Bisdom Haarlem-Amsterdam
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Paus Franciscus straalt hoop uit

Mgr. Mutsaerts in gesprek met ANP

gepubliceerd: donderdag, 25 juli 2013

Paus Franciscus kan met zijn aandacht voor het sociale een nieuwe impuls aan de Katholieke Kerk geven. Dat zei hulp­bis­schop Rob Mutsaerts van het bisdom Den Bosch in een gesprek met het ANP. Mutsaers is bij het bezoek van de paus aan Brazilië bij de Wereld­jonge­ren­dagen.

Voorganger

foto: Ramon Mangold
Mgr. Mutsaerts tijdens de catechese in Rio
Mgr. Mutsaerts tijdens de catechese in Rio

Franciscus zal de lijn van zijn voorganger Benedictus XVI voortzetten, denkt Mutsaerts, maar met een eigen accent. “Dat liet hij zien in Rio door hoe hij zich liet vervoeren. Hij zoekt het contact met de mensen. Als je hoop wilt verspreiden, moet je dat ook uitstralen en dat doet Franciscus.”

Wereldkerk

De hulp­bis­schop vindt niet dat in de Katholieke Kerk de afstand tussen priesters en gelovigen te groot is, zoals evangelische kerkleiders in Brazilië hebben gezegd. Daar neemt de aanhang van de Katholieke Kerk af en die van de evangelische kerk­ge­noot­schappen toe. “Maar er zijn nog altijd 150 miljoen katholieken”, merkt hij op. “Iedereen beleeft het geloof op een andere manier. In Zuid-Amerika is dat uitbundig, in Polen is het ingetogen, maar we hebben allemaal dezelfde liturgie. En daarom begrijpen we elkaar. We zijn een wereldkerk.”

Tegen­be­we­ging

In Nederland is de ont­ker­ke­lijking een gegeven, concludeert Mutsaerts. “Maar er is ook een tegen­be­we­ging. Het is een moeilijke tijd, veel mensen zijn eenzaam en vragen zich af ’Wat moet ik met mijn leven?’ Er is weer meer interesse voor Jezus en de bijbel en dat komt ook door de paus. Mensen vragen zich af ’Wie is die man?’. Hij wil Christus bij de mensen brengen. Het geloof is niet ingewikkeld. Christus heeft het voorbeeld gegeven, dat je hulp moet bieden en verdraagzaam moet zijn.”

Voedselbanken

In Brazilië, waar nu de Wereld­jonge­ren­dagen worden gehouden en de jongeren paus Franciscus ontmoeten, zal de paus een sloppenwijk bezoeken om contact te hebben met de armen. “Maar in Nederland kunnen we ook meer doen. Daar heb je de voedselbanken. Maar we moeten bij­voor­beeld ook meer tijd maken voor mensen die eenzaam zijn, ons meer op anderen richten. Het geluk niet voor onszelf zoeken, solidair zijn”, vindt hulp­bis­schop Mutsaerts. (wjd.nl)
Gerelateerde nieuwsberichten

woensdag, 6 november 2019Ikhebeenwillibrordbijbelnodig.nl
woensdag, 6 november 2019Jongerencollecte
dinsdag, 22 oktober 2019Jongeren op bedevaart naar Rome
donderdag, 17 oktober 2019Encycliekreeks - Laborem Exercens
woensdag, 25 september 2019Bisschoppen organiseren jongerenbedevaart Rome
vrijdag, 20 september 2019The Missionary School is begonnen!
donderdag, 5 september 2019Jongerenplatform zoekt versterking
dinsdag, 27 augustus 2019The Missionary School van start!
woensdag, 26 juni 2019Thema WJD 2022 bekendgemaakt Video
woensdag, 22 mei 2019Tienerkamp BreakOut
woensdag, 15 mei 2019Verslag Laudato sií -avonden
maandag, 29 april 2019Website Themissionaryschool.nl
donderdag, 25 april 2019Generation start-up
woensdag, 17 april 2019Wereldjongerendag Heemskerk
dinsdag, 26 maart 2019Jongerenavonden encycliek Laudato Sií
maandag, 11 maart 2019The Missionary School
vrijdag, 8 maart 2019The Missionary School
donderdag, 7 maart 2019Wat leer jij in The Missionary School?
woensdag, 6 maart 2019Netwerkende jongeren
woensdag, 6 maart 2019The Missionary SchoolBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose