Bisdom Haarlem-AmsterdamDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

The Missionary School is begonnen!

gepubliceerd: vrijdag, 20 september 2019

Hoe kunnen we onszelf meer laten zien, en getuigen van ons geloof, om meer (on)ge­lo­vi­gen te bereiken? Dit is de vraag en opdracht van twaalf jongeren, die eind augustus zijn gestart met The Missionary School.

Tijdens het eerste weekend hebben zij diverse creatieve en innovatieve oplossingen voor dit ambitieuze doel bedacht. Deze oplossingen kunnen alleen vrucht dragen als zij zijn geworteld in diep geloof en kennis van de Bijbel. Dit kwam terug in de diverse catecheses en gebedsmomenten tijdens het weekend. De ideeën worden komende jaar verder uit­ge­werkt en aan parochies ge­pre­sen­teerd.

Met kleine stappen grote dingen bereiken

De opdracht van de jongeren van The Missionary School sluit naadloos aan bij de woorden van Paus Franciscus. In zijn exhoratie ‘Gaudate et exsultate’ (Verheugt u en juicht), roept de Paus ons allen op tot heiligheid in deze wereld. Om via kleine stappen, grote dingen te bereiken. Heiligheid en het verlangen om de wereld en de Kerk te blijven vernieuwen. Ook de bijbel is duidelijk over onze opdracht: Gaat uit over de hele wereld en verkondigt het evangelie aan de hele schepping (Mc. 16:15).

Mgr. Hendriks steunt jongeren volledig

Dat verlangen tot vernieuwing, de honger naar geloofsverdieping en de motivatie om het geloof te verkondigen typeren de jongeren van The Missionary School. Monseigneur Hendriks sprak bemoedigend tijdens de opening van het 1ste weekend: “Ik ben zeer verheugd met deze mooie groep enthousiaste jongeren. Zij hebben mijn volledige steun”.

The Missionary School

The Missionary School is een uniek traject van bisdom Haarlem-Amsterdam voor jongeren. Gedurende 8 weekenden krijgen de deelnemers intensieve geloofsverdieping en praktische tools om hun per­soon­lijk geloof om te zetten in daden. Daarnaast krijgen zij vorming op het gebied van leider­schap en jon­ge­ren­werk. De deelnemers werken tenslotte aan een innovatief start-up project om jonge mensen binnen en buiten de kerk bij elkaar te brengen.

Innovatieve ideeën van jongeren in uw parochie.

U bent vast erg nieuwsgierig met welke plannen deze jongeren komen. We houden u nog even in spanning. Mocht u parochie openstaan voor het meewerken aan een missio­nair project op locatie, laat het ons dan weten. Ook als u verrassende inzichten en gedachten hebben, meld deze dan aan op: info@themissionary­school.nl. Wij zijn continu op zoek naar nieuwe inspiratie en samen­wer­king met uw parochie of organisatie.

Verslag pro­gram­ma eerste weekend

In het Juliana­klooster van het Diocesaan Heiligdom van O.L. Vrouw ter Nood in Heiloo kwamen de jongeren op vrijdag aan om hun missie te beginnen. Tijdens de opening sprak Harm Ruiter (oprichter van KISI Nederland) over hoe te vertrouwen op God bij het opzetten van nieuwe ini­tia­tie­ven. Het was een aanmoediging voor de jongeren om niet bang te zijn bij het opzetten van nieuwe start-ups tijdens dit traject. Daarna gaf Mgr. Hendriks een bemoedigende toespraak aan de jongeren, met de befaamde quote van Heilige Paus Johannes Paulus II (toen hij uit het vliegtuig stapte na zijn bezoek aan Nederland) “Wee mij als ik het evangelie niet verkondig”.

Reacties van enkele deelnemers:

  • “Mooi eerste weekend en dankbaar voor The Missionary School en alles wat het tot nu toe al heeft gebracht”
  • “Een fijn en motiverend weekend. Ik ging met een twijfel gevoel erheen, maar dat veranderde toch wel heel snel in een actief en gemotiveerd gevoel. Ik verheug mij op de andere weekenden. Leuke groep!”
  • “Het is heel fijn en gaaf om erbij te mogen zijn. De groep is leuk, dynamisch en gezellig. Super fijn dat er elke dag mis, aanbidding en Lauden zijn”

Zaterdag begon vroeg met een uur aanbidding voor het eten. Na de maaltijd werd er een sessie creatief denken gehouden om de creativiteit onder de jongeren te stimuleren. Een groot deel van de dag werd besteed aan geloofs­vor­ming. Daarin werden ver­schil­lende fundamentele geloofswaarheden besproken waarbij steeds de samenhang tussen de Bijbel, traditie en het sacramentele als onderbouwing werden gebruikt. In de avond stond de eerste brainstormsessie op het pro­gram­ma voor de Start-ups.

Zondag sprak Daan Schalkwijk over relationeel jon­ge­ren­werk, waarbij hij een demonstratie gaf met een aansteker en kaars. Als een aansteker uit staat dan zal je geen kaars kunnen aanste­ken. Maar als de aansteker aan staat, dan zal de kaars ontbranden. “Wij als jongeren moeten zorgen dat onze aan­steker aanstaat om het licht bij de ander te laten ontbranden?”. De laatste sessie van het weekend stond in het teken van Bijbelstudie waarbij belangrijke verbanden van het Oude Testament werden besproken.

Het eerste weekend kan oprecht een geslaagd weekend genoemd worden! Er zullen nog zeven weekenden plaats­vinden t/m juli 2020. Bid voor de jongeren en het traject! Dat het een bij­dragen mag leveren aan de opbouw van ons geloof en onze parochies.Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 19 november 2019Informatieavond jongerenbedevaart Rome Video
woensdag, 6 november 2019Ikhebeenwillibrordbijbelnodig.nl
woensdag, 6 november 2019Jongerencollecte
dinsdag, 29 oktober 2019Jongeren helpen met levensvragen
dinsdag, 22 oktober 2019Jongeren op bedevaart naar Rome
donderdag, 17 oktober 2019Encycliekreeks - Laborem Exercens
woensdag, 25 september 2019Bisschoppen organiseren jongerenbedevaart Rome Fotoreportage
donderdag, 5 september 2019Jongerenplatform zoekt versterking
dinsdag, 27 augustus 2019The Missionary School van start!
donderdag, 18 juli 2019Michael doet mee aan The Missionary School
donderdag, 11 juli 2019Mario doet mee aan The Missionary School
donderdag, 4 juli 2019Dominique doet mee aan The Missionary School!
woensdag, 26 juni 2019Thema WJD 2022 bekendgemaakt Video
woensdag, 22 mei 2019Tienerkamp BreakOut Fotoreportage
woensdag, 15 mei 2019Verslag Laudato si’ -avonden Fotoreportage
maandag, 29 april 2019Website Themissionaryschool.nl
donderdag, 25 april 2019Generation start-up
woensdag, 17 april 2019Wereldjongerendag Heemskerk Fotoreportage
dinsdag, 26 maart 2019Jongerenavonden encycliek Laudato Si’
maandag, 11 maart 2019The Missionary SchoolBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose