Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Drieluik over Maria door Mgr. Hendriks

gepubliceerd: dinsdag, 29 mei 2018

katholiekleven.nlWaarom is Maria zo belangrijk voor ons? Dat vertelt Mgr. Hendriks in een drietal video’s vanuit de kathedrale basiliek Sint Bavo in Haarlem waarvan nu het derde deel is uitgebracht.

 

 

 

Video #1

Mgr. Hendriks vertelt wat we zien op de schildering van de bruiloft van Kana (Johannes 2, 1-11) en hoezeer Maria bij het werk van Jezus betrokken is.

Video #2

“Maria is voor ons een prachtig voorbeeld.” Dat zegt Mgr. Hendriks in dit filmpje over de aankondiging van de engel Gabriël aan Maria. “De engel Gabriël vraagt aan Maria of zij bereid is om de moeder van God te worden. De hele hemel kijkt toe. Ze willen allemaal horen wat Maria gaat zeggen.”

De hulp­bis­schop van het bisdom Haarlem-Amsterdam wijst daarbij op een prachtige schildering in de kathedrale basiliek van Sint Bavo in Haarlem.

De Kerk viert Maria Bood­schap (Aankondiging van de Heer) op 25 maart, negen maanden voor Kerstmis, de geboortedag van Christus. In 2018 was 25 maart echter Palm­zondag. Het Hoogfeest van Maria Bood­schap werd daarom gevierd op maandag 9 april.

Video #3

Elk jaar viert de Kerk op 31 mei Maria Bood­schap (of: Maria Visitatie). Bij het Maria-altaar in de Kathedrale basiliek Sint Bavo vertelt Mgr. Hendriks over de betekenis van dit feest.

Maria bezoekt haar nicht Elizabeth van wie ze heeft gehoord dat deze ook zwanger is. Mgr. Hendriks: “Op de rechterafbeelding op dit Maria-altaar staat in het Latijn: Gezegend zijt gij onder de vrouwen. Dat zijn de woorden waarmee Elizabeth haar begroette. En zo zou je kunnen zeggen dat Elizabeth eigenlijk de eerste is die Maria vereerde.”

In het midden van het altaar wordt Maria afgebeeld als koningin op een zetel. “Ze heeft haar zoon Jezus op haar arm, die ze aan ons presenteert,” vertelt Mgr. Hendriks. Hij schetst een parallel met de betekenis die in het Oude Testament wordt gegeven aan de koningin-moeder en legt uit hoe Maria die vormgeeft.

Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose