Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Conferentie - Schoonheid van de ouderdom

Zaterdag 9 juni - 12.00 uur - Mozes en Aäronkerk, Amsterdam

gepubliceerd: woensdag, 16 mei 2018

We leven in een geïndividualiseerde samenleving waarin zelfredzaamheid en autonomie de norm lijken te zijn en de maakbaarheid van het leven en het zoeken van ‘geluk’ de heersende zingevingswaarden zijn. Deze conferentie laat zien hoe mooi ouderen ook in hun kwetsbaarheid zijn.

Ouderdom is méér
dan genieten van je pensioen
of wachten op het einde

Achtergrond

In de populaire beeld­vor­ming over ouderen ligt de nadruk eenzijdig op vitaliteit, kracht en ondernemingszin. Verlies, pijn en lijden blijven meestal buiten beeld en worden beschouwd als te vermijden of te compenseren. Lichamelijk en mentaal verval speelt zich af achter de (gesloten) deuren van thuis- en verpleeghuiszorg. Daarover horen we alleen bij protesten tegen tekorten in de zorg.

Ouderen zelf worden elke dag geconfronteerd met hun kwetsbaarheid, en met een samenleving die hun vraagt: Hoe lang accepteer jij dit nog en hoe lang wil je ons nog tot last zijn? Waar ligt bij jou de grens?

Sant’ Egidio

In het kader van Voorhof Amsterdam organiseert Sant’ Egidio op zaterdag 9 juni 2018 van 12.00 tot 17.30 uur een conferentie waarin we op zoek gaan naar de schoonheid van de ouderdom en naar een nieuwe manier van kijken en spreken over alle aspecten van het oud worden. De bijeenkomst is bedoeld voor ouderen, familieleden en mantel­zorgers, professionals, studenten en vrijwilligers, en iedereen die oud hoopt te worden.

Thema’s

Thema’s die aan de orde kunnen komen zijn: afhankelijkheid; vriend­schap; verlies, afscheid en pijn; gedragen worden door relaties met anderen; kwetsbaarheid; tijd. Sprekers Vonne van der Meer (schrijfster), Gerbert van Loenen (journalist), Anne Christine Girardot (regisseur) en Katrien Van de Weghe (vrijwilliger) brengen ieder op hun eigen manier het leven van ouderen voor het voetlicht en gaan in gesprek met de zaal. Gespreksleider is Laetitia van der Lans.

Programma

12.00 uur Lunch voor ieder die wil
13.30 uur Conferentie
16.30 uur Nazit / borrel
17.30 uur Einde

Details

datum: zaterdag 9 juni 2018
tijd: 12.00 uur - lunch voor wie wil
13.30 tot 17.30 uur - conferentie
locatie: Mozes en Aäronkerk, Waterlooplein 207, 1011 PG Amsterdam
informatie: 020 - 233 15 22
info@santegidio.nl
www.santegidio.nl

 

Conferentie - Schoonheid van de ouderdom
Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose