Bisdom Haarlem-AmsterdamDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Bisdominitiatieven voor migranten en vluchtelingen

gepubliceerd: vrijdag, 18 oktober 2019

Naar aanleiding van de Werelddag van vluch­te­lingen en migranten, die op 29 september 2019 plaatsvond, komen de bisdommen met een update van de ini­tia­tie­ven en projecten gericht op vluch­te­lingen en migranten binnen de bisdommen. Deze update is een aanvulling op het in 2016 uitgegeven overzicht ‘Herbergzaam Nederland’.

In alle bisdommen zijn er ini­tia­tie­ven en projecten die speciaal zijn gericht op vluch­te­lingen en/of migranten. Dat varieert van ontmoetings­pro­jecten, waarbij vrij­wil­lig­ers vluch­te­lingen leren fietsen of helpen met de Neder­landse taal en cultuur, tot speciale opvanghuizen waar vluch­te­lingen tijdelijk onderdak kunnen vinden. In sommige situaties hebben al langer bestaande ini­tia­tie­ven gericht op vluch­te­lingen zich ontwikkeld tot gespreks­part­ner van lokale en regionale overheden en overheids­in­stan­ties als het bij­voor­beeld gaat over de komst van een AZC.

Waar nodig en mogelijk gaan de betrok­ke­nen het gesprek aan met andere religieuze partijen en wordt er samen­ge­werkt met onder meer pro­tes­tan­ten, joden en moslims. Zo dragen deze ini­tia­tie­ven en projecten bij aan de dialoog, aan verbinding en onderlinge samen­wer­king, maar ook aan integratie van de vluch­te­lingen in de Neder­landse maat­schappij.

Orkest voor jonge vluch­te­lingen

Vrij­wil­lig­ers noemen het een verrijking als zij helpen om een ander bij­voor­beeld de Neder­landse taal en keuken te leren kennen, omdat zij zelf in het contact ook iets leren over andere culturen. Zo werkt het samen koken van Neder­landse en buitenlandse gerechten en eten positief. Een heel ander voorbeeld van een succesvol en inspirerend ini­tia­tief is het orkest dat in het Bisdom Breda is opgericht voor en met jonge Syrische vluch­te­lingen. Bekijk de vlog van katho­liek­le­ven.nl over dit project:

Herbergzaam Nederland

De bis­schop­pen hebben in hun brief ‘Herbergzaam Nederland’ in 2015 gelovigen opgeroepen om gastvrij te zijn en het hart te openen voor de vreemdeling in ons midden. Dit krijgt in de genoemde projecten gestalte en blijkt tot zegen van zowel de betrokken vrij­wil­lig­ers als de vluch­te­lingen en migranten.

 

(bron: rkkerk.nl)Gerelateerde nieuwsberichten

zaterdag, 28 december 2019Paus over Wereldvredesdag
woensdag, 13 november 2019Besturenmiddag Caritasinstellingen
vrijdag, 8 november 2019Kerk presenteert armoederapport Fotoreportage
maandag, 28 oktober 2019Herdenkingswake voor omgekomen vluchtelingen
maandag, 8 april 2019“Overal zijn kansen voor caritas” Fotoreportage
dinsdag, 2 april 2019Kardinaal spreekt diaconale vrijwilligers toe
donderdag, 7 februari 2019Inspiratiedag ‘Caritas beweegt’
woensdag, 14 november 2018Boodschap Werelddag van de Armen
woensdag, 24 oktober 2018Pelgrimstocht Vastenactie 2019
dinsdag, 25 september 2018Caritas bezielingsdag
dinsdag, 27 maart 2018Dag van de Caritas - Armoede
donderdag, 11 januari 2018Werelddag van de migranten en vluchtelingen
woensdag, 8 november 2017Eerste Werelddag van de armenBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose