Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

YOUCAT - Nieuwe jongerencatechismus in pelgrimspakket WJD

gepubliceerd: dinsdag, 16 augustus 2011

Uit het voorwoord door Paus Benedictus XVI: “Het voor­lig­gende boek is spannend, omdat daarin ons eigen lot ter sprake komt en omdat het daarom ten diepste over onszelf gaat. Ik nodig jullie uit: bestudeer de catechismus!”

PelgrimspakketVandaag en morgen ontvangen alle deelnemers aan de Wereld­jonge­ren­dagen in Madrid het pelgrimspakket. Daarin zitten onder andere een pelgrimsboekje, een WJD-shirt, een pet, een rozenkrans, een kaart van Madrid .... én de YOUCAT: de officiële jongerencatechismus van de katholieke Kerk. Aan de totstandkoming van de YOUCAT hebben theologen, pedagogen, religieuzen en jongeren gedurende vier jaar samengewerkt. De Nederlandse editie van de YOUCAT is sinds afgelopen mei be­schik­baar.

Bij ouderen zal de jongerencatechismus wellicht (negatieve) herinneringen oproepen aan de oude catechismus met een vraag-en antwoordvorm. Bij jongeren zijn die herinneringen er niet. Er is juist veel behoefte om te weten waar het bij het katholieke geloof over gaat. De Vlaamse theoloog Stijn van den Bossche zegt hierover: “Net als elke catechismus is de sterkte ook de zwakte: de beknoptheid laat geen ruimte voor nuancering. Een catechismus zegt nu eenmaal waar het op staat”. Het is daarom aan te raden, om naast in­di­vi­duele lezing, deze catechismus vooral in groeps­ver­band te bespreken. Dan kunnen vragen beantwoord worden, ervaringen worden uitgewisseld en kan de band tussen de catechese en het concrete leven gelegd worden.

YOUCAT jongerencatechismus Daarnaast is deze jongerencatechismus vooral bedoeld als een instrument om het geloof te verdiepen en is dus minder geschikt als een eerste kennis­ma­king met het geloof. Het boek presenteert de rijkdom van het geloof op een aantrekkelijke en begrijpelijke manier. Daarbij wordt gebruik gemaakt van leuke cartoons en kleurrijke foto’s, die door jongeren zelf gekozen zijn. Bijzonder goed zijn ook de uitspraken in de kantlijn van het boek, met definities en citaten uit de bijbel en van kerkvaders, heiligen, filosofen en denkers van vroeger en nu. Dit heeft echt een meerwaarde. Kortom, de YOUCAT is een aanrader voor jongeren en al wie zich jong van hart weten en zich willen verdiepen in het katholieke geloof.

YOUCAT- Jongerencatechismus van de katholieke kerk, Tielt: Lannoo,2011, 304 blz., € 19,99
Gerelateerde nieuwsberichten

woensdag, 25 september 2019Bisschoppen organiseren jongerenbedevaart Rome
vrijdag, 20 september 2019The Missionary School is begonnen!
donderdag, 5 september 2019Jongerenplatform zoekt versterking
dinsdag, 27 augustus 2019The Missionary School van start!
woensdag, 26 juni 2019Thema WJD 2022 bekendgemaakt Video
woensdag, 22 mei 2019Tienerkamp BreakOut
woensdag, 15 mei 2019Verslag Laudato sií -avonden
maandag, 29 april 2019Website Themissionaryschool.nl
donderdag, 25 april 2019Generation start-up
woensdag, 17 april 2019Wereldjongerendag Heemskerk
dinsdag, 26 maart 2019Jongerenavonden encycliek Laudato Sií
maandag, 11 maart 2019The Missionary School
vrijdag, 8 maart 2019The Missionary School
donderdag, 7 maart 2019Wat leer jij in The Missionary School?
woensdag, 6 maart 2019Netwerkende jongeren
woensdag, 6 maart 2019The Missionary School
dinsdag, 5 maart 2019Tienerkamp BreakOut
maandag, 4 maart 2019The Missionary School
zaterdag, 2 maart 2019WJD Vlog #2 Locals of Panama Video
vrijdag, 1 maart 2019Informatieavond The Missionary SchoolBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose