Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Op reis naar Wereldjongerendagen Panama

Eerste WJD-gangers vertrokken

gepubliceerd: dinsdag, 15 januari 2019

Zaterdag 12 januari verzamelde de eerste groep WJD-gangers zich op het vliegveld van Schiphol voor een lange reis van drie weken te Panama, het land waar de Wereld­jonge­ren­dagen (WJD) 2019 beleefd en gevierd worden door jongeren vanuit de hele wereld.

Gedurende deze drie weken kunt u op de hoogte blijven van wat de 120 jongeren vanuit Nederland beleven via geschreven verslagen, foto’s en videoverslagen. Hierbij een kort stukje geschiedenis over het ontstaan van de WJD. In 1984 nodigde Paus Johannes Paulus II jongeren vanuit de hele wereld uit om palm­zondag in Rome te vieren. Massaal werd op deze uit­no­di­ging ingegaan. Toen in 1985 in het jaar dat door de VN was uitgeroepen tot ‘Inter­nationaal jaar van de jeugd’ de uit­no­di­ging werd herhaald, kwamen er weer talloze jongeren op af. Deze twee ontmoetingen zorgden er in 1986 voor dat lokaal de eerste officiële wereld­jonge­ren­dagen werden georga­ni­seerd.

Inmiddels zijn er om de 2 à 3 jaar inter­nationale wereld­jonge­ren­dagen en wordt er in elk bisdom over de hele wereld op palm­zondag een lokale wereld­jonge­ren­dag georga­ni­seerd. Tijdens de wereld­jonge­ren­dagen komen jongeren samen om het katholieke geloof te vieren, de Paus te ontmoeten, de wereldkerk in de honderden verschillende nationaliteiten te ontmoeten, feest te vieren, af te zien en te slapen onder de sterrenhemel. 

Lange reis

Om kwart over zes vertrok het vliegtuig vanuit Nederland richting Istanbul, waar we onze overstap naar Panama hadden. Een vlucht van circa vier uur, voorzien van een creatieve manier van de veiligheidsinstructies in de vorm van legopoppetjes, filmmateriaal en een heerlijke maaltijd. De overstap op Istanbul bedroeg ongeveer twee uur. Toen begon de lange vlucht van ongeveer 18 uur over de oceaan naar Panama met nog een tussenstop op Bogota (Colombia). Aangekomen in Panama moesten we nog ongeveer vijf uur reizen naar onze gastgezinnen in Sona. Na 35 uur zat onze reis er op en werden we hartelijk ontvangen door onze gastgezinnen.

Al meteen werd de Panamese gastvrijheid zichtbaar in het vreugde en enthousiasme van de parochianen. We werden binnengehaald alsof we filmsterren waren of een gouden plak op de Olympische Spelen in de wacht hadden gesleept. Een erenhaag van duizend telefoontjes, gejuich en ge-high-five. Als kers op de taart werd er vuurwerk afgestoken en vanaf een podium ons welkom geheten. We zouden de zondagsmis nog vieren en waar we dachten een korte Mis te vieren werd dat een Mis aangevuld met swingende Panamese liederen waar alle parochianen letterlijk de Mis met ons meevierden. Dat werd mogelijk door onze Colombiaanse priester Mauricio Menesses (aartsbisdom) die live de misdelen vertaalde. Een warm bad van ontvangst.

Geen rust

Aanvankelijk was er een rustdag ingepland om bij te komen van de lange reis, maar de parochianen in Sona hadden in hun enthousiasme toch een heel programma voor ons uitgewerkt. Met een grote of iets kleinere jetlag en nog niet helemaal geacclimatiseerd (het is hier overdag 35 graden) namen onze jongeren deel aan de activiteiten die voor ons waren georga­ni­seerd. We begonnen de dag met de Heilige Mis en eigenlijk hebben we de hele dag steeds met veel gedans gebeden.

Het hoogtepunt was een processie met de heilige van de parochie: Martin de Porres. Een monnik die veel mensen heeft genezen en op wiens voorspraak nog steeds genezingen plaatsvinden. Vandaag vertrok ook de tweede groep vanuit Nederland naar Panama. Zij hadden één voordeel dat ze een rechtstreekse vlucht van ongeveer elf uur hadden. Toch was het ook voor hen een lange reis, pas tegen enen ’s nachts (7.00 uur Nederlandse tijd) kwamen ze bij hun gastgezin aan. Met eenzelfde vreugde werden ze ontvangen door de Panamezen.

Carolien Hoogenboom

Foto’sGerelateerde nieuwsberichten

vrijdag, 20 september 2019The Missionary School is begonnen!
donderdag, 5 september 2019Jongerenplatform zoekt versterking
dinsdag, 27 augustus 2019The Missionary School van start!
woensdag, 26 juni 2019Thema WJD 2022 bekendgemaakt Video
woensdag, 22 mei 2019Tienerkamp BreakOut Fotoreportage
woensdag, 15 mei 2019Verslag Laudato sií -avonden Fotoreportage
maandag, 29 april 2019Website Themissionaryschool.nl
donderdag, 25 april 2019Generation start-up
woensdag, 17 april 2019Wereldjongerendag Heemskerk Fotoreportage
dinsdag, 26 maart 2019Jongerenavonden encycliek Laudato Sií
maandag, 11 maart 2019The Missionary School
vrijdag, 8 maart 2019The Missionary School
donderdag, 7 maart 2019Wat leer jij in The Missionary School?
woensdag, 6 maart 2019Netwerkende jongeren
woensdag, 6 maart 2019The Missionary School
dinsdag, 5 maart 2019Tienerkamp BreakOut
maandag, 4 maart 2019The Missionary School
zaterdag, 2 maart 2019WJD Vlog #2 Locals of Panama Video
vrijdag, 1 maart 2019Informatieavond The Missionary School
zondag, 17 februari 2019WJD Vlog #1 Gastvrij Panama! VideoBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose