Bisdom Haarlem-AmsterdamDelen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Indrukwekkende Kruisweg Copacabana

Paus: Christus draagt ons kruis mee

gepubliceerd: zaterdag, 27 juli 2013

Vrijdag­avond 26 juli vond op het strand van Copacabana de Kruisweg plaats in aanwezigheid van paus Franciscus. Bijzonder was dat de veertien staties van Christus’ martelgang werden nagespeeld. Er waren naar schatting een miljoen mensen bij het indruk­wek­kende spektakel aanwezig.

In zijn toespraak na het passiespel zei de paus dat Jezus “verenigd is met zoveel jonge mensen die geen vertrouwen meer hebben in politieke instituten omdat zij daarin louter egoïsme en corruptie zijn”.

Indrukwekkende Kruisweg CopacabanaDe Kruisweg op Cobacabana was een combinatie van katholieke vroomheid en moderne showelementen. Zo was er een traditionele processie, waarbij het WJD-kruis werd gedragen en geëscorteerd door militairen van de Braziliaanse marine, maar ook drama begeleid door koor en orkest.

Albinoni

Bij de laatste staties werden er klassieke stukken gespeeld van Bach en Albinoni, die voor de gelegenheid op extra dramatische wijze werden vertolkt. Bij het Adagio in G-mineur van Albinoni nam op het hoogtepunt een elektrische gitaar de melodielijn over. Het spektakel bestond vooral uit het naspelen van het passieverhaal, waarbij een heuse Christusfiguur zijn gang naar Calvarië vorm gaf door het podium te bestijgen over de rijbaan die is aangelegd voor de pausmobiel.

Simon van Cyrene

In zijn toespraak tot de honderdduizenden jongeren gaf paus Franciscus uitleg over de betekenis van het lijden en sterven van Christus. “Er is geen groot of klein kruis in ons leven dat de Heer niet samen met ons draagt”, zei hij tot de menigte. Franciscus zei dat ieder van ons zich kan herkennen in de figuren van de passieverhalen. Met stemverheffing zei de paus: “Kijken ook jullie de andere kant op of zijn jullie als Simon van Cyrene die Jezus hielp het kruis te dragen?” Franciscus herinnerde er overigens ook aan dat de eerste naam die Europeanen aan Brazilië gaven, luidde: ‘Het land van het Heilig Kruis’.

Demonstranten

Buiten het terrein van de WJD-viering op Copacabana probeerden Braziliaanse demonstranten tijdens de Kruisweg de aandacht van de paus te trekken. Zij probeerden het terrein op te komen, maar werden door militairen en politie tegengehouden. De demonstranten eisen dat de gouverneur van de deelstaat Rio de Janeiro per direct opstapt omdat hij gemeen­schapsgeld zou hebben verkwanseld.

Veront­waar­diging over machtsmisbruik

Franciscus zei ook dat Christus zich verenigt met mensen die hevig veront­waar­digd zijn als politici hun macht gebruiken of als ‘dienaren van de Kerk’ zich niet als zodanig gedragen. Eerder tijdens het pausbezoek riep Franciscus de Brazilianen op om de strijd tegen onrecht­vaar­dig­heid voort te zetten en een cultuur van solidariteit te vestigen. (WJD.nl)

Video

Screenshots
Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 19 november 2019Informatieavond jongerenbedevaart Rome Video
woensdag, 6 november 2019Ikhebeenwillibrordbijbelnodig.nl
woensdag, 6 november 2019Jongerencollecte
dinsdag, 22 oktober 2019Jongeren op bedevaart naar Rome
donderdag, 17 oktober 2019Encycliekreeks - Laborem Exercens
woensdag, 25 september 2019Bisschoppen organiseren jongerenbedevaart Rome
vrijdag, 20 september 2019The Missionary School is begonnen!
donderdag, 5 september 2019Jongerenplatform zoekt versterking
dinsdag, 27 augustus 2019The Missionary School van start!
woensdag, 26 juni 2019Thema WJD 2022 bekendgemaakt Video
woensdag, 22 mei 2019Tienerkamp BreakOut
woensdag, 15 mei 2019Verslag Laudato sií -avonden
maandag, 29 april 2019Website Themissionaryschool.nl
donderdag, 25 april 2019Generation start-up
woensdag, 17 april 2019Wereldjongerendag Heemskerk
dinsdag, 26 maart 2019Jongerenavonden encycliek Laudato Sií
maandag, 11 maart 2019The Missionary School
vrijdag, 8 maart 2019The Missionary School
donderdag, 7 maart 2019Wat leer jij in The Missionary School?
woensdag, 6 maart 2019Netwerkende jongerenBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose