Bisdom Haarlem-AmsterdamDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Nederlandse jongeren ontmoeten elkaar in Christus

gepubliceerd: woensdag, 17 augustus 2011

Nederlandse jongeren ontmoeten elkaar in ChristusIn lange slierten of kleine groepjes trekken ze door Madrid. Jonge pelgrims, in alle maten en kleuren, in fantasierijke uitmonsteringen, vrucht van levendige ruilhandel.

Bloedheet

Ze lachen, zingen, klappen, maken muziek,  bestormen waterkranen en eettentjes, want het is bloedheet in de Spaanse hoofdstad en dan moet je goed drinken en eten. Ze zitten ernstig te praten en te luisteren, op de stoep, op een bankje in het gras. Meer dan zeshonderdduizend zijn er inmiddels onder wie 160 deelnemers aan de reis van ons bisdom en een vijftigtal, eveneens uit Noord-Holland of Almere, die met een andere reis meegaan.

Projectleider voor deze WJD in ons bisdom is Beate Gloudemans. Ze is blij met de ervaringen van afgelopen week in Taize en Andorra, over de gedeelde geloofsbeleving van de jongeren, die in het algemeen “moe maar voldaan” zijn.

Eerte catechese

Woensdagmorgen kwamen zo’n 1100 Neder­landse en vijftig Surinamers bijeen voor de eerste catechese. Op een bijzondere plaats: de crypte van de basiliek van Jezus van Medinacoeli, het bekendste en dierbaarste heiligdom van de Madrileense gelovigen. Het is de plaats waar het wonderdadige beeld van Jezus van de Veroordeling wordt vereerd, dat een roerige geschiedenis kent.

Thema van de WJD

Aarts­bis­schop mgr. W.Eijk werkte in zijn catechese het thema van deze WJD uit: “Geworteld en gegrondvest in Christus, bevestigd in het geloof”. De aartbisschop nam dit citaat uit de Kolossenzenbrief als leidraad voor een oproep aan de jongeren om zich door Christus te laten raken en zich niet te verliezen in de afleiding van theorieën en overtuigingen die tegen Hem ingaan.

Vervolgens gingen de jongeren in deel­groepjes uiteen om over de woorden van de aartbisschop na te denken en samen te praten. Zijn hulp­bis­schop mgr. H.Woorts hield in de afsluitende eucha­ris­tievieriong de homilie waarin hij vertelde over het geloof als “het allermooiste dat ik bezit”.

In afwachting van de paus

Mgr. Van Burgsteden, trouwe deelnemer aan jongeren­ont­moe­tingen, was dankbaar en blij over zoveel gedeelde geloofservaring en hartelijk samenzijn. Het wachten is nu op de paus, die donderdag­avond wordt verwacht in de stad. Het geloofsfeest gaat door.
Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 19 november 2019Informatieavond jongerenbedevaart Rome Video
woensdag, 6 november 2019Ikhebeenwillibrordbijbelnodig.nl
woensdag, 6 november 2019Jongerencollecte
dinsdag, 22 oktober 2019Jongeren op bedevaart naar Rome
donderdag, 17 oktober 2019Encycliekreeks - Laborem Exercens
woensdag, 25 september 2019Bisschoppen organiseren jongerenbedevaart Rome
vrijdag, 20 september 2019The Missionary School is begonnen!
donderdag, 5 september 2019Jongerenplatform zoekt versterking
dinsdag, 27 augustus 2019The Missionary School van start!
woensdag, 26 juni 2019Thema WJD 2022 bekendgemaakt Video
woensdag, 22 mei 2019Tienerkamp BreakOut
woensdag, 15 mei 2019Verslag Laudato sií -avonden
maandag, 29 april 2019Website Themissionaryschool.nl
donderdag, 25 april 2019Generation start-up
woensdag, 17 april 2019Wereldjongerendag Heemskerk
dinsdag, 26 maart 2019Jongerenavonden encycliek Laudato Sií
maandag, 11 maart 2019The Missionary School
vrijdag, 8 maart 2019The Missionary School
donderdag, 7 maart 2019Wat leer jij in The Missionary School?
woensdag, 6 maart 2019Netwerkende jongerenBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose