Bisdom Haarlem-AmsterdamDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Een wereld van verschil: WJD Panama

gepubliceerd: zaterdag, 19 januari 2019

Vreugde

De Panamese cultuur verschilt veel van de Neder­landse cultuur. Het is een wereld van verschil. De Panamezen zijn heel vreugdevol. Elke Mis wordt opge­luis­terd met vrolijke gezangen en eindigt in een waar feestje. Er wordt gezongen zonder ophouden met vele gebaren, wat elke ochtend een beetje als ochtendgymnastiek voelt. De vreugde van de Panamezen wordt ook zichtbaar in hun gevoel voor dansen en de trots op hun land. Ze presenteren graag hun traditionele dansen zoals bij­voor­beeld de merengue aan ons. Zo hebben we al twee keer een folklorische avond met pre­sen­ta­ties gehad en zal er nog een derde landenfestival zijn waarbij ver­schil­lende landen zich zullen presenteren. In onze voor­be­rei­dingsdagen in Nederland hebben we onszelf twee Hollandse polka’s aangeleerd. Deze dansen hebben we al twee keer laten zien, waarbij de Panamezen de tweede keer met ons mee konden doen.

Parade

Vandaag liepen we een parade welke normaliter op 5 november of met carnaval door de mensen uit Soná wordt gelopen. De gastgezinnen was gevraagd om de pelgrims in de traditionele kleding van Panama te kleden. Sommige jongeren kregen daarbij een complete outfit aan inclusief bijpassend schoeisel. Erg bijzonder om daarin rond te lopen. De parade bestond uit een aantal traditioneel versierde wagens en vele dansende Panamese kinderen. Na de wagens mochten alle pelgrims aansluiten in de parade waarbij veel of wat minder gedanst werd door menig Nederlander. Op het plein aangekomen volgde nog een waar feestje waarbij we de Panamezen nog wat Neder­landse dansjes hebben aangeleerd zoals het vliegerlied en de kabouterplopdans. We sloten af met de dans die bij iedereen bekend is: de macarena. Al met al zullen de ‘stijve’ Nederlanders met heel wat nieuwe danservaring terugkomen naar Nederland.

Attracties

Vandaag zijn we ook op excursie geweest waarbij wat hoogte­punten van Soná hebben gezien. We zijn bij een zadelmakerij geweest. Echt ambachtswerk waarbij geen enkele machine wordt gebruikt en mensen van ver komen om een zadel aan te schaffen. Daarna zijn we bij een kerk van de Heilige Joseph geweest, wiens feestdag op 19 maart groots wordt gevierd. Toen gingen we naar een boerderij waar ver­schil­lende soorten fruit worden verbouwd. Uiteraard kregen we ook daar een dansshow waarbij we zelf ook eens mochten mee dansen. Naast deze ac­ti­vi­teiten worden wij als blanke Hollanders als attracties gezien. Gedurende een dag vragen zo'n 20 Panamezen of ze met je op de foto mogen. Bijzonder om mee te maken wat een verschil in huidskleur teweeg kan brengen.

De laatste dagen in het bisdom Santiago de Veraguas breken aan. Maandag­och­tend zullen we om vijf uur vanuit Santiago naar Panamastad rijden, waar de Wereld­jonge­ren­dagen plaats­vin­den. Bid voor ons!

Carolien HoogenboomGerelateerde nieuwsberichten

woensdag, 6 november 2019Ikhebeenwillibrordbijbelnodig.nl
woensdag, 6 november 2019Jongerencollecte
dinsdag, 22 oktober 2019Jongeren op bedevaart naar Rome
donderdag, 17 oktober 2019Encycliekreeks - Laborem Exercens
woensdag, 25 september 2019Bisschoppen organiseren jongerenbedevaart Rome Fotoreportage
vrijdag, 20 september 2019The Missionary School is begonnen!
donderdag, 5 september 2019Jongerenplatform zoekt versterking
dinsdag, 27 augustus 2019The Missionary School van start!
woensdag, 26 juni 2019Thema WJD 2022 bekendgemaakt Video
woensdag, 22 mei 2019Tienerkamp BreakOut Fotoreportage
woensdag, 15 mei 2019Verslag Laudato sií -avonden Fotoreportage
maandag, 29 april 2019Website Themissionaryschool.nl
donderdag, 25 april 2019Generation start-up
woensdag, 17 april 2019Wereldjongerendag Heemskerk Fotoreportage
dinsdag, 26 maart 2019Jongerenavonden encycliek Laudato Sií
maandag, 11 maart 2019The Missionary School
vrijdag, 8 maart 2019The Missionary School
donderdag, 7 maart 2019Wat leer jij in The Missionary School?
woensdag, 6 maart 2019Netwerkende jongeren
woensdag, 6 maart 2019The Missionary SchoolBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose