Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Pastoor drs. P. Th. Valkering

gepubliceerd: dinsdag, 2 april 2019

Gisteren, maandag 1 april 2019 heeft het bisdom Haarlem-Amsterdam een persbericht uit laten gaan waarin werd meegedeeld dat de bisschop pastoor drs. P. Th. Valkering van de Vredes­kerk in Amsterdam heeft gevraagd voorlopig zijn priesterlijke taken neer te leggen voor een bezinningsperiode.

De aanleiding was de publicatie van een boek van zijn hand dat zondag na afloop van de viering van zijn 25-jarig priesterfeest werd ge­pre­sen­teerd. In het boek verklaart pastoor Valkering openlijk dat hij zich gedurende deze 25 jaar dikwijls niet aan het celibaat heeft gehouden, wisselende seksuele contacten heeft gehad en ook worstelde met een pornoverslaving. Het bisdom is door de publicatie van het boek overvallen en publiek voor het blok gezet, en kon dan niet anders dan gisteren naar de media een publieke reactie geven.

In de publi­ci­teit gaat over het algemeen verloren dat pastoor Valkering, op grond van eerdere uitlatingen en publicaties, al langer met het bisdom in gesprek was. De bisschop heeft daarbij letterlijk aangegeven hem niet af te rekenen op zijn geaardheid, maar hem wel gevraagd zich te houden aan zijn celibaatsbelofte die hij bij zijn priester­wijding heeft afgelegd.

De pastoor had er ook voor kunnen kiezen om zijn worsteling met seksua­li­teit en celibaat open en eerlijk met de bisschop te bespreken. Die eerlijkheid zou zeker niet zijn afgestraft. Integendeel, er hadden met pastoor Valkering wegen gezocht kunnen worden om zich hierop te bezinnen en hulp te ontvangen. Dat is in het verleden met enkele andere priesters ook gebeurd.

Pastoor Valkering heeft echter gekozen voor een plotselinge publieke actie, waarin de bisschop op generlei wijze is gekend. Ook heeft hij daarbij geen enkele helderheid verschaft of hij in de toekomst wel bereid c.q. in staat is zijn celibaat te onderhouden.

In het persbericht van het bisdom heeft de bisschop aangegeven dat hij het waardeert dat de pastoor nu eerlijk zijn opvattingen en leefwijze bekend maakt, maar de wijze waarop ervaart als een overval. Het bisdom is in contact met de pastoor over het gebeuren.

In het persbericht van het bisdom heeft de bisschop aangegeven dat hij het waardeert dat de pastoor nu eerlijk zijn opvattingen en leefwijze bekend maakt, maar de wijze waarop ervaart als een overval. Het bisdom is in contact met de pastoor over het gebeuren.

Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose