Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Mgr. Joop Stam treedt terug als proost van het kapittel

gepubliceerd: vrijdag, 16 februari 2018

Oud deken mgr. Joop Stam (83) is nog steeds zeer actief, onder meer in de Sint Nicolaas­basi­liek en als kerkelijk assistent van Sant’ Egidio in de Mozes en Aäronkerk, waarvan hij rector is of als assistent in Krommenie. Als proost (voorzitter) van het kapittel heeft hij nu besloten terug te treden.

Mgr. Stam was jarenlang deken van Amster­dam, rector van de Sint Nicolaas­basi­liek, bedrijfsaalmoezenier en hij werd dit jaar veertig jaar geleden voor het eerst in het kapittel benoemd. In de kapittel­ver­ga­dering van donderdag 15 februari werd gesproken over mogelijke nieuwe benoemingstermijnen van de leden van het kapittel omdat de huidige termijnen afgelopen zijn. De voorzitter, proost Joop Stam, vond het een goede gelegenheid om terug te treden. Hij zal door de bisschop tot ere-kannunik worden benoemd.

Na afloop van de vergadering werd van dit ‘historische moment’ bijgaande foto gemaakt.

De bisschop en het bisdom is mgr. J. Stam zeer dankbaar voor zijn hartelijke en gelovige inzet waarin we steeds zijn liefde voor Christus en de Kerk konden merken. Die inzet zal blijven, al is het niet meer als proost van het kapittel, maar wel in de verschillende pastorale en liturgische taken die hij blijft vervullen.

Mgr. Hendriks schrijft op zijn website Arsacal.nl: “Hartelijk dank, mgr. Joop Stam, voor de prettige wijze waarop je de verga­de­ringen altijd hebt geleid.”

De aankondiging kwam - zonder het te weten - precies op de dag waarop paus Franciscus een Motu Proprio heeft bekendgemaakt dat heet “Leren om afscheid te nemen” (“Imparare a congedarsi”) en dat gaat over het aanbieden van ontslag op 75-jarige leeftijd voor verschillende kerkelijke ambten vooral in de Romeinse curie en de pauselijke diplomatie.
Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose