Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Bestuur van de Kerk als de zetel van de paus vacant is

gepubliceerd: zaterdag, 16 februari 2013

Er is sprake van vacatie van de zetel wanneer de Paus sterft of wanneer hij afstand doet (c. 332 §2 van het kerkelijk wetboek: "Als het voorkomt dat de Paus afstand doet van zijn ambt, is voor de geldigheid vereist dat de afstand vrij geschiedt en op de juiste wijze kenbaar gemaakt wordt, niet echter dat deze door wie ook aanvaard wordt").

Sede VacanteWanneer de zetel van Rome vacant is (sede vacante) komt het bestuur van de universele Kerk, uitsluitend voor wat betreft de lopende zaken die geen uitstel dulden aan het kardinalencollege toe, volgens de normen van de Apos­to­lische Constitutie Universi Dominici Gregis (nr. 2). De voornaamste rol vervult dan de kardinaal-camerlengo.

De kardinaal-camerlengo staat aan het hoofd van de Camera Apostolica, een dienst die zorg draagt voor de tijdelijke goederen en rechten van de Apos­to­lische Stoel tijdens vacatie van de zetel en het conclaaf voorbereidt (de bijeenkomst waarin de nieuwe paus wordt gekozen). De Camera Apostolica heeft op 3 maart 2007 nog een nieuw reglement gekregen waarin haar taken worden beschreven.

De camerlengo is de voornaamste admini­strator tijdens de vacatie; hij wordt echter door een drietal kardinalen onder­steund en het college van kardinalen komt dagelijks bij elkaar in deze periode om de belangrijkste zaken te bespreken. Overigens geldt dat tijdens de vacatie niets veranderd mag worden (c. 335). De kardinaal-camerlengo moet bij overlijden van de paus officieel zijn dood constateren en de pauselijke vertrekken verzegelen.
Gerelateerde nieuwsberichten

zaterdag, 16 februari 2013Welke pausen hebben afstand gedaan?
zaterdag, 16 februari 2013Waar komt het woord ‘kardinaal’ eigenlijk vandaan?
zaterdag, 16 februari 2013Taken van het kardinalencollege
zaterdag, 16 februari 2013Geschiedenis van de pauskeuze
zaterdag, 16 februari 2013De pauskeuze nu
zaterdag, 16 februari 2013Wanneer en hoe wordt de gekozene paus?Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose