Bisdom Haarlem-AmsterdamDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

FinanciŽn, kerksluitingen en religieuzen...

gepubliceerd: donderdag, 5 december 2013

Donderdag­och­tend bezochten we de Raad voor de Wets­tek­sten en de Con­gre­ga­tie voor de Religieuzen. Dat zal wel niet zo spannend geweest zijn, zul je denken. Het tegendeel was waar! Andere bis­schop­pen bezochten de pauselijke raad voor de cultuur.

Ad Liminabezoek dag 3Gisteren­mid­dag vierden we de heilige Mis in de basiliek van Sint Paulus buiten de muren. Op de foto’s is een blik te zien op het pausaltaar met het graf van de apostel in die basiliek. Na de Eucha­ris­tie­viering kwam de abt de kardinaal, mgr. Punt - die hoofd­cele­brant en predikant was - en de andere bis­schop­pen begroeten (foto).

Daarna moesten we snel terug naar de kerk van de Friezen waar het dagelijkse ‘persmoment’ was ( foto). Die avond waren we uitgenodigd door de ambassadeur bij de heilige stoel, Z. Exc. Mr. Joseph Weterings. Op de foto is te zien dat hij de bis­schop­pen welkom heet. Het was een zeer genoegelijke en hartelijke ontmoeting.

De ontmoeting met kardinaal Fr. Coccopalmerio en secretaris aarts­bis­schop J.I. Arrieta was eveneens bijoznder waardevol. Hier kwamen allerlei juridische vragen aan de orde rond kerk­sluiting, samenvoegen van parochies, vragen rond incardinatie (het behoren van geestelijken bij een bisdom) en financiële vragen. De bis­schop­pen stelden allerlei concrete problematieken aan de orde en in veel gevallen bleek dat dat die nader bestudeerd moeten worden. Ik kan er daarom hier nog niet veel meer over zeggen, maar voor de bis­schop­pen was de gedachten­wisseling vruchtbaar en gericht op zaken waar zij dagelijks mee te maken hebben.

In de Con­gre­ga­tie voor de religieuzen ontmoetten we de nieuwe secretaris, aarts­bis­schop Jose Rodriguez Carballo, en een achttal mede­wer­kers. Ook hier was de gedachten­wisseling heel interessant en zonder dat er op dit moment besluiten werden getroffen of knopen werden doorgehakt, was er een goed gesprek over de situatie van de religieuzen, zowel over uitstervende con­gre­ga­ties als over nieuwe religieuze werkelijkheden.

in de middag bezoekt een aantal bis­schop­pen de pauselijke Raad voor de sociale com­mu­ni­ca­tie­middelen en gaat de hele conferentie naar de con­gre­ga­tie voor de heilig­verklaringen. De heilige Mis wordt gevierd in de Santa Maria dell’ anima, waar het graf van de enige Neder­landse paus is te vinden.

(Mgr. Hendriks houdt ons middels zijn website www.arsacal.nl op de hoogte van het Ad Limina bezoek.
Voor de volledigheid plaatsen we zijn verslagen en foto’s ook op deze website)
Gerelateerde nieuwsberichten

vrijdag, 13 december 2013Bisschop informeert gelovigen over Ad Liminabezoek
zaterdag, 7 december 2013Laatste fotoserie Ad Liminabezoek Fotoreportage
vrijdag, 6 december 2013Kerstliederen en toewijding in de Santa Maria Maggiore Fotoreportage
vrijdag, 6 december 2013Ad Limina - HomilieŽn en toespraken
vrijdag, 6 december 2013Congregatie voor de bisschoppen en Lateraanse universiteit
vrijdag, 6 december 2013Verrassende zalig- en heiligverklaringsprocessen Fotoreportage
donderdag, 5 december 2013Fotoserie Ad Liminabezoek Fotoreportage
donderdag, 5 december 2013Fotoserie Ad Liminabezoek Fotoreportage
woensdag, 4 december 2013ďWe zijn veroordeeld tot de dialoogĒ Fotoreportage
woensdag, 4 december 2013Bisschoppen bij Congregaties voor onderwijs en geloofsleer Fotoreportage
dinsdag, 3 december 2013Een volle tweede dag
maandag, 2 december 2013Paus Franciscus bidt voor Adventsactie Fotoreportage
maandag, 2 december 2013Video van het Ad Liminabezoek Video
maandag, 2 december 2013Bisschoppen bemoedigd door paus Franciscus Fotoreportage
maandag, 2 december 2013Ontmoeting met de paus Fotoreportage
zondag, 1 december 2013Eucharistieviering in de Kerk der Friezen Fotoreportage
maandag, 25 november 2013Algemeen rapport Ad Limina openbaar
vrijdag, 11 oktober 2013Nederlandse bisschoppen gaan op Ad Limina bezoekBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose