Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Paus Franciscus kondigt Jozefjaar af

Van 8 december 2020 t/m 8 december 2021

gepubliceerd: donderdag, 10 december 2020
foto: Bisdom Roermond
Jozefbeeldje van Smakt
Jozefbeeldje van Smakt

Paus Fran­cis­cus heeft 2021 uit­ge­roe­pen tot het jaar van Sint-Jozef. Hij maakte dit dins­dag 8 de­cem­ber bekend op het Hoog­feest van Maria On­be­vlekt Ont­van­gen. Het was op die dag name­lijk precies 150 jaar gele­den dat paus Pius IX de heilige Jozef van Nazareth uitriep tot ‘Patroon van de Uni­ver­se­le Kerk’.

Het bij­zon­dere Jozef­jaar is dins­dag 8 de­cem­ber direct van start gegaan, zo maakte de paus bekend in zijn apos­to­lische brief Patris Corde en het jaar wordt op 8 de­cem­ber 2021 af­ge­slo­ten. Met dit speciale thema­jaar wil paus Fran­cis­cus de heilige Jozef als beschermer extra be­na­druk­ken. Ook zijn rol als voedster­va­der wordt komend jaar extra belicht. De paus brengt dit in ver­band met de zorg voor armen en mi­gran­ten en ook met de rol van Jozef als patroon­hei­lige van de arbei­ders.

Ook de Covid-19 pandemie heeft meegespeeld in het besluit van de paus om een speciaal jaar aan Sint-Jozef te wij­den. “De pandemie heeft dui­de­lijk gemaakt welke bete­ke­nis gewone mensen hebben, al degenen die dage­lijks veel geduld tonen en hoop bie­den, waardoor ze een gevoel van medeverant­woor­de­lijk­heid zaaien,” aldus de paus. Volgens de paus lijken ze daar­mee op de heilige Jozef “deze onop­val­lende man, die dage­lijks, discreet en in het verborgene aanwe­zig is,” aldus paus Fran­cis­cus.

De Kerk wil dit jaar de devotie tot de ‘Bruidegom van de Moeder Gods’ extra sti­mu­leren. Gelo­vi­gen kunnen in dit Jozef­jaar ook een volle aflaat verdienen.

Bij­zon­dere Sint-Jozef­hei­lig­dommen

Neder­land kent vele kerken die zijn toegewijd aan Sint Jozef.
In Smakt bij Venray is een bekend bede­vaarts­oord van Sint Jozef.
Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose