Bisdom Haarlem-AmsterdamDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Goede week vieren in Panama - WJD

gepubliceerd: zaterdag, 26 januari 2019

Kruisweg

Zo’n 150.000 jongeren vanuit de hele wereld zijn bij elkaar gekomen voor de Wereld­jonge­ren­dagen in Panama. Ze vieren de goede week door het herdenken van de kruisweg, de paaswake en de opstanding.

De wereld­jonge­ren­dagen draait om deze drie momenten. Vandaag was de kruisweg op het grote veld met de Paus. Een kruisweg waarbij niet de standaard staties werden herdacht, maar ook andere momenten uit Jezus’ laatste uren. Zoals Jezus wordt veraden door Judas, de ontkenning van Petrus, Jezus belooft Zijn koninkrijk aan de berouwende dief en Maria en Johannes onder het kruis. Bij elke statie was een korte reflectie en een gebed waarin een onze lieve vrouw, patroon­heilige van Latijns Amerika werd aangeroepen om te bidden. Zo werd onze Vrouwe van de rozen­krans, patrones van Guatemala, onze Vrouwe van de engelen, patrones van Costa Rica, onze Vrouwe van altijddurende bijstand geëerd in Haïti en onze Vrouwe van Goddelijke Voorzienigheid, patrones van Puerto Rico aangeroepen. De kruisweg werd vergezeld door dans en gezang door grote groepen. Er werd onder andere gebeden voor het milieu, misbruikte vrouwen en de jonge mensen.

Trinity

’s Avonds zijn we met een groep Nederlanders naar het optreden van Trinity geweest. Trinity is een pro­tes­tants chris­te­lijke band, die op eigen ini­tia­tief deze pelgrimage hebben ondernomen. Ze zien zichzelf als een bruggenbouwer tussen ver­schil­lende culturen. Ze zijn opgegroeid in een zendelingsfamilie in Peru en dus de Spaanse taal goed machtig. Ze verbinden de Zuid-Amerikaanse met de Europese cultuur en willen ook pro­tes­tan­ten en katho­lie­ken verbinden. Het was een relatief kort optreden, waarin ze er een echt feestje van maakte. Mooi hoe ze zowel Spaans als Engels spraken en zongen. Bijzonder is dat de lead-zanger gedurende het optreden zowel fluit, saxofoon als trompet gespeeld. In de muziek is echt de verbinding tussen de culturen te horen.

Typisch Panamees

Hoe langer we hier zitten, hoe beter we de cultuur leren kennen. Door de vele pre­sen­ta­ties hebben we de muziek met de salomon-screams en de dansen met prachtige jurken leren kennen. Vooral de grote gastvrijheid en vrijgevigheid van de Panamese cultuur vallen ons op. Binnen een paar uur voel je je al onderdeel van de familie, waar dat in Nederland veel langer zou duren. Ze zijn heel open en nemen je meteen mee naar verjaardags­feestjes. Op de verjaardags­feestjes wordt er veel gedanst en uiteraard een piñata kapot geslagen. Wat opvallende dingen zijn dat we heel veel Minnie Mouse zien, dat het plafond in mijn gastgezin van piepschuim is, dat er gastgezinnen zijn met smart-tv's, een stereo-installatie, smartphones, maar als wc een gat in de grond hebben waar kakkerlakken over de kleine en grote bood­schappen lopen.

De hele belevenis hier is ontzettend leerzaam. We bedanken God dat we dit mogen meemaken! Bid voor ons! Morgen is dé nacht op het veld en zondag de afsluitende Mis met de paus.

Carolien HoogenboomGerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 19 november 2019Informatieavond jongerenbedevaart Rome Video
woensdag, 6 november 2019Ikhebeenwillibrordbijbelnodig.nl
woensdag, 6 november 2019Jongerencollecte
dinsdag, 22 oktober 2019Jongeren op bedevaart naar Rome
donderdag, 17 oktober 2019Encycliekreeks - Laborem Exercens
woensdag, 25 september 2019Bisschoppen organiseren jongerenbedevaart Rome Fotoreportage
vrijdag, 20 september 2019The Missionary School is begonnen!
donderdag, 5 september 2019Jongerenplatform zoekt versterking
dinsdag, 27 augustus 2019The Missionary School van start!
woensdag, 26 juni 2019Thema WJD 2022 bekendgemaakt Video
woensdag, 22 mei 2019Tienerkamp BreakOut Fotoreportage
woensdag, 15 mei 2019Verslag Laudato sií -avonden Fotoreportage
maandag, 29 april 2019Website Themissionaryschool.nl
donderdag, 25 april 2019Generation start-up
woensdag, 17 april 2019Wereldjongerendag Heemskerk Fotoreportage
dinsdag, 26 maart 2019Jongerenavonden encycliek Laudato Sií
maandag, 11 maart 2019The Missionary School
vrijdag, 8 maart 2019The Missionary School
donderdag, 7 maart 2019Wat leer jij in The Missionary School?
woensdag, 6 maart 2019Netwerkende jongerenBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose