Bisdom Haarlem-Amsterdam
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Massale vigilie: een spiritueel en evangelisch feest

Jezus geeft zijn atleten iets groters dan de Wereldbeker

gepubliceerd: zondag, 28 juli 2013

Ongeveer twee miljoen gelovigen hebben zaterdag deelgenomen aan de avondwake van de Wereld­jonge­ren­dagen in Rio de Janeiro. De bijeenkomst bestond uit zang, drama, getuigenissen en een vlammende preek van paus Franciscus. De wake werd afgesloten met de aanbidding van het Aller­heiligste Sacrament.

De WJD-vigilie zou aanvankelijk plaats­vin­den op een groot veld, maar vanwege de aanhoudende regen moest de organisatie uitwijken naar het strand van Copacabana. Niet bepaald tot het verdriet van de honderdduizenden WJD-pelgrims en andere belang­stel­lenden. Zij waren immers al gewend geraakt aan het 3 km lange terrein aan de zee, waar eerder deze week al verscheidene vieringen hadden plaats­ge­von­den.

Campus Fidei

Het bouwterrein van de KerkPaus Franciscus had zijn toespraak echter gebaseerd op de naam van het veld: Campus Fidei (‘Veld des Geloofs’). Hij doopte het strand van Copacabana voor de gelegenheid om in een nieuw ‘geloofsveld’. In zijn toespraak sprak hij over drie aspecten van een veld: een veld is een plek om te zaaien, een veld is een plaats van training en een veld is een bouwterrein.

Sint Franciscus

Bij aanvang van de viering kwamen er drie personen aan het woord die van hun geloof getuigden: een ex-drugsverslaafde, een jongeman in een rol­stoel en een jonge vrouw wier moeder ernstig ziek is. Hun getuigenissen werden omkaderd door theater. Acteurs speelden het verhaal van Sint Franciscus van Assisi na, tot wie Christus had gezegd: ‘Bouw mijn kerk op’. Dat gebeurde op het podium dan ook. Een groep in wit geklede jongeren maakten van houten balken en planken een constructie die op een kerk leek.

Levende stenen

De paus speelde op het bouwen aan deze ’kerk’ in door de jongeren op te roepen mee te werken aan de opbouw van Christus’ Kerk. “Jullie zijn de levende stenen van de Kerk”, zei Franciscus. “Jezus vraagt aan ons om zijn Kerk te bouwen, maar geen kleine kapel die slechts plaats biedt aan een kleine groep, maar een levende kerk die zo groot is dat ze de gehele mensheid kan bevatten, zodat het een thuis voor iedereen kan zijn!”

Training

Franciscus zei dat we moeten zaaien op vruchtbare grond. Negativiteit verstikt het zaad, zei hij. Verder moeten we spiritueel in vorm blijven door te trainen. Hij vergeleek het geloofsleven met sport. “Ik denk dat de meeste van jullie van sport houden. Hier in Brazilië is voetbal, net zoals in andere landen, de nationale sport. Welnu, wat doen spelers als ze gevraagd worden om in een team te spelen? Ze moeten trainen, veel trainen.”

In het geloof is het niet veel anders. Training geschiedt door drie dingen: door gebed, door het ontvangen van de sacramenten en door naasten­liefde. De paus liet de jongeren deze drie hardop herhalen, waar hartelijk gehoor aan werd gegeven. Na de training volgt de bekroning. “Jezus geeft ons veel meer dan de Wereldbeker!” riep de paus, daarmee alluderend op het WK 2014 in Brazilië. “Beste jongeren, wees waarachtige atleten van Christus!”

Aanbidding

Na de preek van de paus brachten diakens het Aller­heiligste naar het podium en plaatsten de monstrans op het altaar. Daar werd de Heilige Hostie door de paus bewierookt. Daarvoor en daarna werden lofliederen gezongen in hedendaagse gospelstijl zoals die in evangelicale kerk­ge­noot­schappen wordt aangetroffen.

Toen werd er opgeroepen tot stilte, zodat allen enige minuten de gelegenheid kregen om in alle rust Christus in de Hostie te aanbidden. Daarna klonken er weer liederen en werden er gebeden uitgesproken. Aan het einde van het geestelijke deel van de vigilie zegende de paus de menigte met het Aller­heiligste.

Drumband

Na de slotzegen en het vertrek van de paus ging het feest nog enige tijd door. Er verscheen zelfs een heuse militaire drumband op het podium. Zij speelden opzwepende nummers als de samba-evergreen Brazil. Veel gelovigen konden daar niet bij blijven stilzitten en begonnen te dansen. (WJD.nl)

Video

Screenshots
Gerelateerde nieuwsberichten

woensdag, 6 november 2019Ikhebeenwillibrordbijbelnodig.nl
woensdag, 6 november 2019Jongerencollecte
dinsdag, 22 oktober 2019Jongeren op bedevaart naar Rome
donderdag, 17 oktober 2019Encycliekreeks - Laborem Exercens
woensdag, 25 september 2019Bisschoppen organiseren jongerenbedevaart Rome
vrijdag, 20 september 2019The Missionary School is begonnen!
donderdag, 5 september 2019Jongerenplatform zoekt versterking
dinsdag, 27 augustus 2019The Missionary School van start!
woensdag, 26 juni 2019Thema WJD 2022 bekendgemaakt Video
woensdag, 22 mei 2019Tienerkamp BreakOut
woensdag, 15 mei 2019Verslag Laudato sií -avonden
maandag, 29 april 2019Website Themissionaryschool.nl
donderdag, 25 april 2019Generation start-up
woensdag, 17 april 2019Wereldjongerendag Heemskerk
dinsdag, 26 maart 2019Jongerenavonden encycliek Laudato Sií
maandag, 11 maart 2019The Missionary School
vrijdag, 8 maart 2019The Missionary School
donderdag, 7 maart 2019Wat leer jij in The Missionary School?
woensdag, 6 maart 2019Netwerkende jongeren
woensdag, 6 maart 2019The Missionary SchoolBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose