Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Mgr. Hendriks weer terug uit Lourdes

gepubliceerd: maandag, 17 september 2018

Samen met 240 pelgrims uit heel Nederland, waaronder een flinke groep vanuit ons bisdom, bezocht Mgr. Hendriks van 11 t/m 16 september de Maria­bede­vaarts­plaats Lourdes. “Het waren mooie dagen en het was geweldig om te zien hoeveel vrij­willigers zich inzetten voor de organisatie en de begeleiding van de bedevaart­gangers die zorg behoeven.”

Verslaving

Op zijn website Arsacal.nl beschrijft de hulp­bis­schop zijn ervaring:

“Lourdes is een weldadige verslaving: vele vrijwilligers zetten zich al vele jaren voor dit mooie doel in, waaronder de Lourdes­groep bisdom Haarlem-Amsterdam (zie foto). Mw. Marjan de Jong uit Haarlem nam afscheid als hoofd van de zorg, aan twee brancardiers mocht ik een erespeld uitreiken - een zilver, een goud - als erkenning voor jaren inzet. Twee artsen waren tijdens de bedevaart aanwezig evenals vele verpleegkundigen, reisleiders per hotel, organisatie vanuit Huis van de Pelgrim dat voor deze bedevaart verant­woor­de­lijk was en natuurlijk ook een aantal priesters en diakens, onder leiding van pastoor Harry Quaedvlieg. Sommige vrijwilligers moeten zich een week vrijmaken uit een drukke en verant­woor­de­lijke functie om dit vrijwilligerswerk te kunnen doen. De pelgrims zijn er duidelijk dankbaar voor, velen van hen voelen goed aan dat het iets bijzonders is dat mensen zich voor dit mooie doel een week vrij maken. Alles liep op rolletjes!

Het verblijf in Lourdes omvatte een mooi bedevaarts­pro­gramma met openings­viering en Mariahulde, kruisweg, inter­nationale H. Mis in de Pius X-basiliek, Lichtprocessie, H. Mis bij de grot, sacramentsporcessie, viering van barm­har­tig­heid en verschillende verdiepingsmomenten, waarvan ik er ook een heb gedaan over de bruiloft van Kana, waaraan het jaarthema van Lourdes was ontleend dat tevens mijn wapenspreuk is: “Doe maar wat Hij u zeggen zal”. Eén dag waren er excursies waarbij ik heb deelgenomen aan de middagtocht naar Gavarnie, waar ik in het kerkje een kastje zag hangen met schedels van Tempeliers (zie fotoserie).

De bisschop van Lourdes-Tarbes had de bisschop van Quimper en mij uitgenodigd voor een lunch en ook dat was een mooie gelegenheid om allerlei ervaringen uit te wisselen en de ont­wik­ke­lingen in het kerkelijk leven te bespreken.

Er waren allerlei pelgrims­groepen in Lourdes aanwezig, uit Duitsland, Ierland, Schotland en vooral veel Italiaanse groepen: uit Napels, Sicilië en een zeer grote bedevaart uit het bisdom Milaan met de nieuwe aarts­bis­schop.”

Homilie

De homilie die Mgr. Hendriks hield bij de grot is na te lezen op zijn website:

 
Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose