Bisdom Haarlem-Amsterdam
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Mexico - Onze Lieve Vrouw van Guadalupe

gepubliceerd: woensdag, 30 januari 2019

Na een rela­tief korte vlucht kwamen de tien jon­ge­ren van de Mexico-reis in Mexico aan. Met een toe­ris­tische route wer­den ze naar het Groot-Semi­na­rie van Mexico-stad gere­den. Hier slapen ze gedurende hun tijd in dit mooie, groene en ietwat kou­dere land.

Het is dui­de­lijk dat de Mexi­caanse keuken anders is dan de Panamese. Een ge­mid­del­de maal­tijd bestaat uit maïstortillas, bruine bonen, zure room, kaas en guacamole. Nog steeds weinig diver­si­teit in de maaltij­den dus. Na een nachtje slapen gaan ze op dag twee naar Maria van Guadalupe. Hier­on­der het verhaal van de vrouw die voor 9 miljoen beke­ringen in zes jaar tijd zorgde.

Het verhaal van Onze Lieve Vrouw van Guadalupe

Juan Diego, een bekeerde indiaan, liep eens op de heuvel Tepeyac waar Maria aan hem verscheen. Ze zei “bouw hier een kerk voor bedroef­den om troost te vin­den”. Juan Diego ging daarom naar de bis­schop om toestem­ming te vragen, maar de bis­schop zei “Geef me een teken”. De bis­schop had al vele pogingen gedaan om te evan­ge­li­se­ren die steeds mislukten. Maria zei tegen hem op de vraag om een teken “Kom morgen­och­tend terug”, maar zijn oom was ziek en vroeg om een pries­ter te halen voor de zie­ken­zal­ving. Juan Diego nam daarom een omweg, maar Maria verscheen daarom onder aan de berg. Ze nam hem mee de berg op waar mid­den in de winter allerlei bloemen bloei­den en hij nam ze mee in zijn man­tel. Hij kwam met de bloemen bij de bis­schop die voor hem het teken waren dat de evangeli­sa­tie zou lukken. En op het moment dat die bloemen, waar­on­der Castiliaanse rozen, die voor de bis­schop het teken waren, uit z'n man­tel/tilma vielen verscheen de afbeel­ding van Maria op de man­tel.

Bij­zon­der­he­den van de afbeel­ding

Onze Lieve Vrouw van guadalupeIn de ogen van de afbeeling waren de aanwe­zigen te zien die aanwe­zig waren bij de ver­schij­ning op de man­tel op het hoornvlies, de voorlens en de achter­lens. De sterren op de man­tel zijn precies zoals de constellatie zoals het om kwart voor zeven ’s ochtends was. Het moment waarop Maria aan Juan Diego was ver­sche­nen op de kortste dag van het jaar. Binnen de Azteekse tradities was dit het moment waarop de maan en de duisternis het overwonnen van de zon en het licht. Zij be­schouw­den zich­zelf als kin­de­ren van de zon op zoek naar het leven en op deze dag offer­den ze velen mensen om het leven te behou­den.

Maria ver­telde aan hen dat haar Zoon zijn leven had geofferd en dat het niet (meer) nodig was om mensen te offeren om het leven te ont­van­gen. Maria van Guadalupe pastte zich vol­ko­men aan de cultuur van de Azteken aan. Ze had stijl haar, wat haar maag­de­lijk­heid liet zien, een band om haar buik als teken van haar zwan­ger­schap en moe­der­schap en een klavertje vier op haar buik, het Azteekse teken voor de aanwe­zig­heid van God en het leven. De bid­dende han­den en de gebogen knie beel­den gedans uit, wat voor de Azte­ken aangaf dat Maria vreug­de­vol is. Haar huidskleur was een mix tussen de Spaanse en Azteekse huidskleur wat doet her­in­ne­ren aan de oorlog waarbij Spaanse mannen de Azteekse vrouwen ver­krachtten. De kin­de­ren uit deze concepties wer­den niet geliefd door de Span­jaar­den en niet door de Azteken. Daar­mee was deze Maria een Maria voor de niet-gelief­den.

Juan Diego achtte zich­zelf ook niet zo hoog, maar Maria moe­digde hem aan. Onze lieve vrouw van Guadalupe is er daar­mee speciaal voor mensen met een laag zelf­beeld. De wolken in de afbeel­ding laten zien dat ze van een onbekende plek komt, ze staat voor de zon wat betekent dat ze een krach­tige vrouw is, het blauw van de man­tel mocht alleen de keizer dragen en dus liet ze zien dat ze als een keizerin is.

Verdere op­val­lend­he­den

Guadalupe betekent slangenver­trapper en op de heuvel waar Maria verscheen werd een slangengod vereert. Maria staat in de Bijbel ook bekend als slangenver­trapster (in Genesis). Het is onbekend hoe de figuur van Maria op de tilma aan­ge­bracht is en de kleuren zijn ook onbekend. De tilma bestaat uit cactusbla­de­ren die normaal 20 jaar mee­gaan en nu al 500 jaar. Maria van Guadalupe is patrones van de onge­bo­re­nen. Na de aanname van de abortuswet in Mexico lichtte er op de tilma een embryo op in de schoot van Maria tot een uur na de Mis. De kleine toevoe­gingen die in de loop der tijd aan de afbeel­ding zijn toe­ge­voegd ver­dwij­nen maar het ori­gi­neel blijft.

Maria verscheen aan de oudere oom die ziek was en zei haar naam aam hem want bij de Azteken waren de ouderen de meest ge­res­pec­teer­den.

Genieten van het strand Santa Clara en zwemmen in de Stille oceaan

In het gast­ge­zin van Panama­stad aten de b-reizi­gers van bisdom Haar­lem-Am­ster­dam als ontbijt pancakes met roerei. Ze pakten snel hun koffers in en namen afscheid. Ze wer­den gebracht naar de pa­ro­chie waar ze nog een Mis had­den. Na de Mis werd snel ontbeten met de gehele groep en toen ver­trok­ken ze met de bus rich­ting Santa Clara. De bus­reis was ongeveer 2 uur rij­den. Na de lunch zijn ze naar het strand gelopen. Ze hebben lekker gezwommen in de Stille Oceaan. Om 19.00 uur was het diner. Na het diner hebben ze de ge­tui­ge­nis van pries­ter Theo gehoord over zijn leven en roe­ping tot het pries­ter­schap.


Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 14 mei 2024Onderscheidingsavond levenskeuzen
donderdag, 2 mei 2024Jongerenbijeenkomst Jubeljaar 2025
zaterdag, 20 april 2024Bavodag
maandag, 18 maart 2024Paasgala voor oudere jongeren
maandag, 5 februari 2024Blauwe zusters bij WJD@Home Video
zaterdag, 27 januari 2024‘Ga door je leven met mentaliteit pelgrim’ Video
vrijdag, 26 januari 2024Katholiek Tienerkamp Breakthrough
vrijdag, 26 januari 2024What the WJD happened...
dinsdag, 16 januari 2024WJD@Home op Ameland
vrijdag, 24 november 2023Pausboodschap Wereldjongerendag
dinsdag, 21 november 2023Jongerenbedevaart naar Fulda
zondag, 19 november 2023Nagenieten van de KJD Video
dinsdag, 14 november 2023Bavodag 2024
zaterdag, 4 november 2023Jongerencollecte Video
dinsdag, 10 oktober 2023Together - Op reis voor de oecumene
dinsdag, 19 september 2023Katholieke Jongerendag
dinsdag, 29 augustus 2023Reünie Wereldjongerendagen
woensdag, 9 augustus 2023Weer behouden thuis
dinsdag, 8 augustus 2023WJD fotoserie maandag
maandag, 7 augustus 2023OnvergetelijkBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose