Bisdom Haarlem-AmsterdamDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Wees maar niet bang...!

Blog #5

gepubliceerd: vrijdag, 4 mei 2018

6.00 uur

We starten de dag vroeg. De jongeren sluiten aan bij het ontbijt in ons hotel. In de zaal zo vol met pelgrims wordt direct duidelijk hoe divers de groep is; niet alleen komen mensen uit alle hoeken van het bisdom, maar zoals gisteren al bleek komen de mensen zelfs uit alle hoeken van de wereld. En toch vormen wij met zijn allen die ene gemeen­schap van de Kerk, zelfs lokaal. De gewaarwording geeft een goed gevoel: een mooie start van de dag!

8.00 uur

In een kapel naast de basiliek van de Santa Maria degli Angeli vieren we de Eucha­ris­tie. Hoewel de oude ruimte opnieuw is ingericht als conferentiezaal met collegebanken en een lange altaartafel waar een aantal stoelen omheen staan, onthult het fresco van het laatste avondmaal op de muur erachter het eigenlijke doel van de ruimte. Het beeld wordt compleet als de (con)celebrant(en) plaatsnemen en de afbeelding op de muur weerspiegeld wordt: hier wordt de maaltijd van de Heer gevierd, waarbij de gastheer tegelijkertijd de gave is.

Mgr. Hendriks vertelt op deze feestdag van Filippus en Jacobus (de mindere) kort over de blijvende noodzaak in de Kerk aan mensen die zich geïnspireerd weten door Christus, en die vanuit die inspiratie kunnen en durven getuigen van hun geloof. Daarom is het zoeken naar inspiratie voor gelovigen zo belangrijk. De hulp­bis­schop eindigt dan ook met de welbekende woorden: 'Wees niet bang'; wees niet bang om inspiratie te zoeken en ook niet om daar vervolgens uit te leven.

Met die bood­schap gaan we vandaag onderweg naar La Verna om te zien waar Franciscus zijn laatste levensjaren woonde en waar hij de wonden van Christus (stigmata) ontving.

10.00 uur

Onderweg naar La Verna doen we Gubbio aan, een klein stadje dat geteisterd werd door een hongerige 'wolf' die niet alleen schapen roofde, maar ook mensen. Franciscus besloot dat hier een einde aan moest komen en dat de mensen niet langer in angst moesten leven. Hij slikte zijn eigen angst voor het beest in en ging met hem in 'gesprek': vanuit het begrip dat de wolf handelde uit honger, sloot Franciscus vrede met hem. De wolf liet daarop de mensen met rust en in ruil daarvoor zorgden zij voor hem. Mooi he? Misschien moet ik dit ook eens proberen met mijn bloeddorstige kamergenoot broeder Mug...

Alle gekkigheid daargelaten, gaat het uiteraard om de bood­schap van het verhaal, die zich het beste laat samenvatten door een quote van Franciscus zelf: 'waar liefde is en wijsheid, daar is geen vrees'.

10.45 uur

We vervolgen de weg naar La Verna. Onderweg gaat het gesprek over de spiri­tua­li­teit van Franciscus: waar gaat die radicale keuze nou over? Mijn gespreks­part­ner noemt het in alle openheid en vertrouwen geloven. Dat vertrouwen straalde Franciscus uit, waardoor men graag met hem in gesprek ging en hij in staat was moeilijke conflicten uit te spreken. Immers: doordat Franciscus zo stevig in zijn eigen geloof stond, waren gespreks­part­ners die er anders over dachten geen bedreiging. Franciscus 'was niet bang'. En vanuit die onbevreesdheid die in feite geloof was, kon hij in alle openheid het gesprek aan gaan met anderen. Het laat zich het beste illustreren door de ontmoeting tussen Franciscus en een Egyptische, Islamitische sultan in de tijd van de kruistochten. Maar in plaats te proberen de sultan te bekeren, luisterde Franciscus naar hem en gingen de twee uit­ein­de­lijk in groot weder­zijds respect uit elkaar. Daar kunnen wij alleen maar van leren!

13.30 uur

Eenmaal in La Verna gaan we na een snelle lunch naar het kloostercomplex, waar nog steeds broeders Fran­cis­ca­nen wonen. In het klooster is het leven van Franciscus in vele fresco's uitgebeeld en op de plek waar hij de stigmata ontving, is (alweer) een kapel gemaakt. De broeders bezingen het in hun processie die volgt op het middag­ge­bed: lofliederen en litanieën zingend, lopen zij door de kloostergang naar de stigmatakapel. Tientallen pelgrims volgen het nieuwsgierig, of misschien wel zoekend naar iets groters.

Ik vraag me af of dat grotere zich wel laat kennen aan hen die toeschouwer blijven. De processie van de broeders ervaar ik dan ook niet als een hoogtepunt van La Verna. Dat hoogtepunt is voor mij namelijk de prachtige natuur; dezelfde prachtige natuur die Franciscus 800 jaar geleden al bewust opzocht in zijn zoektocht naar God. De bewuste plek waar Franciscus zijn bijzondere ervaring had, ligt tussen twee met mos begroeide rotsen. Alles is daar op deze rege­nachtige dag groen. Maar als de zon even doorbreekt op het moment dat we tussen de twee rotsen in staan, gebeurt iets groots: een golvend licht schijnt in de grot en laat een bijzondere gloed achter op de rotswand. Het is haast mystiek! En dat zomaar midden in de natuur, waar geen mensenhand aan te pas is gekomen. En waar geen ker­ke­lijke pracht aan kan tippen. Het zet op zijn minst aan tot nadenken.

18.00 uur

Een stralende ervaring rijker lopen we uit­ein­de­lijk door een enorme hoosbui terug naar de bus om terug te rijden naar Assisi, waar we tegen de avond aankomen. We moeten direct door naar de San Francesco bovenkerk voor de avond van barm­har­tig­heid: een avond geor­ga­ni­seerd door de jongeren, waarin Eucharistische aanbidding met muziek en biecht­gele­gen­heid centraal staan. Het is een avond waar sommige pelgrims wat verbaasd over zijn, aangezien het Sacrament van de biecht en het gebruik van de Eucharistische aanbidding in Nederland de laatste decennia minder aandacht hebben gekregen. Desalniettemin durft men zich eraan over te geven en ontstaat in die grote diverse groep van honderden pelgrims in de geraaktheid opnieuw een sfeer van saamhorigheid. Het is precies waartoe we van­och­tend werden opgeroepen: ga en ervaar met een open mind. Of zoals de hulpisschop zei; 'wees niet bang'. Ik denk dat we, ondanks de grote onderlinge verscheidenheid al een goed eind op weg zijn! :)

Lizette RomijnGerelateerde nieuwsberichten

vrijdag, 5 juli 2019ďBidden geeft mij vertrouwenĒ Video
zaterdag, 16 februari 2019Assisi-pelgrim op Katholiekleven.nl Video
woensdag, 4 juli 2018Broeder Fer in Geloofsgesprek
zondag, 10 juni 2018Zonovergoten reŁnie Assisibedevaart Fotoreportage
woensdag, 6 juni 2018ReŁnie voor Assisi-pelgrims
zaterdag, 19 mei 2018Clara en Franciscus voor jonge kinderen Fotoreportage
zaterdag, 5 mei 2018Kom Schepper Geest
zaterdag, 5 mei 2018Tweede vlog van de Assisibedevaart Video
zaterdag, 5 mei 2018Toespraak prins Jaime de Bourbon de Parme Video
zaterdag, 5 mei 2018Fotoserie Assisibedevaart dag 5 Fotoreportage
vrijdag, 4 mei 2018Tieners en jongeren bezoeken Heilige plaatsen in en rond Assisi Fotoreportage
donderdag, 3 mei 2018Fotoserie Assisibedevaart dag 4 Fotoreportage
donderdag, 3 mei 2018Eerste vlog van de Assisibedevaart Video
woensdag, 2 mei 2018Fotoserie Assisibedevaart dag 3 Fotoreportage
woensdag, 2 mei 2018Kinderwoorddienst Fotoreportage
dinsdag, 1 mei 2018Tieners en jongeren goed begonnen Fotoreportage
dinsdag, 1 mei 2018Een kwestie van vertrouwen Fotoreportage
maandag, 30 april 2018Dag 1: Het zijn de kleine dingen... Fotoreportage
zondag, 29 april 2018Eerste pelgrims per bus onderweg naar Assisi Fotoreportage
vrijdag, 20 april 2018Assisi 2018: Het aftellen is begonnen!Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose