Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Vijftig jaar Duits vakantiepastoraat op Texel

Weekend 4-5 Augustus - jubileumvieringen

gepubliceerd: dinsdag, 31 juli 2018

Al vijftig jaar voorziet het Duitse bisdom Essen in pastorale zorg tijdens de grote vakantie op ons meest westelijke waddeneiland, Texel. In het weekend van 4 en 5 augustus wordt hier feestelijk bij stilgestaan. Zowel Mgr. Franz Overbeck van Essen alsook Mgr. Hendriks zullen hierbij aanwezig zijn.

Bistum Essen - Touristenseelsorge

Zon, zee, strand... een paar ingrediënten voor een vakantiegevoel. Voor veel mensen begint dat op de veerboot naar het noordelijkste deel van ons bisdom, het eiland Texel. Ook onze oosterburen weten deze vakantieplek al jaren te vinden. En sinds de zomer van 1968 is het bisdom Essen uit het Duitse Ruhrgebied iedere zomer met priesters en vrijwilligers op Texel aanwezig.

De Duitse priester Maximilian Strozyk (31) is deze zomer weer drie weken lang vakantiepastor op Texel: “Iedere zomer zijn we negen weken present op Texel. We staan met onze caravan op een camping bij De Koog, vlak bij het strand en de kerk. Je kunt ‘m niet missen. Met drie teams van vier personen, een priester en drie vrijwilligers, bemensen wij dit vakantiepastoraat een zomer lang.”

Dat er behoefte aan is – en dat al vijftig jaar – blijkt uit de interesse, want op zondagmorgen zit de kerk stampvol. Zo’n vierhonderd Duitse toeristen zitten en staan in de kerk om samen te vieren. Ze vieren vakantie en hun geloof

Het Duitse Texel Seelsorge vakantiepastoraat biedt nog meer voor de ziel. Zo zijn er naast de kerkdiensten ook allerlei andere, leuke activiteiten voor jong en oud. Er is het wekelijkse ‘duinzingen’ (met gitaar en een breed repertoire wordt er in een duinpan flink meegezongen door Jan en alleman), de boeken- en spelletjesuitleen, een krimidiner, Bijbelse escaperoom, Frühshoppen, een zondag­middagbrunch, maar ook geloofs­ge­sprekken en in­di­vi­dueel pastoraat. Kortom, een breed aanbod voor de toerist en zijn/haar welzijn.

Strozyk: “Vakantietijd is letterlijk even afstand nemen van de dagelijkse dingen. Even je niet meer druk hoeven maken over werk, de zorg voor of over anderen, stad of dorp, van alle sociale contacten. Vakantie vieren is even vrij zijn, een goede tijd voor bezinning en ontspanning, maar het is juist ook een tijd waarin levensvragen naar boven komen, dus ideaal om je geloof en je leven met anderen te delen. Om na de vakantie weer opgeladen te beginnen. Daarom zijn wij iedere zomer op Texel.”

5 juli tot 2 september - 50 jaar Touristenseelsorge

Programma

Zaterdag 4 augustus 14.50 uur Koffietafel waar iedereen iets voor meebrengt
19.30 uur Heilige Mis in De Cocksdorp
aansluitend vrijmarkt tot 22.50 uur
Zondag 5 augustus 11.00 uur Heilige Mis in De Koog
aansluitend jubileumfeest rondom de kerk

Meer informatie

 

(Foto’s: Texel Seelsorge Bistum Essen)
Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose