Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Laatste ochtend in Portugal

gepubliceerd: zondag, 17 september 2017

Een rustige laatste ochtend van onze bedevaart naar Fatima en Lissabon. Een voor een verschijnen de pelgrims in de ontbijtzaal. Koffers worden gepakt want het is de laatste dag.

Een van onze West-Friese pelgrims gaat naar het strand, want hij heeft beloofd wat zand mee te nemen voor een verzameling van iemand. Hij pakt een hand met zand, doet deze in een zakje en dan gaat zijn mobiele telefoon. De politie regio Schagen. Een grapje van een medepelgrim, denkt hij nog maar het was echt de politie uit Nederland. Zijn auto staat nu een paar dagen in Warmenhuizen, of dat wel klopte? Bovendien stond de auto in de weg voor de weekmarkt. Na een toelichting was alles in orde. Maar u begrijpt het was een wonderlijke gewaarwording.

Om tien uur verzamelde de groep zich in een conferentiezaal voor een korte gebeds­viering van de zegening van de devotionalia. Dit stond geboekt voor vrijdag­avond maar was ver­plaatst naar de zaterdagmorgen. De drie aanwezige priesters, Gerard Wijers, Louis Weel en Eric van Teijlingen zegenden heel wat Mariabeelden, rozenkransen, kaarsen en geschenken die voor het thuisfront gekocht waren. Terug in de koffer en de koffer in de bus.

Tweede programmaonderdeel was een bezoek aan Cristo Rei, een groot standbeeld van Christus Koning. We genoten van het fantastische uitzicht over de riviermonding en de stad Lissabon. Hier vierden we de onze laatste eucha­ris­tie. ‘Een pracht viering vol warmte’, aldus een echtpaar. ‘Wat hebben wij genoten deze reis en wat een fijne groep medepelgrims. Er was meteen een klik en dat is gedurende dagen alleen maar meer geworden. We kijken uit naar de volgende bedevaart...’.

Aan het slot deed Dea Broersen een dankwoordje. Daarbij presenteerde ze voor iedere deelnemer namens de organisatie nog een klein aandenken: een beeldje van O.L.V. van Fatima met de drie herderskindertjes. Eric en Dea waren in Fatima wezen shoppen en vinden deze aardige attentie, en betaalbaar. Maar de ene winkel had er vijf, de volgende dertien... maar in één winkeltje zouden ze het voor ons regelen. Even afdingen en betalen en na twintig minuten komt een mevrouw met dozen van een opslag. De verkoopster opent de doos en dan blijkt dat de beeldjes een slag groter en duurder zijn. Geen probleem, we krijgen ze mee.

Onze chauffeur brengt ons naar ons lunchadres. Daarna was er nog wat vrije tijd, voor een terrasje of om wat te kopen. Om vijf uur brengt onze chauffeur Helder ons naar het vliegveld, maar niet eerst nadat Louis Weel hem in het Portugees heel hartelijk bedankt voor zijn diensten! Een pelgrim bedankt vervolgens namens de groep Dea en Eric voor hun inzet en uitstekende begeleiding. Na een goede vlucht keren we zaterdag­avond laat terug op Schiphol. En zo eindigde deze bijzondere diocesane bedevaart naar Fatima vol indrukken, gesterkt en bemoedigd in het geloof en met nieuwe vrienden en vriendinnen!

Via de website van de VNB en via het dossier ‘Fatima­bedevaart 2017’ op deze website blijven alle verslagen en foto's be­schik­baar.

Dankbaar

We tot slot zeggen “Obridgado/a”, heel bedankt:

 • aan de pelgrims die aan deze bedevaartreis hebben deelgenomen
 • aan Mgr. Jos Punt, die enkele de dagen in Fatima de pelgrims­groep begeleidde en die de pelgrims van zijn bisdom trakteerde op een heerlijk kopje koffie
 • aan de priesters en pastores, die mee waren
 • aan de ruim 300 medepelgrims met wie wij de Nederlandse viering in de Verschijningkapel in Fatima beleefd hebben
 • aan de medewerkers en vrijwilligers van de VNB-reis­organisatie, die zo veel werk verzet hebben
 • aan allen die zich hebben ingezet voor de verschillende liturgische vieringen (zowel vóór als achter de schermen)
 • aan de medewerkers van onze hotels, waar wij zeer gastvrij ontvangen zijn
 • aan Leobard Hinfelaar en vele anderen, die foto’s hebben gemaakt
 • aan Wim Koopman, die alle verslagen en foto’s binnen 5 minuten op de bisdom­web­site plaatste
 • aan buschauffeur Helder Castro, die ons met een grote glimlach overal veilig naar toebracht, en aan Christina die de pelgrims door Lissabon gidste en hen de mooiste plekjes liet zien
 • aan Dea Broersen en pastoor Eric van Teijlingen, die de algehele reisleiding waren

 Gerelateerde nieuwsberichten

vrijdag, 15 september 2017Vijfde dag Fatimabedevaart Fotoreportage
donderdag, 14 september 2017Vierde dag Fatimabedevaart Fotoreportage
donderdag, 14 september 2017Bedevaartdag drie - 13 september Fotoreportage
woensdag, 13 september 2017Tweede dag Fatimabedevaart met lichtprocessie Fotoreportage
maandag, 11 september 2017Eerste dag in Fatima Fotoreportage
vrijdag, 8 september 2017Fatimabedevaarten vanwege eeuwfeest verschijningen
woensdag, 16 augustus 2017Startbijeenkomst Fatimabedevaart
dinsdag, 25 juli 2017Met Mgr. Punt naar Fatima
zaterdag, 1 april 2017Bisdombedevaart naar jubilerend FatimaBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose