Bisdom Haarlem-AmsterdamDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Nederlandse bisschoppen gaan op Ad Limina bezoek

Van 2 t/m 7 december in Rome

gepubliceerd: vrijdag, 11 oktober 2013

De Neder­landse bis­schop­pen zijn van 2 tot en met 7 december in Rome voor hun Ad Limina bezoek. Ze gaan onder meer gezamenlijk en ieder afzonderlijk op audiëntie bij paus Franciscus. Tevens bezoeken zij de Con­gre­ga­ties en de Pauselijke Raden.

Ad Limina komt van Visitatio ad Limina Apostolorum, dit betekent letterlijk een pelgrimage naar de drempels van de apostelen. Met deze drempels worden de graven van de apostelen Petrus en Paulus bedoeld. Het is een eeuwenoud gebruik dat pas gewijde bis­schop­pen deze graven in Rome bezoeken en sinds het Tweede Vaticaans Concilie wordt dit bezoek door de bis­schop­pen van een Kerkprovincie gezamenlijk afgelegd. Gebruikelijk is het om dit een keer in de vijf jaar te doen.

Ad LiminaEr is echter wat betreft de Ad Limina Bezoeken van de Bis­schop­pen­conferenties over de hele wereld een grote achterstand ontstaan als gevolg van de gezondheids­problemen waarmee Paus Johannes Paulus II worstelde in zijn laatste levensjaren, het conclaaf van 2005 en de tijd die paus Benedictus XVI nodig had om zich in te werken. Bovendien heeft de laatste vanwege zijn leeftijd de Ad Limina Bezoeken getemporiseerd. Door het laatste conclaaf in maart dit jaar en de tijd die ook de nieuwe paus Franciscus nodig had om zich in te werken, is opnieuw vertraging ontstaan. Om deze reden zijn er inmiddels bijna tien jaar verstreken sinds het jongste Ad Limina Bezoek vanuit Nederland, dat plaatsvond in maart 2004. 

De bis­schop­pen kijken er naar uit Paus Franciscus te ontmoeten. Dit staat op het pro­gram­ma voor de vierde dag van het bezoek, op donderdag 5 december aanstaande. Voor sommigen van hen is dit de eerste keer dat ze de Heilige Vader per­soon­lijk kunnen spreken, anderen hebben hem al eerder ontmoet.

Kardinaal Eijk: “Ik heb paus Franciscus al enkele malen ontmoet, ook al voordat hij paus werd. Het is voor mij een heel bijzondere gebeur­te­nis dat ik nu nader met hem kan spreken over de ont­wik­ke­lingen in het aartsbisdom en onze kerkprovincie. Ik leef hier echt naar toe.”

Ieder van de bis­schop­pen presenteert een rapport over de situatie in het eigen bisdom, dat vertrouwelijk blijft. Gezamenlijk stellen de bis­schop­pen een rapport samen over de situatie in Nederland als geheel, dat bij het begin van het bezoek, op maandag 2 december openbaar wordt gemaakt.

Op zondag 1 december is er vanuit Rome een Eucha­ris­tie­viering in de Kerk der Friezen, in tegen­woordig­heid van de aanwezige Neder­landse bis­schop­pen, met kardinaal Eijk als hoofd­cele­brant. De viering wordt om 10.30 uur rechtstreeks uitgezonden door omroep RKK en is zo voor de Neder­landse gelovigen mee te beleven. Omroep RKK is gedurende de hele week van het bezoek vertegen­woordigd in Rome en zal daar in radio- en televisie-uitzendingen waar mogelijk verslag doen. (SRKK)
Gerelateerde nieuwsberichten

vrijdag, 13 december 2013Bisschop informeert gelovigen over Ad Liminabezoek
zaterdag, 7 december 2013Laatste fotoserie Ad Liminabezoek Fotoreportage
vrijdag, 6 december 2013Kerstliederen en toewijding in de Santa Maria Maggiore Fotoreportage
vrijdag, 6 december 2013Ad Limina - HomilieŽn en toespraken
vrijdag, 6 december 2013Congregatie voor de bisschoppen en Lateraanse universiteit
vrijdag, 6 december 2013Verrassende zalig- en heiligverklaringsprocessen Fotoreportage
donderdag, 5 december 2013Fotoserie Ad Liminabezoek Fotoreportage
donderdag, 5 december 2013FinanciŽn, kerksluitingen en religieuzen... Fotoreportage
donderdag, 5 december 2013Fotoserie Ad Liminabezoek Fotoreportage
woensdag, 4 december 2013ďWe zijn veroordeeld tot de dialoogĒ Fotoreportage
woensdag, 4 december 2013Bisschoppen bij Congregaties voor onderwijs en geloofsleer Fotoreportage
dinsdag, 3 december 2013Een volle tweede dag
maandag, 2 december 2013Paus Franciscus bidt voor Adventsactie Fotoreportage
maandag, 2 december 2013Video van het Ad Liminabezoek Video
maandag, 2 december 2013Bisschoppen bemoedigd door paus Franciscus Fotoreportage
maandag, 2 december 2013Ontmoeting met de paus Fotoreportage
zondag, 1 december 2013Eucharistieviering in de Kerk der Friezen Fotoreportage
maandag, 25 november 2013Algemeen rapport Ad Limina openbaarBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose