Bisdom Haarlem-AmsterdamDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Een volle tweede dag

gepubliceerd: dinsdag, 3 december 2013

De bis­schop­pen hadden op dag twee van hun ad limina bezoek een vol pro­gram­ma met veel ontmoetingen. Een indruk­wek­kende viering in de St. Jan van Lateranen was al vroeg het begin van de dag, waarbij de bis­schop­pen onder het zingen van de Litanie van Alle Heiligen de Kathedraal van het bisdom Rome betraden.

Vol programma tijdens de tweede dag van het Ad Limina bezoekIn de ochtend werden de Con­gre­ga­ties van de Educatie en de Geloofsleer bezocht, alsmede de Raad Cor Unum (Missie en Caritas) Naast de nodige uitwisseling op het gebied van relaties tot uni­ver­si­teiten, faculteiten en scholen bij de Educatie, was er bij de Geloofsleer veel ruimte voor gesprekken over moraal en leer en hoe dit op pastorale wijze toe te passen in de geseculariseerde situatie in Nederland.

Ook over de omgang met seksueel misbruik is uitvoerig gesproken en vanuit de Con­gre­ga­tie werd aangegeven dat de bis­schop­pen op de goede weg zijn om slachtoffers te helpen en veel hebben gedaan op het gebied van het nemen van maatregelen en het onderhouden van contacten met slachtoffer groepen.

Tijdens de bespreking bij Cor Unum werd stil gestaan bij de caritas, en vooral de nadruk die Paus Franciscus daar op legt.

De middag werd besteed aan gesprekken met de Raad van het Gezin en Justitia et Pax.
Vooral de wereldwijde consultatie met betrekking tot de bijzondere synode in oktober 2014 kwam bij de Raad van het Gezin ter sprake.

Bij alle ontmoetingen tot nu toe is de sterke invloed van Paus Franciscus merkbaar. Voortdurend wordt de Bischoppen gevraagd het Evangelie te verkondigen, maar ook de leer en de traditie van de Kerk. Het een kan niet zonder het ander. De toon moet echter altijd pastoraal en barmhartig zijn. Dat velen in het geseculariseerde Westen het zicht op God verloren hebben, betekent nog niet dat zijn geen mensen van goede wil kunnen zijn. Dit laatste is uitgangspunt om mensen opnieuw op de unieke bood­schap van het Evangelie te wijzen en hen er in mee te nemen.

De dag eindigende met een ontspannen persmoment, waarin ver­schil­lende bis­schop­pen hun ervaringen van deze dag deelden met de aanwezigen.
Gerelateerde nieuwsberichten

vrijdag, 13 december 2013Bisschop informeert gelovigen over Ad Liminabezoek
zaterdag, 7 december 2013Laatste fotoserie Ad Liminabezoek Fotoreportage
vrijdag, 6 december 2013Kerstliederen en toewijding in de Santa Maria Maggiore Fotoreportage
vrijdag, 6 december 2013Ad Limina - HomilieŽn en toespraken
vrijdag, 6 december 2013Congregatie voor de bisschoppen en Lateraanse universiteit
vrijdag, 6 december 2013Verrassende zalig- en heiligverklaringsprocessen Fotoreportage
donderdag, 5 december 2013Fotoserie Ad Liminabezoek Fotoreportage
donderdag, 5 december 2013FinanciŽn, kerksluitingen en religieuzen... Fotoreportage
donderdag, 5 december 2013Fotoserie Ad Liminabezoek Fotoreportage
woensdag, 4 december 2013ďWe zijn veroordeeld tot de dialoogĒ Fotoreportage
woensdag, 4 december 2013Bisschoppen bij Congregaties voor onderwijs en geloofsleer Fotoreportage
maandag, 2 december 2013Paus Franciscus bidt voor Adventsactie Fotoreportage
maandag, 2 december 2013Video van het Ad Liminabezoek Video
maandag, 2 december 2013Bisschoppen bemoedigd door paus Franciscus Fotoreportage
maandag, 2 december 2013Ontmoeting met de paus Fotoreportage
zondag, 1 december 2013Eucharistieviering in de Kerk der Friezen Fotoreportage
maandag, 25 november 2013Algemeen rapport Ad Limina openbaar
vrijdag, 11 oktober 2013Nederlandse bisschoppen gaan op Ad Limina bezoekBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose