Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

WJD-gangers de bergen in

Bezoek pater Roberto Gonzalez

gepubliceerd: woensdag, 16 januari 2019

Dins­dag 15 janu­ari zijn we met een groep van ongeveer 40 jon­ge­ren (de groep die zon­dag aankwam) naar Cerro Plata gegaan. Een plek waar met Neder­lands geld een aantal projecten zijn gefi­nan­cierd.

Pater Roberto Gonzalez woont in een van deze berg­dorpjes tussen de inheemse bevol­king. Onder politie­be­ge­lei­ding wor­den we geëscor­teerd. Als eerste komen we aan bij een agra­rische landbouw­school vernoemd naar de Neder­landse pater Piet Hulse­bosch, een kruisvaarder van Sint-Jan (93). Hier kunnen jon­ge­ren gratis naar school. Er is een kas met groene bonen, een veld met paprika's en een drainage­sys­teem, er wordt sla verbouwd en er zijn bomen met Panamese krui­den. Er zijn vier Neder­landers die hier elk jaar zes maan­den door­bren­gen en vrijwillig helpen. Een van die Neder­landers helpt met het kippen­pro­ject. Er is een broedmachine gebouwd om eieren uit te laten broe­den, waarbij de eieren door een ingenieus systeem allemaal tege­lijk hand­ma­tig wor­den omgedraaid.

Eerst effe bakkie doen

Na dit eerste verhaal moeten we volgens Pater Roberto eerst op z'n Hollands een bakkie doen voor we verder kon­den. Daarna bezochten we verder in de bergen een aantal gezinnen die onder­steund wor­den en deelnemen aan het kippen­pro­ject. Eigen­lijk is het heel simpel. De gezinnen moeten de kippen in een hok laten opgroeien, zodat kuikentjes niet wor­den opgegeten door het wild. Elke kuiken die tot een kip uitgroeit is een maal­tijd. Het is indruk­wek­kend om te zien hoe primi­tief deze mensen.

Roadtrip

Om de laatste twee gezinnen te bezoeken moeten we de bus verlaten en overstappen op trucks. We verzamelen ons in de achterbak van de trucks om de bergen in te gaan. Het is goed vast­hou­den en een hoop gewiebel. Het doet ons denken aan een ritje in de acht­baan vanwege de stijle bergen. De natuur om ons heen is prachtig om te zien. Al met al is het een bij­zon­dere trip.

Rust pakken

De groep die maan­dag­nacht aankwam heeft een rustige dag gehad. De dag werd begonnen met een Eucha­ris­tie­vie­ring. Daarna werd er gezwommen in een rivier en lekker uitgerust. Beide groepen zullen elkaar morgen­och­tend voor het eerst ontmoeten. Ze ver­blij­ven nu bei­den in gastgezinnen in Soná. Dat betekent voor de eerste groep dat ze van een gastgezin in el Marañon verhuisd zijn naar een nieuw gastgezin in Soná.

Carolien Hoogen­boomGerelateerde nieuwsberichten

vrijdag, 21 februari 2020Bavodag 2020 - Jij kent mij
maandag, 3 februari 2020Rob Polet begeleidt jongerenbedevaart Rome Video
vrijdag, 31 januari 2020Jongeren helpen met levensvragen
dinsdag, 19 november 2019Informatieavond jongerenbedevaart Rome Video
woensdag, 6 november 2019Ikhebeenwillibrordbijbelnodig.nl
woensdag, 6 november 2019Jongerencollecte
dinsdag, 22 oktober 2019Jongeren op bedevaart naar Rome
donderdag, 17 oktober 2019Encycliekreeks - Laborem Exercens
woensdag, 25 september 2019Bisschoppen organiseren jongerenbedevaart Rome Fotoreportage
vrijdag, 20 september 2019The Missionary School is begonnen!
donderdag, 5 september 2019Jongerenplatform zoekt versterking
dinsdag, 27 augustus 2019The Missionary School van start!
woensdag, 26 juni 2019Thema WJD 2022 bekendgemaakt Video
woensdag, 22 mei 2019Tienerkamp BreakOut Fotoreportage
woensdag, 15 mei 2019Verslag Laudato sií -avonden Fotoreportage
maandag, 29 april 2019Website Themissionaryschool.nl
donderdag, 25 april 2019Generation start-up
woensdag, 17 april 2019Wereldjongerendag Heemskerk Fotoreportage
dinsdag, 26 maart 2019Jongerenavonden encycliek Laudato Sií
maandag, 11 maart 2019The Missionary SchoolBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose