Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Nieuw leven voor de Sint Jeroensbedevaart

gepubliceerd: zondag, 2 september 2018

Al lange tijd speelde de gedachte bij een aantal wandel­vrienden de oude bede­vaart naar Sint Jeroen in Noordwijk in ere herstellen. Zaterdag 1 september vertrok een groep pelgrims vanuit de Bavo naar Noordwijk. Een traditie is in ere hersteld.

Bede­vaart

Zij hadden het zo vaak geroepen dat er eigenlijk geen weg meer terug was. Op 1 september 2018 was het dan na lange tijd weer zo ver. In klein comité is de 22 kilometer lange weg bewandelend. Het was een mooie tocht die de groep met veel plezier en in eenheid met elkaar en hun omgeving heeft afgelegd. Vanaf de Sint Bavo basiliek in Haarlem is door de duinen naar Noordwijk gewandeld. Maar waar gingen ze exact naartoe?

Sint Jeroen

In het jaar 851 vestigde de Ierse mis­sio­na­ris Jeroen zich in Noordwijk. Hier stichtte hij een eerste christelijke geloofs­ge­meen­schap. Vijf jaar later werd Noordwijk getroffen door aanvallen van Vikingen. Zij namen Jeroen gevangen en besloten hem te berechten. Hij werd verhoord, maar weigerde zijn geloof af te zweren. Op 17 augustus 856 is hij ter dood veroordeeld en onthoofd. In de jaren daarna stroomden vele pelgrims ter bede­vaart naar Sint Jeroen in Noordwijk.

Bede­vaartsoord

In 1429 verleende de bisschop van Utrecht het dorp de officiële status als bede­vaart­plaats. Dit werkte als een kathalysator op de grote groepen pelgrims. In 1574 kwam de kerk in protestantse handen. Hierdoor kwam aan de bede­vaarten een einde. Pas in de loop van de negentiende eeuw kwam er in de verering van Jeroen opnieuw een opleving. In 1892 verleende zelfs paus Leo XIII het dorp opnieuw de status van bede­vaart­plaats.

Vanuit heel wat plaatsen in het toenmalige bisdom Haarlem werden jaarlijks bede­vaarttochten naar Noordwijk geor­ga­ni­seerd. Vele bede­vaart­gangers liepen de tocht vanuit de parochiekerk naar het Martelveld, de plaats waar volgens de overlevering Jeroen was terechtgesteld.

Nieuw leven voor de bede­vaart

Deze vorm van bede­vaart raakte vanaf halverwege de jaren zestig van de twintigste eeuw in onbruik. Tot dit jaar dus! Voor 2019 staat de volgende al op de planning. Vanaf de basiliek in Haarlem naar de Jeroens­kerk in Noordwijk. Dit zal de eerste zijn waarbij iedereen zich kan aansluiten. De organisatie hoopt op vele aanmeldingen.

Fotoserie

Onderstaande fotoserie geeft een mooie indruk van een goede bede­vaart op een prachtige dag.
Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose