Bisdom Haarlem-AmsterdamDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Jongeren zijn niet de toekomst maar het heden

Pelgrims maken zich weer klaar voor vertrek uit Panama

gepubliceerd: zondag, 27 januari 2019

Pelgrimage naar het veld

Zoals altijd gingen de WJD-gangers in een grote stroom naar het veld om te over­nach­ten. Een relatief korte pelgrimage van 2½ km, waar we anderhalf uur over gedaan hebben. De tocht werd vergezeld door een hoop gezang in ver­schil­lende talen. Na de pelgrimage kwamen we aan op het veld.

We zaten relatief dicht bij het podium. Ook een klein groepje uit Soná, waar we het voor­pro­gramma hadden zat bij ons op het veld. De Panamezen zijn steeds ontroerd over ons afscheid. Vele foto’s, vriendenverzoeken, uitwisselen van nummers en al volop aan het whatsappen ondanks de taalbarrière. Voor de meesten van ons voelt het een beetje apart als iemand die je een paar keer naar de kerk heeft gebracht jouw nummer vraagt en appt hoeveel hij je al mist of wanneer iemand waarmee je op de foto bent geweest je uitgebreid appt en in een groepsapp stopt met allemaal Panamezen. Blijkbaar hechten de Panamezen zich snel aan ons.

Vigilie - community creates opportunity

Op het veld aangekomen konden we rustig even wat bijkomen en spelletjes spelen. Na een ontspannen tijd begon de avondwake. De Aanbidding werd ingeleid door Paus Franciscus. Hij sprak over hoe we onze pijnen en moeilijkheden bij Maria mogen neerleggen. Zoals de heilige Alfredo ook zijn moeilijkheden bij Jezus neerlegde. Daarnaast sprak de paus over dat we educatie, werk, familie en gemeen­schap nodig hebben om toekomst te creeëren. Gemeen­schap zorgt voor kansen. Tieners schamen zich om bij Jezus aan te sluiten, maar zoals Don Bosco een gemeen­schap van tieners verzamelde zo konden er weer kansen ontstaan. De paus moedigde ons nogmaals aan om in deze aanbidding onze pijnen en moeilijkheden bij Jezus neer te leggen.

De jongeren zijn niet de toekomst ...

Om zes uur ’s ochtends werden we met ongekend enthousiasme gewekt. De muziek staat vrijwel overal in Panama te hard dus op dit vroege uur leverde dat kleinere en grotere ochtendhumeuren op. Zo open en bloot met iedereen door elkaar is dat een interessant gebeuren. De ene persoon heeft een half uur tot een uur nodig om uit z’n slaapzak te komen en de andere persoon danst vanaf de eerste klanken al mee met de WJD-dans­groep.

Later op de ochtend hadden we de slotmis met de Paus. In zijn preek sprak hij over op missie gaan. We moeten als jongeren onze dromen blijven najagen anders worden het zwakke fantasieën. We moeten betrokken raken in de dromen voor morgen en er voor vechten, vechten voor je eigen ruimte. ‘Your space is today.’

“Jongeren jullie zijn niet de toekomst, we vinden dat leuk om te zeggen maar jullie zijn het heden. Leef de droom die God droomt niet morgen maar vandaag. Het zal je doen opstaan, doen bewegen, doen verwonderen. Open je voor de Heilige Geest, zodat er een nieuw Pinksteren op de wereld plaatsvindt.”

Aan het einde van de Mis smeekt de Paus bij Maria haar bescherming af voor de jongeren. Daarmee eindigt ook deze Mis met de aansporing en de woorden: ‘he aquí la sierva del Señor, hágase en mí según tu palabra.’ (Zie de dienstmaagd des Heren mij geschiede naar Uw woord, het thema van de WJD).

Carolien HoogenboomGerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 19 november 2019Informatieavond jongerenbedevaart Rome Video
woensdag, 6 november 2019Ikhebeenwillibrordbijbelnodig.nl
woensdag, 6 november 2019Jongerencollecte
dinsdag, 22 oktober 2019Jongeren op bedevaart naar Rome
donderdag, 17 oktober 2019Encycliekreeks - Laborem Exercens
woensdag, 25 september 2019Bisschoppen organiseren jongerenbedevaart Rome Fotoreportage
vrijdag, 20 september 2019The Missionary School is begonnen!
donderdag, 5 september 2019Jongerenplatform zoekt versterking
dinsdag, 27 augustus 2019The Missionary School van start!
woensdag, 26 juni 2019Thema WJD 2022 bekendgemaakt Video
woensdag, 22 mei 2019Tienerkamp BreakOut Fotoreportage
woensdag, 15 mei 2019Verslag Laudato sií -avonden Fotoreportage
maandag, 29 april 2019Website Themissionaryschool.nl
donderdag, 25 april 2019Generation start-up
woensdag, 17 april 2019Wereldjongerendag Heemskerk Fotoreportage
dinsdag, 26 maart 2019Jongerenavonden encycliek Laudato Sií
maandag, 11 maart 2019The Missionary School
vrijdag, 8 maart 2019The Missionary School
donderdag, 7 maart 2019Wat leer jij in The Missionary School?
woensdag, 6 maart 2019Netwerkende jongerenBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose