Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Eigenheid van kerkelijke organisaties

Dag drie besturencursus - Vraag om bijzondere bestuursstijl

gepubliceerd: dinsdag, 4 september 2018
foto: Elvike Imelman
Spreker: Martijn van Helvert
Spreker: Martijn van Helvert
Spreker: Marieke Wijnbeld
Spreker: Marieke Wijnbeld

Op zaterdag 22 september 2018 wordt tijdens de derde cursusdag van de besturen­cursus de ‘eigenheid’ van kerkelijke organisaties behandeld. Parochies en (I)PCI’s kennen bijzondere juridische spelregels die zijn vastgelegd in reglementen. Daarnaast zijn we als Kerk voor het grootste deel afhankelijk van vrijwilligers. Dat vraagt om een aparte bestuursstijl!

Programma

De studiedag begint om 9.45 uur in het Diocesaan Missionair Centrum, Hoogeweg 65, te Heiloo met een Eucha­ris­tie­viering in de kapel van het klooster op de eerste verdieping. Hulp­bis­schop mgr. J. Hendriks zal hierin voorgaan. De cursus begint om 10.30 uur en duurt tot 16.00 uur, waarbij een lunch (kosteloos) wordt aangeboden.

In de ochtend worden de cursisten door mr. M. Wijnbeld wegwijs gemaakt in het juridische kader van een kerkelijke organisatie zoals een parochie of een (I)PCI. Dit klinkt wellicht taai, maar uit ervaring van voorgaande jaren is gebleken dat deze ochtend juist vele bestuurs­leden erg aanspreekt door de geboden helderheid. Aan de hand van casuïstiek gaat Marieke Wijnbeld in op allerlei juridische kwesties die wellicht ook bij u in de parochie voorkomen.

In de middag ontvangen wij – dit jaar voor het eerst – drs. M. van Helvert over het aansturen en omgaan met vrijwilligers. Een kerk­ge­meen­schap is een lokale vrijwilligers­orga­ni­sa­tie die vanuit een groter geheel ‘ideologisch’ wordt aangestuurd. Dat vraagt om een aparte bestuursstijl. De vanzelfsprekende inzet is er niet meer. Een en ander vraagt in deze tijd om een andere aansturing. Martijn van Helvert is sinds november 2014 lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA.

Aanmelden

Net als met de andere cursusdagen is het mogelijk om aan losse studiedagen deel te nemen. Aanmelden voor deze derde cursusdag kan tot 8 september via secretariaat@bisdomhaarlem-amsterdam.nl. Vermeld hierbij uw huidige bestuursfunctie of indien u geen bestuursfunctie heeft een korte motivatie waarom u graag zou willen deelnemen aan deze cursus. De KSBW neemt de kosten voor deze cursus geheel voor zijn rekening. Het kost u dus niets.

 
Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose