Bisdom Haarlem-Amsterdam
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Drie miljoen mensen bij slotmis

Wereldjongerendagen van 2016 in Krakau

gepubliceerd: maandag, 29 juli 2013

De Wereld­jonge­ren­dagen in Rio de Janeiro zijn vandaag officieel afgesloten. Dat gebeurde tijdens een hoogmis met paus Franciscus op het strand van Copacabana. Volgens diverse schattingen hebben zo’n drie miljoen mensen aan de slotmis deelgenomen.

Veel van de WJD-pelgrims hadden de nacht op het strand doorgebracht, waar gister­avond een avondwake plaatshad. In de loop van de ochtend voegden vele inwoners van de stad zich bij hen.

Grootste WJD sinds Manilla

Slotviering Wereldjongerendagen 2013Het vijfdaagse geloofsfestival en het daaraan verbonden pausbezoek was een van de grootste evenementen die Rio de Janeiro ooit beleefd heeft. Het werd door lokale politici beschouwd als een goede generale repetitie voor de Olympische Zomerspelen die in 2016 in deze metropool zullen plaats­vin­den.

Wereld­jonge­ren­dagen 2016 in Krakau

Aan het einde van de slotmis maakte de paus de locatie van de volgende editie van de Wereld­jonge­ren­dagen bekend. Die zullen over drie jaar plaats­vin­den in de Poolse stad Krakau.

Staatshoofden

Bij de viering waren diverse Latijns-Amerikaanse staatshoofden aanwezig. Zij waren daar op uit­no­di­ging van de Braziliaanse president Dilma Rousseff. Onder hen was Desi Bouterse, president van Suriname. Hij zat naast Evo Morales, zijn Boliviaanse ambtsgenoot.

Evan­ge­li­sa­tie

In zijn homilie riep paus Franciscus de jongeren vandaag op tot actieve evan­ge­li­sa­tie. Ook vond hij het hoog tijd worden dat Latijns-Amerika de wereld mis­sio­na­rissen levert.

Gister­avond tijdens een vlammende preek drukte de paus de pelgrims op het hart om zichzelf niet te verlagen tot parttime-christenen, maar zich geheel in te zetten voor de opbouw van de Kerk en van een wereld van gerechtigheid, liefde, vrede en solidariteit. Verder zei hij dat kerkelijke ambtsdragers de opdracht hebben om op zoek te gaan naar de armen en de niet-kerkelijken om hen te dienen en Christus’ liefde te laten ervaren.

Sfeer

De sfeer onder de gelovigen was vandaag intens, ingetogen en devoot, zo lieten verslaggevers weten. De hoogmis had de gewone liturgische vorm voor pontificale vieringen, maar de muziek was eigentijds en vergelijkbaar met de liederen die worden gezongen in de vele evangelische en pentecostale kerk­ge­meen­schappen in Brazilië. De diverse zangers werden begeleid door een koor, een orkest en een popband. Brazilianen met een kind in de arm brachten de eucharistische gaven naar het altaar, waar de paus deze in ontvangst nam. (WJD.nl)

Paus is weer thuis

Middels een tweet maakte paus Franciscus bekend dat hij weer thuis is. “Ik ben weer thuis, en ik verzeker jullie dat mijn vreugde groter is mijn vermoeidheid!”

Paus Franciscus twittert: I am back home, and I assure you that my joy is much greater than my exhaustion!

Bij thuiskomst ging paus Franciscus overigens rechtstreeks naar de Basiliek van Santa Maria Maggiore om bij Maria te bidden. Als cadeau liet hij een groen sportshirt en een voetbal achter aan de voeten van het beeld van Maria.

Video

Screenshots
Gerelateerde nieuwsberichten

woensdag, 6 november 2019Ikhebeenwillibrordbijbelnodig.nl
woensdag, 6 november 2019Jongerencollecte
dinsdag, 22 oktober 2019Jongeren op bedevaart naar Rome
donderdag, 17 oktober 2019Encycliekreeks - Laborem Exercens
woensdag, 25 september 2019Bisschoppen organiseren jongerenbedevaart Rome
vrijdag, 20 september 2019The Missionary School is begonnen!
donderdag, 5 september 2019Jongerenplatform zoekt versterking
dinsdag, 27 augustus 2019The Missionary School van start!
woensdag, 26 juni 2019Thema WJD 2022 bekendgemaakt Video
woensdag, 22 mei 2019Tienerkamp BreakOut
woensdag, 15 mei 2019Verslag Laudato sií -avonden
maandag, 29 april 2019Website Themissionaryschool.nl
donderdag, 25 april 2019Generation start-up
woensdag, 17 april 2019Wereldjongerendag Heemskerk
dinsdag, 26 maart 2019Jongerenavonden encycliek Laudato Sií
maandag, 11 maart 2019The Missionary School
vrijdag, 8 maart 2019The Missionary School
donderdag, 7 maart 2019Wat leer jij in The Missionary School?
woensdag, 6 maart 2019Netwerkende jongeren
woensdag, 6 maart 2019The Missionary SchoolBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose