Bisdom Haarlem-Amsterdam
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

‘Ridder en Mysticus’ - Han Bijvoet

Tentoonstelling • van 1 april t/m 28 oktober • KathedraalMuseum

gepubliceerd: dinsdag, 21 maart 2017

Op vrijdag 31 maart vindt in het KathedraalMuseum van de Nieuwe Bavo in Haarlem de officiële opening plaats van de tentoon­stelling ‘Ridder en Mysticus’ - Han Bijvoet (1897-1975) – kunst­schilder te Haarlem.

Han Bijvoet was een bijzonder veelzijdig kunstenaar met een enorm oeuvre aan o.a. glas-in-loodramen, wand­schilderingen en beeldhouwwerken. Bijvoet begon zijn opleiding aan de kunstnijverheids­school in Haarlem, gevolgd door de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (1916-1922) als leerling van Antoon Derkinderen en Richard Roland Holst.

Zijn levenswerk zijn de vele kunstwerken die in de Nieuwe Bavo in Haarlem te zien zijn. Meer dan veertig jaar werkte hij daar. Naast ramen en wand­schilderingen zijn er ook houtsnijwerk voor biechtstoelen, lichtkronen, kruiswegstaties en vaandels van zijn hand te vinden.

Naast religieuze kunst voerde Bijvoet ook opdrachten uit voor particulieren en instellingen en maakte ramen voor gebouwen in onder meer Aerdenhout, Amsterdam, Den Haag, Driehuis, Haarlem, Hansweert, Heemstede, Heerhugowaard, Heiloo, Krommenie, Laren, Ter Apel,Warmond en Lorenzo Marques (Mozambique).

De tentoon­stelling in het KathedraalMuseum en de publicatie van bijbehorende monografie is de uitgelezen gelegenheid om deze bijzondere kunstenaar opnieuw te ontdekken.
 
De tentoon­stelling is vanaf zaterdag 1 april tot en met zaterdag 28 oktober voor het publiek geopend. Openingtijden: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur.
Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose