Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Danny Hakvoort presenteert eindverslag presynode

gepubliceerd: donderdag, 29 maart 2018

Danny Hakvoort overhandigde woensdag 29 maart, aan het einde van de Chrismamis in Bisdom ’s-Her­to­gen­bosch, het eindverslag van de pre-synode aan mgr. Mutsaerts. De hulp­bis­schop van ’s-Her­to­gen­bosch is portefeuillehouder jeugd en jongeren namens de Nederlandse Bis­schop­pen­con­fe­ren­tie en toevallig komt Danny uit hetzelfde bisdom.

Van 19 tot 24 maart 2018 spraken 340 jongeren uit de hele wereld met elkaar over het thema ‘jongeren, het geloof en de onderscheiding van de roeping’. Ze waren naar Rome gegaan op uit­no­di­ging van het Vaticaan om mee te denken in voor­be­rei­ding op de Gewone Algemene Bis­schop­pen­synode die in oktober over hetzelfde thema wordt gehouden.

Bij de overhandiging

Bij de overhandiging sprak Danny de woorden die hij had meegekregen toen hij naar de pre­synode vertrok: “Hoop heeft twee dochters: ongenoegen en moed. ongenoegen om hoe de dingen gaan, moed om de dingen beter te maken dan ze zijn.” (Augustinus).

Danny vertelde ook hoe het document tot stand is gekomen: “Het is een proces geweest voor en door jonge mensen, samen hebben we de vragen die door het Vaticaan gesteld zijn beantwoord in kleine groepjes en vervolgens gebundeld in een verslaglegging aan de vertaal­groep. Hierna heeft de vertaal­groep de meest voorkomende antwoorden geselecteerd, deze zijn samen­ge­voegd in een document, dat door jongeren zelf is vertaald. Ook de pers­con­fe­ren­tie is door onszelf voorbereid. Het bijzondere aan het document vind ik dat we er met jongeren uit de hele wereldkerk aan gewerkt hebben. Je merkt dan toch dat bij ons in het Westen heel andere onderwerpen spelen dan bij­voor­beeld in Afrika, Azië of Zuid-Amerika. Voor ons als deelnemers was het goed om van elkaar te horen en zo ook ons perspectief op de Kerk te verbreden. En ondanks de verschillen hebben we ook veel met elkaar gemeen, ook dat was fijn om te delen.”

Danny benadrukte dat het document is bedoeld als hulpmiddel, om een indruk te geven van de ervaringen van jongeren. Het document is volgens hem vooral informatief. “Wij geven aan waar wij staan en leggen deze realiteit bij de bis­schop­pen neer. Inherent aan zo’n proces is dat niet alles benoemd kan worden in één document.”

Hoop

Danny sprak zijn hoop uit voor de Bis­schop­pen­synode in oktober: “Paus Franciscus heeft aan het begin van de week gezegd dat de kerk risico’s moet durven nemen, wie geen risico’s neemt wordt oud. Onze bis­schop­pen zijn volgens mij nog jong en ik hoop dan ook dat het document ons zal helpen om samen onze creatieve en transparante Kerk op te bouwen.”

Eindverslag

Op de speciale website is het eindverslag onder andere in het Engels te vinden.

 

(bron: rkkerk.nl; foto’s: Wim Koopman)Gerelateerde nieuwsberichten

woensdag, 25 september 2019Bisschoppen organiseren jongerenbedevaart Rome
vrijdag, 20 september 2019The Missionary School is begonnen!
donderdag, 5 september 2019Jongerenplatform zoekt versterking
dinsdag, 27 augustus 2019The Missionary School van start!
woensdag, 26 juni 2019Thema WJD 2022 bekendgemaakt Video
woensdag, 22 mei 2019Tienerkamp BreakOut
woensdag, 15 mei 2019Verslag Laudato sií -avonden
maandag, 29 april 2019Website Themissionaryschool.nl
donderdag, 25 april 2019Generation start-up
woensdag, 17 april 2019Wereldjongerendag Heemskerk
dinsdag, 26 maart 2019Jongerenavonden encycliek Laudato Sií
maandag, 11 maart 2019The Missionary School
vrijdag, 8 maart 2019The Missionary School
donderdag, 7 maart 2019Wat leer jij in The Missionary School?
woensdag, 6 maart 2019Netwerkende jongeren
woensdag, 6 maart 2019The Missionary School
dinsdag, 5 maart 2019Tienerkamp BreakOut
maandag, 4 maart 2019The Missionary School
zaterdag, 2 maart 2019WJD Vlog #2 Locals of Panama Video
vrijdag, 1 maart 2019Informatieavond The Missionary SchoolBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose