, of in de stad te genieten van een terrasje of een bezoek aan een van de vele souvenirwinkeltjes. Lourdes heeft voor elk wat te bieden. Daarnaast was er een uitstapje naar de Gavarnie in de Pyreneeën. Met name voor de delegatie uit Aruba was dit een speciale ervaring. Zij hadden nog nooit sneeuw gezien. In de Gavarnie ligt eeuwige sneeuw op de bergtoppen: een indruk­wek­kend natuurschoon.

Het is moeilijk om precies uit te leggen wat er in Lourdes gebeurt. Het is meer een spirituele ervaring op je eigen pelgrimsweg in het leven.  Voor mijzelf kan ik spreken dat ik aangeraakt ben door deze bijzondere plaats. Vooral de plaats bij de grot. De vrede en rust van het gebed van vele duizenden pelgrims was tastbaar op die plaats en raakte mijn hart. Ik kon mijzelf geestelijk opladen en ben anders thuisgekomen van Lourdes dan dat ik vertrok. Ik kan als aalmoezenier iedereen van harte aanbevelen volgend jaar mee te gaan naar Lourdes en ik hoop dat er weer vele militairen zijn die zullen meegaan en zich willen laten aanraken door het mysterie van Lourdes.

Maarten Schriks, aalmoezenier
Gerelateerde nieuwsberichten

zondag, 22 september 2019Requiemmis voor overleden defensiepersoneel
maandag, 10 juni 2019Militaire bedevaart naar Lourdes
woensdag, 7 november 2018Niemand leeft voor zichzelf
vrijdag, 21 september 2018Requiemmis overleden defensiepersoneel
maandag, 28 mei 2018Zestigste militaire bedevaart naar Lourdes Video
maandag, 6 november 2017Grote belangstelling herdenkingsviering Defensiepersoneel
maandag, 22 mei 2017Militaire Bedevaart naar Lourdes
maandag, 24 oktober 2016Jaarlijkse Requiemviering overleden militairen
maandag, 25 april 201658e Militaire bedevaart naar Lourdes
woensdag, 11 november 2015Nationaal Militair Requiem
dinsdag, 12 mei 201557e Militaire bedevaart naar Lourdes
woensdag, 8 oktober 2014Nationale Militaire Requiemviering
maandag, 5 mei 2014Mgr. Punt naar 56e internationale militaire bedevaart
dinsdag, 8 november 2011Plechtige herdenkingsdienst voor overleden Defensiepersoneel VideoBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose